Rick Warren biedt excuses aan voor politiseren Jezus' kruisiging

Rick Warren, oprichter van Saddleback Church en auteur van de bestseller Doelgericht Leven, heeft zijn excuses aangeboden. Hij kreeg kritiek op een bericht dat hij op het sociale mediaplatform X had geplaatst. Het bericht ging over de politieke betekenis van Jezusā kruisiging, zo laat de Christian Post weten.
In zijn oorspronkelijke bericht citeerde Warren Johannes 19:18 en schreef hij: 'Ze kruisigden Jezus met twee anderen ā Ć©Ć©n aan elke kant en Jezus in het midden.' Daaraan voegde hij toe: 'Als je op zoek bent naar de echte Jezus, niet naar een karikatuur vervormd door politieke motieven, dan vind je Hem in het midden, niet aan Ć©Ć©n van beide kanten.' De post werd 3,5 miljoen keer bekeken, maar kreeg veel kritiek omdat het suggereerde dat Jezus een politieke centrist zou zijn geweest.
Kritiek vanuit christelijke hoek
Theoloog Justin Peters reageerde fel: 'Dit is helaas typerend voor Rick Warrens benadering van de Schrift. Dit zou op dag Ć©Ć©n van een cursus Bijbeluitleg al afgekeurd worden. De tekst gaat hier helemaal niet over.' Anderen, zoals theoloog Robert Gagnon, noemden de interpretatie theologisch en politiek onverdedigbaar.
Sean Davis, oprichter van The Federalist, ging nog verder en beschuldigde Warren ervan 'conservatieve christenen te bestraffen om zelf geaccepteerd te worden door de liberale culturele elite'.
Warren biedt excuses aan
Na de kritiek verwijderde Warren zijn tweet en bood hij zijn verontschuldiging aan: 'Ik bied mijn excuses aan. Ik heb mij verkeerd uitgedrukt. Ik geloof niet dat Jezus een centrist was. Hij staat ver boven alle politiek. āMijn Koninkrijk is niet van deze wereldā (Joh. 18:36). Jezus vraagt om onze totale toewijding als het middelpunt van ons leven.'
Sommigen prezen Warren voor zijn nederigheid. Sean McDowell, professor christelijke apologetiek aan Biola University, reageerde: 'Dank je voor je nederigheid en je bereidheid om kritiek ter harte te nemen.' Maar anderen bleven kritisch en vonden dat Warren niet inging op de kern van de kritiek: dat hij een politiek punt probeerde te maken met een Bijbeltekst die daar niet over gaat.
Praatmee