PKN-scriba steunt kerkasiel Kampen: "We moeten opkomen voor kwetsbare kinderen"
De protestantse wijkgemeente Open Hof in Kampen houdt sinds 21 november een doorlopende kerkdienst om bescherming te bieden aan het Oezbeekse gezin Babayants. Deze familie dreigt uitgezet te worden, terwijl de kinderen in Nederland zijn opgegroeid en dus geworteld zijn. Dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), bracht maandag een bezoek om zijn steun aan het kerkasiel te betuigen. "We moeten opkomen voor kwetsbare kinderen."
De familie Babayants leeft al geruime tijd in onzekerheid over hun toekomst in Nederland. De kinderen zijn hier geboren en opgegroeid, maar de ouders hebben een negatief asielbesluit ontvangen. Dat houdt in dat uitzetting naar Oezbekistan dreigt. De Open Hof in Kampen besloot, vanuit barmhartigheid en een gevoel van verantwoordelijkheid, hun kerkruimte aan te bieden als toevluchtsoord. De familie kreeg bescherming in de vorm van een doorlopende kerkdienst. Wettelijk is in Nederland namelijk geregeld dat autoriteiten een kerk niet mogen binnentreden tijdens een kerkdienst.
Volgens De Reuver is in het verleden de toezegging gedaan dat asielprocedures korter zouden duren. “We zien dat dit niet heeft gewerkt en we zitten nu met de desastreuze gevolgen, waar in het bijzonder honderden kinderen de dupe van worden. Een rechtmatig systeem is belangrijk en daar moeten we goed mee omgaan, maar dat kan en mag niet ten koste van kinderen gaan. Dat is niet rechtvaardig. De Protestantse Kerk gaat het om barmhartigheid en gerechtigheid. De familie Babayants staat helaas symbool voor een veel groter probleem”, aldus de PKN-scriba via de website van zijn kerk.
Predikant Kasper Jager liet weten dat de wijkgemeente er heel open is ingestapt: “We begonnen dit kerkasiel met een open eind. We doen dat vanuit barmhartigheid. Hoelang het kerkasiel gaat duren weten we niet. Ik denk dat we het lang kunnen uithouden, maar we hopen dat het kort zal zijn. Wij zijn dankbaar met de steun die we al krijgen van voorgangers en gemeenten en nodigen andere gemeenten van harte uit om ook deel te nemen aan de kerkdienst in het belang van gewortelde kinderen.”
Opiniemaker dr. Steef Post stelde onlangs via het Reformatorisch Dagblad een aantal kritische vragen naar aanleiding van het kerkasiel: "Beseft de kerkenraad dat hij dit recht misbruikt door op een ongrijpbare en oneigenlijke manier de overheid tegen te werken? Realiseert de kerkenraad zich dat hij, door zich bewust niet bezig te houden met de juridische werkelijkheid, de indruk wekt dat christelijke barmhartigheid zich los van het recht voltrekt of zelfs tegenover het recht staat? Is dit niet een te goedkope versie van genadig handelen?"
“Bij kerkasiel is er sprake van twee niveaus”, merkte voormalig EO-presentator en journalist Andries Knevel op in de nieuwspodcast van Cvandaag. “Het niveau van het hart zegt: ‘kom maar’. Als een kerk bij mij om de hoek de deuren zou openen voor een kwetsbaar gezin, breng ik zeker een pannetje soep langs. Dan is er nog het niveau van het verstand. Op dat niveau moeten we erkennen dat er in Oezbekistan sprake is van godsdienstvrijheid en dat de asielvraag van dit gezin herhaaldelijk is afgewezen."
Beluister het podcastfragment vanaf minuut 21:05
Praatmee