Opnieuw Nigeriaanse christenen ontvoerd door islamitische Fulani-herders
In de Nigeriaanse staat Kaduna zijn opnieuw christenen ontvoerd bij aanvallen van Fulani-herders op christelijke gemeenschappen. Op vrijdag 1 november werden vier christenen, onder wie een vrouw, gekidnapt tijdens een aanval christelijke dorpen in het Kachia-gebied. Dit bevestigt inwoner Festus Audu aan Christian Daily International.
“De aanvallers, bewapend met dodelijke wapens, ontvoerden vier christenen terwijl zij op hun boerderijen aan het werk waren", verklaart Audu. Hij noemt de daders Fulani-herders en voegt eraan toe dat het de tweede aanval op het dorp Mai-Iddo in twee maanden tijd is.
Vrouwen en kinderen op gewelddadige wijze ontvoerd
Het geweld in Kaduna-staat treft vooral vrouwen en kinderen. In mei werden zeven christelijke vrouwen en meisjes bij een aanval op het dorp Mai-Goro ontvoerd, volgens dorpsbewoner Peter Madaki. Onder de ontvoerde meisjes bevonden zich ook zeer jonge kinderen, zoals Lydia Iliya van zes en Amama Hassan van slechts drie jaar oud.
Eerdere ontvoeringen in april troffen Bishini, een ander christelijk dorp. Daar ontvoerden herders vijf christenen, waaronder de dorpsleider en zijn vier kinderen. Voor hun vrijlating eisten de ontvoerders bijna 10.000 euro losgeld. Op dezelfde dag vielen Fulani-herders het nabijgelegen Badeko aan, waar tien christenen werden meegenomen.
Grote zorgen om veiligheid christenen
De politie van Kaduna bevestigt de incidenten en meldt dat veiligheidsdiensten actief in het gebied zijn om de aanvallen te stoppen. Toch blijft de situatie zorgwekkend in het voor christenen meest dodelijke land ter wereld. Volgens Open Doors werden in het afgelopen jaar maar liefst 4.118 christenen in Nigeria omgebracht vanwege hun geloof, en vonden 3.300 ontvoeringen plaats.
De voortdurende aanvallen baren christelijke leiders in Nigeria grote zorgen. Veel herders zijn op zoek naar vruchtbare grond nu droogte hun leefgebied bedreigt, en christelijke dorpen in de Midden-Belt worden doelwit van hun aanvallen. Christelijke leiders vrezen dat deze aanvallen bedoeld zijn om christelijke gemeenschappen te verdrijven en islamitische invloed in de regio te vergroten.
Nigeria blijft een van de moeilijkste plekken ter wereld om christen te zijn. De druk op christelijke gemeenschappen in het gebied is groot, en hulp van de internationale gemeenschap lijkt dringend nodig om deze aanhoudende vervolging tegen te gaan.
Praatmee