Hoe een burn-out Robert van der Kooy radicaal veranderde: "Ik riep naar God: neem het maar over"
“Ik ben wat ik heb, ik ben wat ik doe, ik ben wat anderen van mij vinden.” Lange tijd was dit het credo van Robert van der Kooy. Status, succes en aanzien bepaalden zijn identiteit. Totdat hij zichzelf volledig verloor in een jachtige levensstijl, opgebrand raakte en uiteindelijk zijn leven radicaal veranderde. “Ik riep naar God: neem het maar over, want ik weet het niet meer.”
Robert groeide op als een sociale jongen met veel vrienden. “Ik was altijd aanwezig en werd gezien”, herinnert hij zich. “Maar toen ik na mijn studie in de grote stad ging wonen, veranderde dat. Plots moest ik vechten om op te vallen.” Zijn drang naar goedkeuring dreef hem naar een wereld vol feesten, dure spullen en lange werkdagen. “Ik wilde erbij horen, aanzien hebben. Geld en status werden mijn maatstaven voor succes.”
De leegte achter de façade
Robert had een topbaan in de grondstoffenhandel en verdiende goed. Toch bleef er iets knagen. “Hoe hard ik ook werkte, hoeveel ik ook verdiende, ik voelde me leeg vanbinnen.” Hij zocht troost in uitgaan en oppervlakkige relaties, maar vond geen rust. “Op een gegeven moment hield ik het niet meer vol. Ik werkte zestig, zeventig uur per week, ging daarna uit tot in de vroege ochtend en stond vervolgens weer op kantoor. Ik leefde op adrenaline, maar brandde langzaam op.”
De omslag kwam tijdens een slapeloze nacht. “Ik liep door Rotterdam, kapot van de stress, en schreeuwde naar God: ‘Help me, neem het van me over!’” Wat toen volgde, ervoer hij als een reeks tekens van boven. “Eerst sprak iemand me in de stad aan over God. Een paar dagen later gebeurde precies hetzelfde. Maar ik luisterde niet. Ik ging gewoon door met mijn oude leven.”
De klap en de ommekeer
Uiteindelijk was het een zware burn-out die Robert tot stilstand dwong. “Alles draaide om me heen toen ik in de tram zat. Ik wist meteen: dit is foute boel.” Wat volgde was een jarenlange worsteling. “Ik kon niets meer. Niet werken, niet autorijden, zelfs geen tv kijken. Ik was een schim van mezelf.”
Toch was daar ook hoop. “Iemand zei tegen mij: ‘Zie je dan niet dat je al geliefd bent? Je hoeft niets te bewijzen.’ Dat raakte me diep. Ik besefte dat God al van mij hield, ongeacht wat ik presteerde.” Het werd een keerpunt. “Ik begon opnieuw. Ik liet mijn carrière los, verkocht mijn huis en ging op reis om te ontdekken wat ik echt wilde in het leven.”
Een nieuw begin
Tijdens zijn reis door het Midden-Oosten en Afrika begon Robert te schrijven. “Ik kreeg een beeld in mijn hoofd. Het werd de basis voor mijn boek ‘En de wijn zal vloeien’. Een verhaal over keuzes, dalen en pieken, gebaseerd op mijn eigen ervaringen.” Het schrijven hielp hem zijn verleden te verwerken en nieuwe richting te vinden. “Ik ontdekte dat mijn leven niet om mij moest draaien, maar om wat ik kan betekenen voor anderen.”
Leven vanuit rust en vertrouwen
Vandaag de dag werkt Robert nog steeds in het bedrijfsleven, maar met een ander perspectief. “Ik geniet van mijn werk, maar ik laat het niet meer mijn identiteit bepalen. God heeft mij geleerd dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Dat geeft rust.”
Robert deelt zijn verhaal graag, in de hoop anderen te inspireren. “Ik weet hoe verleidelijk het is om te leven voor status en succes. Maar ik heb ook ervaren hoe leeg dat kan zijn. Gods liefde heeft mijn leven verrijkt en dat gun ik iedereen.”
Een bron van inspiratie
Tijdens zijn herstel vond Robert houvast in het geloofsprogramma Hour of Power. “Elke zondag werd ik eraan herinnerd wie ik werkelijk ben: een geliefd kind van God”, vertelt hij. “Die boodschap gaf me hoop en richting in een periode waarin ik volledig vastzat.”
Robert benadrukt hoe belangrijk het voor hem is geweest om week na week bemoedigd te worden. “Het credo dat telkens herhaald wordt – ‘Je bent niet wat je doet, je bent niet wat je hebt, je bent niet wat anderen van je zeggen, je bent een geliefd kind van God’ – is iets wat ik in mijn hart heb gesloten. Het heeft me geholpen om anders naar mezelf te kijken en vanuit rust en vertrouwen te leven.”
Niet alleen als trouwe kijker, maar ook als donateur ondersteunt Robert Hour of Power. “Het programma laat op een toegankelijke manier zien hoe groot Gods liefde is en hoe Hij je leven kan veranderen. Dat is een boodschap die hard nodig is in deze maatschappij.” Met zijn persoonlijke getuigenis hoopt Robert diezelfde inspiratie door te geven. Het nieuwe jaar is voor hem een periode vol verwachtingen. “Ik kijk uit naar de Engelstalige versie van mijn boek. Daarmee hoop ik nog meer mensen te bereiken die vastzitten in een leven dat draait om uiterlijkheden. Of je nu op een hoogtepunt zit of in een diep dal, er is altijd hoop. God houdt van je, precies zoals je bent.”
Nieuwsgierig geworden naar Roberts verhaal? Bekijk in onderstaande video het interview met Robert terug in Hour of Power.
Praatmee