Moslims verstoren repetitie van christelijk koor in Indonesiƫ
In het Indonesische dorp Caile, provincie Zuid-Celebes, is een koorrepetitie van de Katholieke St. Yoseph Station-kerk op 1 december verstoord door moslims. Zij meenden ten onrechte dat de christenen toestemming nodig hadden van de lokale overheid om te repeteren. Dit leidde tot onrust in de overwegend islamitische wijk Matajang.
"Toestemming nodig"
In een video die op sociale media verscheen, verklaarde buurtleider Andi Arman, bijgenaamd Aples, dat de repetitie moest worden gemeld bij de lokale overheid. āHet is belangrijk dat activiteiten zoals deze worden gerapporteerd", zei hij. Aples beweerde te bemiddelen tussen de katholieke koorleden en moslimbewoners om mogelijke spanningen te voorkomen. āIk wil mijn katholieke vrienden beschermen", voegde hij toe.
Aples benadrukte dat er eerder een afspraak was gemaakt tussen de kerk en de buurt, waarbij de katholieken geen religieuze activiteiten in het gebouw mochten houden. Volgens een gemeentelid wordt het gebouw echter alleen gebruikt voor niet-religieuze kerkactiviteiten zoals koorrepetities, omdat tegenstand vanuit de gemeenschap het gebruik ervan als gebedshuis onmogelijk maakt.
Kritiek op verstoring
Diverse organisaties veroordeelden het verstoren van de repetitie. De Indonesische Beweging voor Allen, een interreligieuze groep, noemde het incident "onbegrijpelijk". āSinds wanneer heeft een koor dat oefent voor Kerst toestemming nodig van de overheid?ā vroegen zij. Zij wezen erop dat volgens de wet alleen het oprichten van een gebedshuis een vergunning vereist.
Lokale moslimleider Ustaz Andi Satria sprak eveneens zijn spijt uit over de gebeurtenis. āZangrepetities voor kerstvieringen moeten worden beschermd, niet geĆÆntimideerdā, zei hij. Hij benadrukte dat islam tolerantie leert en waarschuwde voor een oppervlakkige interpretatie van religieuze leerstellingen. āOnze taak is om te beschermen, niet om te hinderen.ā
Oplossing nog niet in zicht
Hoewel pastoor Immanuel Asi van de St. Mary of Fatima-parochie verklaarde dat het probleem is opgelost, stellen bronnen ter plaatse dat het conflict voortduurt. Het incident toont aan hoe religieuze spanningen in Indonesiƫ kunnen oplaaien door misverstanden.
Vrijheid van religie onder druk
Indonesiƫ bevindt zich op de 42e staat van de ranglijst van Open Doors van landen waar christenen het moeilijk hebben. Het land heeft te maken met een groeiende invloed van conservatief-islamitische opvattingen. Dit maakt kerken kwetsbaar voor incidenten zoals deze.
De katholieke gemeenschap van St. Yoseph Station, met ongeveer 50 gezinnen, blijft zich naar eigen zeggen inzetten voor vrede en dialoog.
Praatmee