PKN-predikant trekt stekker uit telefoon: 'Trouw aan eigen principes'
'Ik kan niet in mijn eentje het systeem van het regelen van preekbeurten veranderen, wel kan ik trouw zijn aan mijn eigen principes', stelt een PKN-dominee. De predikant trekt op 2 januari de stekker uit zijn telefoon. Op deze manier voorkomt hij dat preekregelaars hem benaderen voor preekbeurten in het jaar 2026.
Op 2 januari bellen preekregelaars traditioneel veel dominees om het preekrooster voor het komende kerkjaar vast te leggen. Dit is vaak het moment waarop preekroosters worden samengesteld, omdat kerken hun roosters voor de zondagse diensten zo vroeg mogelijk willen vaststellen. Preekregelaars die vroeg bellen of scherp plannen, kunnen zo sneller hun voorkeursdata claimen. In deze themapodcast van Cvandaag lieten twee PKN-predikanten weten dat 2 januari steeds vaker wordt losgelaten en in november of december is gebeld voor preekbeurten in 2026.
Een dominee gaf vorige week via zijn Facebookpagina aan dat hij nog geen preekbeurten voor 2026 accepteert en zijn telefoon op 2 januari uitzet. Hij vermeldde dat hij later zijn beschikbare data zal delen op de preekbeurtenzoeker van de PKN. Hij gaf aan dat hij ooit een vakantie wel ver van tevoren had vastgelegd, maar dit verder niet als noodzakelijk ziet voor het plannen van preekbeurten. Hij deelde ook een ervaring uit Hongarije, waar de plaatselijke predikant het preekrooster voor de zomervakantie pas kort van tevoren invulde, wat volgens hem een alternatieve manier is.
'Voor het tweede jaar op rij trek ik op de avond van Nieuwjaarsdag de stekker uit de telefoon van de vaste lijn', stelde een collegadominee (Jan Holtslag) vorig jaar in een opinieartikel voor Cvandaag. 'Ik ervaar het als iets moois en dankbaars wanneer ik een collega kan vervangen die door welke oorzaak dan ook niet kan voorgaan. Het is voor mij één van de redenen om het preekrooster niet helemaal vol te plannen, maar gaten over te laten voor dergelijke situaties. Het houdt ook iets verrassends.'
Dominee Marijn Krooneman zoomde onlangs via het Reformatorisch Dagblad in op het geestelijke probleem achter het steeds vroeger plannen van preekbeurten. Hij stelt dat het steeds eerder vullen van preekroosters door predikanten en preekvoorzieners voortkomt uit angst en maakbaarheidsdenken, wat volgens hem in strijd is met de geestelijke roeping van predikers. Het plannen van beurten ver van tevoren ondermijnt in zijn ogen de betekenis van de uitdrukking 'Deo Volente' en doet afbreuk aan het roepingsbesef van predikanten. Hij stelt dat er zegen ligt in het vertrouwen op Gods leiding en minder in het strak plannen van preekroosters.
In zijn opinieartikel schreef Holtslag hierover: 'Wanneer een predikant vertrekt door het aannemen van een beroep, dan lukt het de preekvoorziener ook om de lege plekken in het rooster weer op te vullen. Wanneer er ziekte is of andere redenen waardoor de predikant niet voor kan gaan, dan lukt het in de meeste gevallen ook om een vervanger te vinden. Waarom zou ik als predikant en zouden preekvoorzieners dan al zo vroeg afspraken willen maken? Waar is het Deo Volente gebleven? Het vertrouwen dat God voorziet?'
'Ik heb geleerd mijn agenda los te laten', zo stelde dominee John de Groot in de Cvandaag podcast. 'Ik weet waar ik komende zondag ben, maar daarna, dat probeer ik wat meer los te laten. Het gaat erom Gods leiding toe te laten, zelfs als de agenda vol lijkt. Je kunt zoveel plannen maken, maar er komt altijd wel iets onverwachts tussendoor, zoals een begrafenis of een andere situatie. We moeten leven met de gedachte dat alles wat we doen, wat we plannen, onder Gods wil staat. Ook als we plannen maken voor ons gezin of werk, moeten we ons realiseren dat alles vergankelijk is.'
In onderstaande podcast gaat dominee De Groot met collegapredikant Jan Hoek in gesprek over preekregelaars, vertrouwen op Gods leiding en volle agenda's:
Rectificatie: in het instantie was de naam van de PKN-predikant in dit bericht te lezen. Omdat het bericht niet via een openbaar sociale media-account is gedeeld, is de naam van de dominee op donderdagavond 2 januari uit bovenstaand artikel verwijderd.
Praatmee