Voormalig PKN-scriba haalt uit naar Elon Musk: 'Wanstaltige ideeën en fascistisch gedachtegoed'
'Het X van Elon Musk is geen plek meer waar ik wil verkeren. Na 14 jaar verlaat ik dit platform. Ik wil niets meer te maken hebben met zijn wanstaltige ideeën, fascistisch gedachtegoed en financiële zaken.' Dit bericht is afkomstig van voormalig PKN-scriba Bas Plaisier. Met dit statement kondigde hij vrijdagochtend 3 januari via het sociale medium X zijn afscheid van het mediaplatform aan.
Het is niet de eerste keer dat een prominente christen X vaarwel zegt. Eerder verlieten ook Stefan Paas (voormalig Theoloog des Vaderlands), hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf en Micha Nederland-directeur Harmen Niemeijer het sociale mediakanaal. Paas besloot zijn X-account te verlaten na jaren van negatieve ervaringen op het platform. Hij merkte dat de balans tussen positieve en negatieve interacties verstoord was. Discussies die hij voerde, ervaarde hij steeds vaker als onbelangrijk en vermoeiend. Ook hoogleraar Beatrice de Graaf besloot haar account te verwijderen, omdat het platform steeds benauwender aanvoelde.
Eerder vertrok ook Sjirk Kuijper, voormalig hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, het sociale medium. Dit deed hij vanwege de negatieve invloed die het platform op hem had. In een interview gaf hij aan dat X hem "een slechter mens" maakte, omdat het hem verleidde tot het maken van vileine opmerkingen en het deelname aan polariserende discussies. Hij merkte dat het platform zijn gedrag en denken negatief beïnvloedde, wat hem in 2022 deed besluiten zijn account te verwijderen.
Het vertrek van deze mensen past in een bredere trend van gebruikers die zich ongemakkelijk voelen bij de veranderingen op X sinds Elon Musk het platform overnam. Onder Musks leiding is het moderatiebeleid versoepeld, wat volgens critici heeft geleid tot een toename van schadelijke inhoud. Sommige gebruikers voelen zich ongemakkelijk bij de richting die het platform onder Musks leiding heeft genomen, inclusief zijn publieke steun voor controversiële politieke figuren en partijen, onder wie de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump.
Wie is Bas Plaisier?
Bas Plaisier werkte als zendingspredikant voor de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) in Indonesië, waar hij bijdroeg aan de opbouw en ondersteuning van lokale kerkgemeenschappen. Na zijn terugkeer uit Indonesië diende hij als hervormd predikant in de Haagse wijk Moerwijk, waar hij pastorale zorg verleende. In deze periode gaf Plaisier leiding aan de Nederlandse Hervormde Kerk als secretaris-generaal en speelde hij een cruciale rol in het Samen op Weg-proces, dat streefde naar eenheid tussen verschillende protestantse kerken in Nederland.
Na de fusie van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk tot de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), werd Plaisier de eerste scriba (secretaris) van de nieuwe kerk, waar hij de eenwording verder begeleidde en de organisatie versterkte. Na zijn vertrek als scriba werkte Plaisier voor Kerk in Actie in China, waar hij de relaties tussen de PKN en Chinese kerken bevorderde en diende als docent aan het Lutheran Theological Seminary in Hongkong.
Praatmee