Hoe krijgen we onze jongeren weer in de kerk?

Column 3 januari 2025 6 minuten Ronald van den Oever
jongeren kerk
Shutterstock

Het valt in deze tijd niet mee voor veel jeugdleiders en ouders om jongeren uit de kerk op de activiteiten van de kerk te krijgen. Er lijkt een strijd te zijn in de agenda’s van jongeren als het gaat om school, sport, vrienden, werk en uiteindelijk nog ergens de activiteiten in de gemeente. Toen ik deze beschrijving deelde met een aantal van de jeugdwerkers in ons netwerk was er veel herkenning. Er is veel aan activiteiten, de agenda’s zitten overvol. Hoe krijgen we de jongeren weer naar onze club toe? En ik heb de indruk dat dit niet alleen voor jongeren en jeugdleiders geldt.

Andrew Root
Onlangs was Andrew Root in Nederland voor twee studiedagen (en de Begrijpend Leven Podcast). Andrew is professor in Amerika en heeft veel geschreven over jeugdwerk en praktische theologie. Hij is veel bezig met hoe we in deze tijd van minder kerkgang en moeilijk geloven (secularisatie) nog kerk kunnen zijn met elkaar, en welke boodschap daar dan bij hoort. Zijn laatste boek is vertaald in het Nederlands en heet ‘Wachten op God’.

Maandag mochten wij als jeugdwerkers met hem in gesprek gaan en gaf hij eerst een lezing over Jeugd en kerk in deze seculiere tijd genaamd 'Van het ding naar het verhaal'. Zijn centrale boodschap is dat we als westerse samenleving enorm zijn geseculariseerd. Ook in de kerk komen we veel sporen tegen. We richten ons op thema’s en activiteiten waar we grote vragen bij kunnen zetten of dit niet meer uit een seculiere wereld komt, dan uit de waarden van het koninkrijk van God. Root verwijst hierbij naar ‘Een seculiere tijd’, het indrukwekkende en prachtige boek van de katholieke filosoof Charles Taylor. Hij beschrijft dit proces van secularisatie en onze beperkingen door het ‘immanente frame’. Tot slot wijst hij ook richtingen aan om hieruit te komen. Root gebruikt dit boek regelmatig.

Volgens Andrew Root doen we er goed aan om ons niet te richten op wie er niet zijn, maar op wie er wel zijn.

Maandag lag de focus op het jeugdwerk. Zowel in de kerk als in het jeugdwerk is deze secularisatie van grote invloed. We zijn enorm gericht op activiteiten, prestaties, we tellen de aantallen en we turven onze successen… eh zegeningen. Andrew Root is hier heel kritisch op. Hij nodigt ons uit om hier anders naar te kijken. Maar hoe moeten we dan kijken? Wat kunnen we hieraan doen?

Van het ding naar het persoonlijk verhaal
Volgens Andrew Root doen we er goed aan om ons niet te richten op wie er niet zijn, maar op wie er wel zijn. Ons niet te veel te richten op aantallen en dingen, maar op de verhalen die we met elkaar kunnen delen als we bij elkaar zijn. De jeugdavonden en de kerk zit vol met verhalen, waarom geven we dit niet alle ruimte om zo te laten zien wat er wel is? Dit hoeven overigens geen succesverhalen te zijn of verhalen die alleen vertellen hoe we door God zijn gered. Dat is natuurlijk niet verboden, maar het moet geen hoge standaard worden.

Juist de verhalen van moeite, kwetsbaarheid, gebrokenheid en soms ook radeloosheid brengen ons allemaal bij een diep besef van onze kwetsbaarheid als mens. En juist in deze tijd worden veel jongeren (en ouderen) geconfronteerd met hun kwetsbaarheid. Het delen hiervan en het zoeken naar hoopvolle tekenen kan enorm samenbinden.

Soms kunnen we zelfs in de kerk enorm bezig zijn met dingen die minder belangrijk zijn in de ogen van God.

Van het ding naar Gods verhaal
Behalve ons persoonlijke verhaal hebben we ook iets te vertellen over het goede leven met God. In plaats van onze vorming door de dingen die we doen, kunnen we ook worden gevormd door verhalen over het goede leven met God (the Good life). In plaats van te vertellen over wat we allemaal doen, kunnen we ook vertellen over wat onze motieven en drijfveren zijn. Waar doen we het voor en wat is voor ons de zin van datgene wat we doen? Op die manier laten we iets zien wat voor ons van waarde is. Zo gaan we van presteren en resultaten naar motieven en diepere waarden. Een stap verder is dan om ook de vraag te stellen hoe God in deze verhalen aanwezig is. Hoe komen we God op het spoor? Waar laat Hij iets van zichzelf zien? Iets van zijn liefde, hoop, ondersteuning, humor, wijsheid? Hoe kunnen we wakker worden in Gods wereld?

De geheimen van het koninkrijk van God
Dit verhaal van Andrew Root doet mij denken aan Mattheüs 13 waar de leerlingen aan Jezus vragen waarom Hij verhalen vertelt aan de mensen. Jezus  antwoordt: Omdat het de bedoeling is dat jullie de geheimen van het Koninkrijk van God zullen begrijpen (vs.11). Soms kunnen we zelfs in de kerk enorm bezig zijn met dingen die minder belangrijk zijn in de ogen van God. Een belangrijk kenmerk van deze dingen is dat ze op korte termijn misschien nog wel iets kunnen bieden, maar op langere termijn spanning geven, strijd veroorzaken, moedeloos maken en uiteindelijk veel hoop wegnemen. Net als alle dingen in de samenleving die leeg blijken te zijn en ons oververmoeid of overspannen maken.

Hoe mooi is het dan om ons te richten op de verhalen die verwijzen naar onze diepere vragen en verlangens die onze kwetsbaarheid oproept. Hoe mooi is het dan om ook het verhaal van Gods Koninkrijk te blijven vertellen en te blijven voorleven. Om telkens weer wegen te vinden uit het ‘immanente frame’ dat ons belemmert.

Als we vertellen over de barsten in ons leven, kunnen we ook het licht opmerken dat er doorheen schijnt.

Licht schijnt in en uit onze gebrokenheid
Het verhaal van het koninkrijk van God dat in Jezus tot ons is gekomen en dat in ons leven steeds meer vorm mag krijgen. Door ons zwakheid heen als een gebarsten kruik waarin een licht zit dat voorzichtig naar buiten schijnt, zegt Paulus (2 Kor. 4:7). Als we vertellen over de barsten in ons leven, kunnen we ook het licht opmerken dat er doorheen schijnt. En soms zien de mensen om ons heen dit licht beter schijnen dan dat we dit van onszelf zien. Dat maakt het delen met elkaar extra waardevol.

Ik hoorde van één van onze jeugdleiders dat ze in hun gemeente meer nadruk hebben gelegd op de kleinere groepen voor de jongeren. Op die manier lukt het beter om een band op te bouwen met elkaar, echt te delen wat hen bezighoudt en om elkaar te steunen in deze tijd vol met uitdagingen. Dit inspireerde mij weer, want verhalen met kwetsbaarheid komen niet heel makkelijk in een grote groep of vanaf het podium. Soms hebben we de vertrouwdheid nodig van de kleinere groep.

Ik hoop dat we dit in onze jeugdgroepen en onze gemeenten steeds meer zullen ontdekken. De kracht van het verhaal dat we elkaar vertellen en vóór leven, het laten zien van het goede leven met God door alle barsten van moeite en twijfel heen zodat we de geheimen van het Koninkrijk van God op het spoor komen. Jezus heeft beloofd dat zijn Geest ons daarin zal leiden. Ik wens onze jeugdleiders, onze jongeren en ook de anderen in de gemeente dit spoor toe, in de gezamenlijke hoop dat Christus terugkomt en zijn koninkrijk volledig werkelijkheid zal worden. 

Oh ja… de vraag in de titel is dus geen belangrijke vraag. De belangrijkste vraag waar Root ons op wijst, is de vraag: waar beweegt God in ons leven en in de levens van de mensen om ons heen? Hoe komen we Hem op het spoor en hoe kunnen we dit met elkaar delen en dit zichtbaar maken in de verhalen van al onze generaties? En hoe mooi is het als we iets van deze verhalen ook binnen en buiten de gemeente vertellen op onze regiodagen, ledenvergaderingen, gebedsmomenten en de Unie-ABC-app bijvoorbeeld. Ik zie hier naar uit.

Wil je in jouw gemeente waarderen wat er in jullie gemeente is en wat er in jullie gemeente mogelijk is om kerk te zijn met alle generaties? Het Samen Jong netwerk helpt je hierbij. Er zijn concrete werkvormen, maar we kijken ook mee naar de organisatie, visie en het geheel van missionair kerk-zijn met alle generaties. Het is begonnen met een onderzoek en een boek, maar het bestaat inmiddels uit een interkerkelijk netwerk met onder meer Missie Nederland, CHE, TUU, Xpeditie 3.6.0 en vertegenwoordigers uit diverse denominaties. We zijn met de CHE/TUU ook voor het tweede jaar onderweg met een professionele leergemeenschap van zo’n 15 studenten, waarmee we kerken actief begeleiden in hun proces. Een tweede boek is in de maak. Stuur een e-mail voor meer informatie en praktijkverhalen.

Ronald van den Oever is regiocoördinator en jeugdwerkadviseur bij Unie-ABC. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de website van Unie-ABC en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ds. A. Schot
Boekfragment

Ds. A. Schot bespreekt stellingen over prediking, jongeren en kerkelijk leven

Het boek ‘Preken is een liefdedienst’ (deel 2) is een kijkje in de ‘keuken’ van de predikant. Dominees uit bevindelijk-gereformeerde kring bespreken diverse aspecten van de prediking. Daarnaast reageren de geïnterviewden op stellingen die betrekking

Joke Buis
Interview

Joke Buis kreeg heimwee naar God: “Ik kom nooit los van Hem, al voelt dat soms wel zo” 

Ze noemt haar liedjes "verhalen die naast je komen staan". Liedjes die je laten voelen: je bent niet alleen, het is oké als het niet oké is, en er is altijd hoop. "Ik hoop dat mensen na mijn concert opgeladen naar huis gaan, met een sprankje hoop in

man
Persbericht

Nieuw onderzoek: Moodcamp vermindert depressieve klachten bij ernstige depressie

Goed nieuws voor mensen met ernstige depressieve klachten: het behandelprogramma Moodcamp blijkt te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van Eleos behandelcentrum 'de fontein', gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Moodcamp is een korte en in

Rooms-Katholieke Kerk
Nieuws

Vaticaan kondigt startdatum conclaaf aan voor verkiezing nieuwe paus

Het Vaticaan heeft bekendgemaakt dat het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen op 7 mei zal beginnen. Dit gebeurt ruim twee weken na het overlijden van paus Franciscus, die op 21 april op 88-jarige leeftijd overleed. Volgens de Heilige Stoel zal het

drietal
Persbericht

Lancering KiemPlaats: expertisecentrum kinderen, jongeren en geloof

Op donderdag 15 mei 2025 vindt in Westbroek het symposium ‘Geloven in sterke generaties’ plaats. Tijdens dit evenement wordt KiemPlaats gelanceerd: een nieuw expertisecentrum dat zich richt op kinderen, jongeren en geloof. Het symposium draait om de

Justin Bieber
Nieuws

Justin Bieber getuigt van Gods genade te midden van mentale worstelingen

Popster Justin Bieber heeft op Instagram openhartig gedeeld hoe de genade van God zijn leven en zelfbeeld positief heeft veranderd. Dit doet hij terwijl er zorgen zijn over zijn mentale gezondheid. Dat schrijft The Christian Post. De inmiddels 31-jar

Krov
Nieuws

Urker gezin dat onder puin vandaan werd gehaald, vernoemt baby naar reddingswerker

Het Urker echtpaar dat vorig jaar augustus onder het puin van een Duits hotel vandaan werd gehaald heeft hun nieuwgeboren baby vernoemd naar de reddingswerker die hen hielp. Dat maken ze zelf bekend op social media. ‘Hij werd voor ons het gezicht van

Second Baptist Church
Nieuws

Onrust bij megakerk in Houston: leden spannen rechtszaak aan na verliezen stemrecht

Een groep bezorgde leden van de Second Baptist Church in Houston heeft een rechtszaak aangespannen tegen het kerkbestuur. Zij zeggen dat hun stemrecht in het geheim is afgenomen. Dat schrijft The Christian Post.  De rechtszaak werd op 15 april ingedi

Meerartikelen

DJ Sefa en orkest
Video

Luister naar deze prachtige versie van 'Als alles duister is' met medewerking van hardstyle-dj Sefa

'Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.' De meeste christenen kennen deze woorden van de bekende single 'Als alles duister is' van Sela. Het lied werd onlangs tijdens een van de concertavonden van hardstyle-dj Sefa

Lito King Anker
Interview

Paralympisch atleet Lito King Anker lag op het randje van de dood: "God redde mijn leven"

De meeste mensen kennen Lito King Anker door zijn prestaties als topatleet. Zo boekte hij grote successen als rolstoeltennisser en werd hij meermaals Nederlands kampioen rolstoelracen. Maar al deze successen had hij niet zonder God geboekt, vertelde

Davidster
Podcast

Wat iedere christen zou moeten weten over de Davidster

De Davidster prijkt op de Israëlische vlag en is te vinden op synagogen en joodse instellingen. Maar hoe is de Davidster hét symbool van Israël en het jodendom geworden en wat weten we over de oorsprong ervan? Beluister in onderstaande podcastaflever

ds. A. Th. (Anne) van Olst
Video

Ds. Van Olst over Gods leiding: geen rigide multiplechoiceplan

Gods wil is geen rigide multiplechoiceplan is, waarbij er maar één juiste keuze is. Zo’n benadering kan leiden tot angst en besluiteloosheid. In plaats daarvan spreekt ds. A. Th. (Anne) van Olst van een ontspannen leven in vertrouwen op Gods liefdevo

Prof. dr. Fred van Lieburg
Interview

Moeten kerken zich zorgen maken nu ledentallen verder slinken? Prof. dr. Fred van Lieburg antwoordt

Iedere tien jaar verschijnt het onderzoek 'God in Nederland' waarin de religieuze ontwikkelingen in ons land nauwkeurig in kaart worden gebracht. De nieuwste editie laat een dubbel beeld zien: ontkerkelijking zet stevig door, maar onder jongeren van

Bram de Blouw
Boekfragment

Zijn vrouwen geroepen om onderdanig te zijn aan hun man?

Je aan de ander onderwerpen is in het christelijke huwelijk geen eenrichtingverkeer van de vrouw die zich moet onderwerpen aan de man. In de eenheid die je vormt als echtpaar is ook het aan elkaar onderwerpen iets van je samen. Een voorbeeld: Als ik

Richard Groenenboom
Interview

Van ‘kerkganger’ naar volgeling van Jezus: Richard deelt bijzonder bekeringsverhaal

Wat betekent het om écht toegewijd te zijn aan Jezus? Richard Groenenboom ontmoette Vijay, een jongeman uit India die een radicale volgeling van Jezus werd. Vijay’s verhaal laat zien wat er gebeurt als iemand alles opgeeft om Jezus te volgen, zelfs i

Ds. A. C. Borsje
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormde gemeente Wierden: ds. A. C. Borsje

De hervormde gemeente van Wierden mag binnenkort een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. A. C. Borsje (foto) heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. De predikant is momenteel verbonden aan de hervormde gemeente van Zwartebroek/Terschuur. In Wier

Aardbeving Turkije
Nieuws

Straaltjes van hoop tussen het puin in Turkije

Op 6 februari 2023 troffen twee zware aardbevingen Zuidoost-Turkije en Noord-Syrië. Alleen al in Turkije kwamen daarbij 50.000 mensen om het leven. Ruim 107.000 mensen raakten gewond en miljoenen verloren hun huis. Evangelical Focus schrijft hoe er t

Schoolboek op Amerikaanse vlag
Nieuws

Katholieke charterschool in Amerika wil belastinggeld, uitspraak Hooggerechtshof volgt

De St. Isidore of Seville Catholic Virtual School uit de Amerikaanse staat Oklahoma wil als eerste religieuze charterschool van het land belastinggeld ontvangen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich binnenkort over de kwestie. De zaak heeft mog

Kist van paus Franciscus
Nieuws

Terreurorganisatie IS noemt begrafenis paus Franciscus 'marketingtruc tegen islam'

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft scherpe kritiek geuit op de begrafenis van paus Franciscus. Dat meldt The Christian Post. Volgens IS is de eerbetuiging aan de overleden paus een 'marketingtruc in een theologische oorlog' die bedoe

sjofar
Persbericht

Krachtig signaal op Nationale Dag tegen Antisemitisme: Sjofar klinkt in vier steden

Op vrijdag 25 april 2025 heeft SGP-jongeren in vier Nederlandse steden – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Urk – de sjofar laten klinken als noodsignaal tegen het toenemende antisemitisme in ons land. Met deze symbolische actie gaf de jongerenorganisa