Honderden Indiase kerkleiders zijn geweld tegen christenen zat en komen in actie
Meer dan 400 christelijke leiders in India komen in actie tegen het toenemende geweld tegen christenen. Per brief richten zij zich tot premier Narendra Modi en president Draupadi Murmu. Daarin uiten zij hun diepe zorgen over de aanhoudende aanvallen en discriminatie waarmee christenen in het land te maken hebben, meldt Christian Daily International.
In 2024 alleen al werden meer dan 720 gevallen van geweld tegen christenen gemeld bij de Evangelical Fellowship of India (EFI) en 760 gevallen bij het United Christian Forum (UCF). De kerkleiders melden dat bedreigingen, verstoringen van kerkdiensten, arrestaties en gewelddadige aanvallen plaatsvinden.
'Het doet ons verdriet dat bijna alle politieke leiders op de hoogste niveaus hebben nagelaten deze aanvallen te veroordelen', schrijven de christelijke leiders. 'Haatzaaiende uitspraken, vooral van gekozen functionarissen, hebben geweld tegen christenen aangewakkerd. Menigtes verstoren vreedzame bijeenkomsten en bedreigen kerkgangers zonder consequenties.'
Misbruik van wetgeving en discriminatie
In de brief wordt gewezen op systematische problemen, zoals het misbruik van anti-conversiewetten, waardoor meer dan 110 geestelijken werden gearresteerd of lastiggevallen. Ook uiten de leiders kritiek op de invoering van de Healing (Prevention and Evil) Act. Aan de hand van deze wet wordt de bewegingsruimte van christelijke gemeenschappen verder ingeperkt.
De leiders verwijzen ook naar de aanhoudende crisis in de staat Manipur, waar sinds mei 2023 meer dan 250 mensen zijn omgekomen, 360 kerken zijn vernietigd en duizenden mensen zijn ontheemd. “Een oplossing voor de situatie in Manipur is cruciaal voor de eenheid en integriteit van India”, stellen de leiders.
Oproep tot actie
De brief roept de regering op om:
- Onpartijdige onderzoeken in te stellen naar agressie tegen religieuze minderheden.
- Richtlijnen te geven aan deelstaatregeringen om grondwettelijke rechten op religieuze vrijheid te beschermen.
- Dialogen te starten met vertegenwoordigers van alle geloofsgemeenschappen.
- Het recht te waarborgen om geloof in vrijheid te belijden en uit te dragen.
De leiders benadrukken dat dit essentieel is voor zowel de morele als economische vooruitgang van het land. Ze verzekeren de regering van hun gebeden en medewerking aan het opbouwen van een vreedzaam en verenigd India.
Escalerend probleem sinds 2014
Sinds Modi aan de macht kwam in 2014, is het geweld tegen christenen toegenomen. India stond in 2013 op de 31e plaats van de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors, maar steeg in 2024 naar de 11e plaats. Vooral nieuwe wetten, zoals de strengere anti-conversiewetten in Uttar Pradesh, hebben de situatie verergerd.
De leiders waarschuwen dat christenen regelmatig worden lastiggevallen als ze de Bijbel verspreiden, terwijl hindoeïstische teksten zoals de Bhagavad Gita worden toegestaan. "In staten zoals Uttar Pradesh worden zelfs gebedsbijeenkomsten in huizen verstoord en worden families uit hun woningen gezet", stellen ze.
Praatmee