Protestantse christenen stemden in groten getale op Donald Trump
Donald Trump wordt massaal gesteund door witte christenen (christenen van Europese afkomst, meestal protestanten, red.) en protestantse christenen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Dat blijkt uit een nieuwe peiling over de invloed van religieuze overtuigingen op stemgedrag tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2023.
Volgens het Public Religion Research Institute (PRRI) kreeg de Republikeinse president de meeste steun van witte evangelicals. Maar liefst 85 procent van hen stemde op Trump, terwijl slechts 14 procent de Democratische kandidaat Kamala Harris steunde.
Ook onder andere christelijke subgroepen scoorde Trump hoog. Hij kreeg de steun van:
- 64 procent van de protestantse christenen van Latijns-Amerikaanse afkomst
- 59 procent van de witte katholieken
- 57 procent van de witte, niet-evangelicale protestanten
Opvallend is dat de steun onder witte katholieken toenam naarmate de kerkgang frequenter was. Van de witte katholieken die wekelijks naar de mis gaan, steunde 64 procent Trump, tegenover 58 procent van hen die maandelijks of enkele keren per jaar gingen en 56 procent van hen die zelden of nooit de mis bijwoonden.
Bij witte, niet-evangelicale protestanten was echter een omgekeerd patroon zichtbaar: slechts 52 procent van de wekelijkse kerkgangers steunde Trump, vergeleken met 56 procent van de maandelijkse bezoekers en 59 procent van degenen die zelden of nooit naar de kerk gaan.
Minder steun onder Spaanstalige katholieken
In tegenstelling tot protestantse christenen van Latijns-Amerikaanse afkomst, steunde de meerderheid van de katholieken van Latijns-Amerikaanse afkomst (55 procent) Kamala Harris. De meeste andere religieuze groepen kozen eveneens voor de Democratische kandidaat.
Trump heeft sinds zijn eerste campagne in 2016 een sterke band opgebouwd met conservatieve christenen, vooral witte evangelicals. Zijn standpunten over abortus, godsdienstvrijheid en benoemingen van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof hebben hem populair gemaakt onder deze achterban. Trumps nadruk op traditionele familiewaarden en zijn kritiek op progressieve sociale veranderingen sluiten nauw aan bij de overtuigingen van veel christelijke kiezers in de VS.
Praatmee