PKN-predikant beschuldigt Israël in haar gebed van genocide: 'Ik aarzel niet meer'
Dominee Lieke Weima (foto) heeft Israël in haar gebed beschuldigd van genocide. Bidden voor de mensen in Gaza deed de predikant al langere tijd. Afgelopen zondag heeft ze voor het eerst het woord 'genocide' gebruikt in haar gebed.
'Ik durfde niet, tot nu toe', geeft de predikant, verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) toe via LinkedIn. 'Ik was bang om gemeenteleden af te stoten in plaats van mee te nemen als ik dat immens beladen woord zou gebruiken. Inmiddels voelt het woord genocide níet gebruiken voor mij als het miskennen van de werkelijkheid. Wat het waarschijnlijk ook allang was. Ik heb te lang geaarzeld. Nu niet meer.' Ze roept christenen op om de landelijke actie van Oxfam Novib te ondersteunen.
Remco van Mulligen, medevoorzitter van Kairos-Sabeel, juicht het gebed van de predikant van harte toe. 'Dank, Lieke, voor je moed om dit te doen. Bij onze vieringen als Christelijk Collectief ontmoeten we veel mensen die vervreemd zijn geraakt van de kerk, juist omdat die niet meer wil staan voor liefde én gerechtigheid. Dat je de dingen noemt zoals ze zijn, is van heel grote waarde. Hopelijk zullen meer dominees volgen.' 'Zo belangrijk dat in de kerk de waarheid wordt gesproken! Ik hoop dat veel voorgangers je voorbeeld zullen volgen en over hun aarzeling heen zullen stappen', voegt vredesactivist Rozemarijn van 't Einde toe.
Volgens advocaat Willem van der Voet begeeft Weima zich met haar gebed op glad ijs: 'Het wordt er niet beter op als mensen allemaal zelf voor rechter denken te mogen spelen en zeker niet met zo'n publieke rol. Als voorganger kan je nooit je eigen persoonlijke opvattingen aan de gemeente opdringen. Dat is volkomen ongepast. In de kerk hoort politiek niet thuis. En Oxfam Novib ook niet. Vrede op aarde, voor iedereen.'
Wat is genocide, en wanneer maakt een land zich daar schuldig aan? En gebeurt dit nu in Gaza? Jurist Andrew Tucker, expert op het gebied van internationaal recht. beantwoordt deze vraag in onderstaand gesprek:
Praatmee