Theologie geldt in academische kringen niet langer als echte wetenschap

Nieuws 2 januari 2025 7 minuten Dr. Henk Dijkgraaf
archeologie

De afgelopen maanden was er veel nieuws over het verdwijnen van universitaire studies. Het betreft niet alleen studierichtingen als Duits, Frans, Arabisch en Keltisch maar ook wat ooit gold als ‘de koningin der wetenschappen’.

Soms buitelen berichten over een bepaald onderwerp over elkaar heen. Zo berichtten verschillende media eind oktober dat de Universiteit Utrecht (UU) maar liefst zes studierichtingen gaat schrappen. Het betreft studies als Duits en Frans maar ook Religiewetenschappen. Begin november kwam het bericht dat de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) drie faculteiten – waaronder Religie & Theologie – gaat samenvoegen tot één nieuwe. In de naam van deze nieuwe faculteit komt het woord ‘theologie’ niet meer voor.

Talenstudies onder druk
De reden die wordt aangevoerd om de vakgroepen Duits en Frans op te heffen, is dat die niet meer rendabel zouden zijn. Nog maar enkele tientallen studenten kiezen er de laatste jaren voor een van deze talen te gaan studeren. Om een indruk te geven: van de bachelorstudenten Frans studeert slechts 11 procent binnen vier jaar af. 52 procent stapt over naar een andere opleiding, 37 procent haalt helemaal geen diploma. Tweedegraads lerarenopleidingen doen het niet veel beter. In 2023 begonnen 59 studenten aan hun opleiding tot leraar Frans. Statistieken wijzen uit dat de laatste jaren 40 procent al in het eerste jaar uitvalt en dat slechts zo’n 30 procent binnen vijf jaar de eindstreep haalt. Voor Duits zijn de cijfers vergelijkbaar.

Met deze cijfers in het achterhoofd is het niet verwonderlijk dat er nauwelijks docenten Frans en Duits te vinden zijn. Mijn eigen zoon zit in de derde klas van de middelbare school, maar krijgt dit jaar geen Frans. De mogelijkheid om in de bovenbouw Frans te kiezen, is voor hem passé. Op het Lorentz Lyceum in Arnhem – Arnhem! – wordt in de bovenbouw überhaupt geen Duits meer gegeven. En het gaat alleen maar erger worden. Volgens de laatste trendrapportage Arbeidsmarkt Leraren van het ministerie van Onderwijs zal het lerarentekort voor Frans en Duits in 2032 verdubbeld zijn.

De teloorgang van Frans en Duits in het Nederlandse onderwijs heeft niet alleen economische en culturele gevolgen, maar raakt ook de theologiebeoefening in Nederland.

Gevolgen voor de theologie
De teloorgang van Frans en Duits in het Nederlandse onderwijs heeft niet alleen economische en culturele gevolgen, maar raakt ook de theologiebeoefening in Nederland. Voor theologen die het Duits of Frans niet of nauwelijks beheersen, is een scala aan belangrijke theologische werken niet toegankelijk. Een hoogleraar vertrouwde me kortgeleden toe dat als hij Duitse of Franse teksten met zijn studenten wil behandelen, hij gedwongen is deze in Engelse vertaling aan te bieden.

Wie serieus werk wil maken van het bestuderen van het bijbelboek Genesis, kan in alle redelijkheid niet heen om het driedelige commentaar van de Duitse oudtestamenticus Claus Westermann. Wie meer wil weten over middeleeuwse exegese van de Bijbel is nog steeds aangewezen op Exégèse médiévale: les quatre sens de l’Écriture van de Franse theoloog Henri de Lubac. Noch het werk van Westermann, noch dat van Lubac is in het Nederlands vertaald.

Nog een voorbeeld: dit jaar bezorgde prof. dr. W.H.Th. Moehn het eerste deel van de wetenschappelijke editie van de complete werken van Guido de Brès (Le Baston de la Foy chrestienne). Zal er over dertig jaar nog een Nederlandse theoloog zijn die een project als Guy de Brès Œuvres Complètes op poten kan zetten?

Hier is niet alleen sprake van een bezuinigingsronde maar zijn de aard en het wezen van de theologie als zodanig in het geding.

Theologie en universiteit
Het verdwijnen van de studie theologie aan Nederlandse universiteiten is een verhaal van nog ernstiger aard. Hier is niet alleen sprake van een bezuinigingsronde maar zijn de aard en het wezen van de theologie als zodanig in het geding. Als reden voor de faculteitenfusie aan de VU noemde rector Jeroen Geurts in het dagblad Trouw (5 november) dat er sprake is van ‘religiestress’.  Wat blijkt? De twee andere fusiepartners – Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen – willen niet dat er nog iets is dat herinnert aan theologie. Theologie geldt in academische kringen niet langer als echte wetenschap. Theologie, zo is de redenering, houdt zich slechts bezig met wat mensen door de eeuwen heen bedacht hebben over God. Over God Zelf kan de theologie geen enkele uitspraak doen omdat enige vorm van bewijs dat God bestaat, ontbreekt. Het doet sterk denken aan de beruchte uitspraak van Harry Kuitert: ‘Alle spreken over Boven komt van beneden, ook de uitspraak dat iets van Boven komt.’

Verlichtingsdenken
Sinds de Verlichting is meer en meer de gedachte ontstaan dat de wetenschap slechts uitspraken kan doen over zaken die voor onze menselijke zintuigen toegankelijk zijn. Zo onderzoeken neurowetenschappers met behulp van EEG-, fMRI-scans en andere technieken hoe 86 miljard neuronen van de menselijke hersenen in verbinding staan met elkaar, met andere delen van het zenuwstelsel en de rest van ons lichaam. Archeologen doen onderzoek naar scherven aardewerk, resten van menselijke skeletten en overblijfselen van bijvoorbeeld Romeinse badhuizen die ze tijdens opgravingen in verschillende aardlagen aantreffen. Op basis van deze vondsten proberen ze zich een beeld te vormen van hoe het leven eruitzag in verschillende periodes van de geschiedenis.

Zowel neurologen als archeologen hebben dus iets in handen wat tastbaar en zichtbaar is: (scans van) menselijke hersenen en scherven aardewerk. Maar waarover beschikken theologen eigenlijk? Een oud boek, geschreven in inmiddels dode talen, waarin mensen hun ervaringen met God optekenden door middel van verhalen, wetteksten, liefdespoëzie, lofzangen, profetieën, evangeliën en brieven.

Zowel neurologen als archeologen hebben dus iets in handen wat tastbaar en zichtbaar is: (scans van) menselijke hersenen en scherven aardewerk. Maar waarover beschikken theologen eigenlijk?

Op grond daarvan kunnen theologen wel uitspraken doen over hoe mensen in vroeger tijden over God dachten en welke voorstellingen ze van Hem maakten. Maar dat betekent niet dat ze gezaghebbende uitspraken kunnen doen over God Zelf, laat staan dat ze Zijn bestaan zouden kunnen bewijzen. Vanuit deze redenering heeft de Bijbel niet meer gezag dan de Ilias van Homerus of een toneelstuk van Shakespeare.

Deze houding verklaart waarom de Universiteit Leiden een aantal jaren geleden al de studie theologie inruilde voor religiewetenschappen. Bachelorstudenten Religiewetenschappen verdiepen zich daar nu ‘in mensen en hun opvattingen, in de rol die religies spelen in de wereld, mondiaal en regionaal, in heden en verleden’, zo valt te lezen op haar website. Interessante materie, ongetwijfeld, maar van een gezaghebbende waarheidsclaim kan natuurlijk geen sprake meer zijn.

Nu zullen alle wetenschappers erkennen dat hun uitspraken voorlopig van aard zijn. Ze kunnen immers altijd worden ingehaald door nieuwe inzichten. Maar een wetenschap die pretendeert iets zinnigs te kunnen zeggen over de God van Israël, Die in Jezus Christus vanuit de hemel is neergedaald om ons mensen en om onze redding, heeft naar seculiere inzichten geen poot om op te staan. Het bestaan van de mens Jezus Christus is historisch al niet te bewijzen, laat staan dat we een uitspraak zouden kunnen doen over twee naturen – een goddelijke en een menselijke – verenigd in één persoon.

Onverwacht geluid
Vanuit seculier perspectief is de verschuiving van theologie naar religiewetenschappen begrijpelijk. Maar dat ook gelovige wetenschappers deze wisseling van de wacht toejuichen, is een ander verhaal. In het reeds genoemde artikel in Trouw zegt prof. dr. Fred van Lieburg, hoogleraar Religiegeschiedenis aan de VU met een grote staat van dienst, dat in strikte zin theologie niet thuishoort aan een universiteit. Het moge zo zijn dat de VU sinds haar oprichting de studie theologie aanbiedt, maar dat is volgens hem ‘een armoedig argument om theologie te handhaven’. Tegelijkertijd beweert hij dat theologie ‘beter kan functioneren als uit ze haar isolement komt en haar plek inneemt binnen de geesteswetenschappen’.

Gold de theologie in de Middeleeuwen nog als ‘koningin der wetenschappen’, sinds de intrede van de moderniteit in de zeventiende eeuw is alle vanzelfsprekendheid daaromtrent verdwenen.

Daarmee lijkt hij te suggereren dat theologie in zoverre een plek verdient aan de universiteit dat ze thuishoort binnen het domein van de religiewetenschappen – als een van de geesteswetenschappen – maar niet als zelfstandige vakgroep of faculteit. Dat zou logischerwijze betekenen dat Van Lieburg – in elk geval in praktische zin – zich voegt in de gedachtegang dat theologie een spreken is over boven dat komt van beneden. Hoe dit ook zij, duidelijk is dat Van Lieburg de vraag of theologie als zelfstandige studie thuishoort aan een niet-kerkelijk gebonden universiteit, beantwoordt met een expliciet ‘nee’.

Rede en openbaring
Gold de theologie in de Middeleeuwen nog als ‘koningin der wetenschappen’, sinds de intrede van de moderniteit in de zeventiende eeuw is alle vanzelfsprekendheid daaromtrent verdwenen. Wie echter z’n oor te luisteren legt bij wat de middeleeuwse theoloog Thomas van Aquino en de negentiende-eeuwse kardinaal John Henry Newman hierover hebben gezegd, merkt dat het seculiere denken over theologie cruciale nuances overboord heeft gegooid.

Het overdragen van universele kennis is een basisopdracht van elke universiteit en bij het uitbreiden van kennis kunnen we niet anders dan in eerste instantie aansluiten bij overtuigingen die we vanzelfsprekend achten. Voor Thomas van Aquino is de leer van de drie-eenheid net zo vanzelfsprekend als dat voor wiskundigen een rechte lijn de kortste verbinding is tussen twee punten. Daar wringt natuurlijk de schoen. Van Aquino erkent dat de leer van de drie-eenheid voor de rede onbewijsbaar is maar de openbaring weliswaar boven de rede uitstijgt maar niet tegen de rede indruist. Christenen geloven dan ook niet zonder reden wat ze geloven. Zoals we een volgende keer zullen zien, doet Newman hier nog een schepje bovenop.

Dr. Henk Dijkgraaf is hoofdredacteur van De Waarheidsvriend. Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van deze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Praatmee

Beluister onze podcast

#349 Ds. Jan Hoek en ds. John de Groot over preekregelaars, volle agenda's en Deo Volente
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Melitopol
Nieuws

Christenen in bezet Oekraïne onder druk: invallen en rechtszaken tegen kerken

Christenen in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne leven onder toenemende druk, meldt de Noorse mensenrechtenorganisatie Forum 18. Kerken worden binnengevallen, religieuze leiders worden verhoord, beboet en soms zelfs vervolgd wegens "illega

Jeff en Angela Jordan
Positief nieuws

Christelijk echtpaar verliest 67 kilogram: "Ik pas mijn trouwring eindelijk weer"

Door hun geloof in God, een gezondere levensstijl en regelmatige lichaamsbeweging verloren Jeff en Angela Jordan samen maar liefst 67 kilogram. Het Amerikaanse echtpaar deelde hun inspirerende verhaal onlangs via CBN News. Tijd voor een resetJeff woo

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "God heeft moslims lief en wil dat wij hen ook liefhebben"

"God heeft moslims lief en Hij wil dat jij en ik hen liefhebben zoals Hij hen liefheeft", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver haalt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' de in 2022 overleden Anne van

hervormde kerk
Nieuws

Gereformeerde Bond kiest als jaarthema ‘Kerk. Thuis bij God’

In onze tijd hoort de kerk bij velen niet in de categorie ‘geliefde thema’s’. Liefde tot de kerk moet je leren, vaak door teleurstellende ervaringen heen. Om die reden koos het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond ervoor om ‘Kerk. Thuis bij God’ al

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 60

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden preekt over de tranen van Jozef: "Heeft u ook zo'n Benjamin?"

"Jakob behield zijn kinderen door ze toe te vertrouwen aan Jozef. Hij dacht z'n kinderen kwijt te raken door ze over te leveren aan de onderkoning van Egypte, maar het tegendeel was waar. Dit is een les voor ons allemaal. We moeten van onze Benjamins

Mizpa en de kruisvaarders
Video

Wat iedere christen zou moeten weten over Mizpa en de kruisvaarders

Al eeuwenlang bezoeken christelijke pelgrims Israël. In 1864 reisde de Schotse ds. Norman McCleod naar Israël – toen nog Palestina. Hij bezocht tijdens zijn reis ook Navi Shmuel. Over die plaats zei hij: ‘Ik durf te zeggen dat er nergens in Palestina

ds. H. J. T. Lubbers
Nieuws

Hervormd Oud-Beijerland ziet ds. H. J. T. Lubbers graag komen

De hervormde gemeente (PKN) in Oud-Beijerland heeft een beroep uitgebracht op ds. H. J. T. Lubbers (foto). De predikant uit Woudenberg is in beeld als opvolger van de naar Capelle aan den IJssel verhuisde ds. J. J. ten Brinke. Lubbers bedankte vorig

Meerartikelen

Baptistengemeente Katwijk
Positief nieuws

Baptistengemeente Katwijk start vanwege kerkgroei met dubbele diensten

Vanaf zondag 5 januari 2025 zal de Baptistengemeente Katwijk dubbele diensten houden in Tripodia. Deze noodzakelijke keuze komt voort uit de groei die de gemeente de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Dit zorgt echter ook voor ruimtegebrek tijdens de

Matthijn
Column

Jongeren hebben een andere type kerk nodig dan volwassenen

Het is een issue door de generaties heen: Hoe houd je de jeugd geïnteresseerd in en betrokken bij de kerk? Hoe maak je de kerk ook hun kerk? Hoe zorg je dat de boodschap van de Bijbel hetzelfde blijft in een veranderende jeugdcultuur? Hoe vind je bal

campange Bond tegen vloeken
Nieuws

Bond tegen vloeken lanceert campagne voor een vriendelijker samenleving

Het is weer de tijd van goede voornemens voor het nieuwe jaar. In lijn hiermee om vooral een vriendelijker samenleving te creëren, lanceert de Bond tegen vloeken een campagne voor 2025. De teksten op de posters met als thema 'Weetwatjezegt' roepen op

Willem Lingeman
Video

Wordt het slachtoffer van een echtscheiding gestraft met het celibaat?

'In het Oude Testament werd een overspelige man of vrouw gedood en was de onschuldige partij vrij om te hertrouwen. De onschuldige werd dus niet gestraft. De opdracht om te doden komen we in het Nieuwe Testament niet tegen. Wordt het slachtoffer van

Donald Trump
Nieuws

Protestantse christenen stemden in groten getale op Donald Trump

Donald Trump wordt massaal gesteund door witte christenen (christenen van Europese afkomst, meestal protestanten, red.) en protestantse christenen van Latijns-Amerikaanse afkomst. Dat blijkt uit een nieuwe peiling over de invloed van religieuze overt

Scott Morrison
Positief nieuws

Australische ex-premier open over geloofsleven: "Je kunt niet in je eentje geloven"

De voormalige premier van Australië heeft tijdens zijn premierschap Gods leiding en vrede ervaren. Dit vertelt Scott Morrison in een interview met de Christian Post. Morrison diende van 2018 tot 2022 als premier van Australië en deelt geloofservaring

Indiase christenen
Nieuws

Honderden Indiase kerkleiders zijn geweld tegen christenen zat en komen in actie

Meer dan 400 christelijke leiders in India komen in actie tegen het toenemende geweld tegen christenen. Per brief richten zij zich tot premier Narendra Modi en president Draupadi Murmu. Daarin uiten zij hun diepe zorgen over de aanhoudende aanvallen

jongeren kerk
Column

Hoe krijgen we onze jongeren weer in de kerk?

Het valt in deze tijd niet mee voor veel jeugdleiders en ouders om jongeren uit de kerk op de activiteiten van de kerk te krijgen. Er lijkt een strijd te zijn in de agenda’s van jongeren als het gaat om school, sport, vrienden, werk en uiteindelijk n

ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen: "De Heere Jezus werd overweldigd door verdriet"

"Je kunt om allerlei redenen droefheid ervaren. Misschien heb je weleens afscheid moeten nemen van iemand die naar het buitenland vertrekt. Ook kan de dood scheiding brengen tussen mensen. Zoiets maakt de Heere Jezus ook mee in Mattheüs 26:36-46. Jez

Proponent R. Duiker
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Rouveen: R. Duiker

Proponent R. Duiker (foto) gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hervormde gemeente (PKN) in Rouveen aanvaard. Duiker bedankt voor een beroep uit Goudswaard. Ds. G. de Kok en ds. R. de Kok-van den

Erik Bakker
God

Een positieve blik op onze roeping als volgelingen van Jezus in 2025

De vraag klinkt misschien scherp: is de ziel eruit? Maar laten we eerlijk zijn: in ons verlangen om relevant te zijn in een veranderende wereld, zijn we als volgelingen van Jezus soms het zicht kwijtgeraakt op wat echt telt. Het christelijke leven li

schuldgevoel
Nieuws

Refoweb-vragensteller heeft schuldgevoelens: 'Ik kan mezelf nooit vergeven'

'Ik heb erg gezondigd tegen de Heere. Ik heb hier ontzettend veel spijt van en ik mag weten dat God in Zijn genade mijn zonde vergeven heeft en dat Jezus mijn Verlosser is. Nu zit ik nog elke dag met de gevolgen van deze specifieke zonde en een heel