“Ik was een wrak, maar God redde mij” – Het verhaal van Gerrit en Eline bij het Leger des Heils
“Geef een beetje om elkaar, hou een beetje van elkaar, zie elkaar.” Gerrit van Hes, vrijwilliger bij het Leger des Heils, spreekt deze woorden met zichtbare ontroering. Zijn verhaal is er één van wanhoop, herstel en hoop, en laat zien hoe een buurthuiskamer niet alleen een plek van ontmoeting is, maar ook een plaats waar levens kunnen veranderen. Samen met heilssoldaat Eline Kraaijveld deelt hij zijn ervaringen.
Altijd welkom, ongeacht je verleden
De buurthuiskamers van het Leger des Heils, vernoemd naar Majoor Bosshardt, zijn overal in Nederland te vinden. “We geloven in mensen, in tweede en derde kansen en alle kansen die daarna komen”, vertelt Eline. “Wat je ook gedaan hebt, hier ben je welkom.” Ze legt uit dat de buurthuiskamers openstaan voor iedereen die behoefte heeft aan ontmoeting, hulp of simpelweg een kop koffie. “Mensen dienen is God dienen, en God dienen is mensen dienen”, voegt ze toe, verwijzend naar een uitspraak van Majoor Bosshardt.
Voor sommige bezoekers verandert zo’n huiskamer hun hele leven. Eline noemt Jolanda uit Papendrecht als voorbeeld. “Zij kwam binnen en is nooit meer weggegaan. Ze vond hier het sociale netwerk dat ze bij haar familie en vriendenkring miste. Wij zijn haar familie geworden.”
Van wanhoop naar vrede
Gerrit vertelt openhartig over zijn dieptepunt. In 2017 werd hij geteisterd door clusterhoofdpijn, ook wel bekend als ‘suicide headache’. “Het was ondraaglijk. Ik had een poging gedaan om eruit te stappen. Ik smeekte God om een einde aan mijn leven.” Zijn redding kwam op een onverwacht moment. “Ik zette een lied op, ‘Jezus overwinnaar’. Zeven minuten lang voelde ik dat ik in de hemel was. Ik hoorde muziek zoals ik die nog nooit had gehoord. Engelen met harpen.”
Hij benadrukt dat zijn ervaring niets met de LSD te maken had die hij destijds gebruikte als pijnbestrijding. “Toen ik terugkwam uit die ervaring, voelde mijn hoofd zo helder als dat van een kind van vijf. De pijn was weg, en het is nooit meer zo heftig teruggekomen.”
Vrijwilliger uit dankbaarheid
Na zijn herstel besloot Gerrit zijn leven in dienst te stellen van anderen. Hij werd vrijwilliger bij het Leger des Heils. “Ik help mensen met schuldhulpverlening, brieven lezen en schrijven, of gewoon met het bereiden van de lunch. Ik heb een geschenk van God gekregen, en dat wil ik nu delen.”
Hij heeft door de jaren heen veel mensen geholpen. “Ik denk aan Tamara, Malon, Patrick en Dennis. Mensen die hun menswaardigheid kwijt waren, maar die we mochten helpen die terug te vinden.” Toch erkent hij dat niet iedereen meteen geholpen wil worden. “Soms willen mensen alleen maar even onder de mensen zijn. En dat mag ook. We hoeven geen doelen te stellen of plannen te maken. Je mag gewoon zijn wie je bent.”
Geloof dat levens kan veranderen
Eline is een vrouw met een diepe overtuiging. Als kind groeide ze op in een familie van heilssoldaten, maar pas later koos ze bewust voor dit leven. “Mijn geloof drijft me. Ik geloof dat levens kunnen veranderen, dat wat gisteren was, morgen anders kan zijn. Volgens haar is het Leger des Heils anders dan andere sociale instellingen. “Wij kijken naar het hart van mensen. Er zijn geen strikte behandelprocedures. We geloven dat elk kopje koffie dat we schenken, christelijk gezet kan worden.”
Kerst: hoop en verbondenheid
Met kerst zijn de buurthuiskamers drukbezocht. “We organiseren gezamenlijke maaltijden en diensten”, vertelt Eline. Het is een tijd waarin verbondenheid centraal staat. Gerrit voegt daaraan toe: “Kerst betekent voor mij tijd met familie. Maar ook een tijd om stil te staan bij wat God heeft gedaan. Hij heeft mij gered toen ik op mijn dieptepunt was.” Zijn favoriete kerstlied is ‘Amazing Grace’. “Die tekst raakt me: ‘wonderlijke genade, die een wrak zoals mij redde’. Want ik was ook een wrak, en God redde mij.”
Een boodschap van liefde
Op de vraag wat zijn kerstboodschap is, hoeft Gerrit niet lang na te denken. “Geef een beetje om elkaar, hou een beetje van elkaar, zie elkaar.” Zijn stem breekt even. “Dat maakt echt het verschil.”
Eline knikt instemmend. “God maakt het verschil, door ons heen.” En dat is precies wat het Leger des Heils met haar buurthuiskamers wil uitdragen: hoop, herstel en liefde voor iedereen die binnenkomt.
Benieuwd naar het volledige gesprek met Gerrit en Eline? Bekijk in onderstaande kerstuitzending van Hour of Power het interview terug, dat begint op 21.00 minuten.
Praatmee