Syrische rebellen stelen voedselhulp van christenen: ‘Etnische zuivering dreigt’
Christenen in Syrië worden opnieuw zwaar getroffen. Islamistische rebellen hebben voedselhulp gestolen die bedoeld was om tienduizenden mensen te voeden. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen dat dit deel uitmaakt van een bredere campagne van etnische zuivering, zo schrijft Christian Post.
David Curry, directeur van de christelijke organisatie Global Christian Relief (GCR), legt uit dat de situatie voor Syrische christenen steeds penibeler wordt. "We leveren al twee jaar voedsel en andere hulpgoederen aan kerken in Syrië. Maar onlangs hebben rebellen een groot deel van deze hulp gestolen", vertelt hij. "We doen ons best om de resterende voorraden te verdelen onder mensen die op de vlucht zijn. Maar het is extreem gevaarlijk, vooral voor christenen."
Centrum van christelijk geloof bedreigd
De hulpvoorraad die werd buitgemaakt, bestond uit voedsel, water en medicijnen en was bedoeld voor 20.000 mensen. Vooral Aleppo, ooit een bolwerk van het christelijk geloof in Syrië, heeft het zwaar te verduren. "Het aantal christenen in Aleppo daalt al jaren, en dat zal door deze situatie alleen maar versnellen", voorspelt Curry.
De aanvallende rebellen zijn verbonden aan Hayat Tahrir al-Sham (HTS), een splintergroep van extremistische organisaties zoals IS en Al Qaeda. In korte tijd hebben zij grote delen van het noordwesten van Syrië veroverd, waaronder Aleppo en Damascus. "Deze groep, die als een terreurorganisatie wordt beschouwd, heeft christenen en Koerden in deze regio’s verdreven", aldus Curry. "Hun doel is duidelijk: de hele regio etnisch zuiveren."
Drastische afname christenen
De christelijke gemeenschap in Syrië heeft de afgelopen tien jaar zware verliezen geleden. Voor het begin van de burgeroorlog telde het land zo’n 1,5 miljoen christenen, ongeveer 10 procent van de bevolking. Vandaag de dag zijn er nog slechts 300.000 over.
Christelijke leiders in Aleppo proberen ondanks de moeilijke omstandigheden hun gemeenschap te ondersteunen. Maar de situatie verslechtert snel. De stad kampt met broodtekorten, een gebrek aan drinkwater en strenge beperkingen door militante groeperingen. "Christenen proberen vast te houden aan hun geloof, maar de druk is enorm", zegt Curry.
Internationale gemeenschap moet actie ondernemen
David Curry roept westerse regeringen op om actie te ondernemen. "Er moeten humanitaire corridors komen en bescherming voor de getroffen families. Op dit moment is er geen enkele mogelijkheid om hen te helpen", waarschuwt hij.
Curry wijst ook op de rol van Turkije, dat de rebellen actief steunt. "President Erdogan gebruikt deze extremistische groepen om zijn invloed in de regio te vergroten", zegt Curry. "Het Westen moet hier stelling tegen nemen en Turkije verantwoordelijk houden."
De situatie in Syrië blijft zorgwekkend, vooral voor de christelijke minderheid. Organisaties als GCR blijven zich inzetten om hulp te bieden, maar de uitdagingen zijn groot. "Bid voor onze broeders en zusters in Syrië", roept Curry op. "Ze hebben het nu meer dan ooit nodig."
Praatmee