cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Joël Voordewind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 december 2022 door Silvan Bruinstroop

Joël Voordewind bezocht oorlogsslachtoffers Oekraïne: "Ik begrijp dat mensen bidden om de dood van hun vijand"

“Een opa dekte met zijn lichaam zijn kleindochter af tegen een inkomende raket. Hij kreeg een scherf in zijn rug en overleed ter plekke. Het kind is ongedeerd maar haar opa is overleden”, vertelt Joël Voordewind. Het voormalig CU-kamerlid reisde begin deze week af naar Oekraïne om een bezoek te brengen aan de wederopbouwprojecten van de christelijke hulporganisatie ZOA. Ook sprak Voordewind met tientallen mensen over het immense leed dat hen tijdens de oorlog berokkend is. Cvandaag blikte met Voordewind terug op de dagen die hij er tot dusver verbleef.

Momenteel verblijft Voordewind in Tsjernihiv, deze stad ligt op ongeveer twee uur van de Oekraïense hoofdstad Kiev waar hij zijn bezoek begin deze week startte. “De meeste herstelprogramma`s worden in Tsjernihiv uitgevoerd, omdat de situatie hier nu relatief veilig is. In het begin van de oorlog hebben de Russen hier enorm huisgehouden en vele huizen en gebouwen platgebombardeerd. Ook hebben ze hier een maand lang 300 mensen in een schoolgebouwtje vastgehouden”, vertelt Voordewind die als Speciaal Ambassadeur aan ZOA verbonden is.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Neem een kijkje op de site van ZOA

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Deze oorlog is afschuwelijk maar had naar mijn idee voorkomen kunnen worden. Zowel Rusland als de VS/Europa, willen dat de Oekraïne tot hun invloedssfeer behoort. Geopolitiek. De invloed van de VS is al van 2014 aanwezig door jaarlijks vele miljoenen te doneren. Rusland (Poetin) zag met lede ogen aan dat de invloedssfeer van de VS/Europa steeds groter werd en ervoer dit als bedreigend of ongewenst. Onterecht, maar dat doet er niet toe. Wij, het westen, waren blijkbaar niet in staat om dat aan te voelen en met Poetin tot een akkoord te komen.