cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Vladimir Poetin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 maart 2022 door Jeffrey Schipper

Segers beschuldigt Poetin van blasfemie: “Jezus geciteerd om bloedbad goed te praten”

"Woorden uit de Heilige Schrift komen in mijn gedachten: Geen grotere liefde is er dan deze, dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden." Deze woorden zouden uitgesproken kunnen zijn tijdens een zondagse kerkdienst, een christelijke conferentie of een evangelisatiebijeenkomst. Het zijn echter de woorden van de Russische president Vladimir Poetin. Hij sprak deze woorden uit tijdens de massabijeenkomst in het Luzhniki-stadion in Moskou om de achtste verjaardag van de annexatie van de Krim te ‘vieren’. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers spreekt van “blasfemie”.

Met zijn opmerking verwees Poetin naar Johannes 15:13, waar staat geschreven: ‘Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.’ Aan de hand van deze woorden volgde een groot applaus van het publiek.

"Woorden uit het Heilige Schrift komen in mijn gedachten: Geen grotere liefde is er dan deze, dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden"

Volgens het Russische persbureau RIA Novosti waren er tijdens de toespraak van Poetin meer dan 95.000 mensen aanwezig in het stadion en waren er ook nog eens 100.000 aanwezigen buiten het stadion, dat ooit het Leninstadion heette. Sommige mensen hebben te kennen gegeven dat ze werden gedwongen om de bijeenkomst bij te wonen. “Ze hebben ons in een bus gestopt en ons hierheen gebracht”, zo vertelde een vrouw tegenover de nieuwszender SOTA. Ook werd in sommige media gesuggereerd dat bezoekers 500 roebel (ongeveer 4,40 euro) kregen om het evenement bij te wonen.

Reactie Segers
“Wat een blasfemie van Poetin”, stelt CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers via Twitter. “Jezus citeren om een bloedbad onder Oekraïners goed te praten… Na de woorden die Poetin aanhaalt, vervolgde Jezus: ‘Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat Ik zeg.’ Terwijl wat Poetin nu doet niets te maken heeft met wat Jezus ooit zei.” CIP.nl sprak onlangs met zijn partijgenoot Don Ceder. “Je ziet veel mensen met auto's aan de grensgebieden staan, klaar om vluchtelingen op te vangen”, aldus het CU-Kamerlid onlangs naar aanleiding van zijn recente bezoek aan de Oekraïense grens.

Russische kerkleiders veroordelen invasie
Poetins invasie werd onlangs door zo'n driehonderd voorgangers veroordeeld in een open brief. “Geen enkel politiek conflict kan dit geweld en de dood van onschuldige mensen rechtvaardigen. Mannen, vrouwen en kinderen komen om het leven”, stelden de Russisch-orthodoxe kerkleiders. “We moeten ons bekeren van wat we hebben gedaan, eerst naar God en dan richting de inwoners van Oekraïne.” Lees ook: Noodkreet Russische voorgangers: "Stop achteloos bloedvergieten".

"Na de woorden die Poetin aanhaalt, vervolgde Jezus: ‘Jullie zijn mijn vrienden wanneer je doet wat Ik zeg.’ Terwijl wat Poetin nu doet niets te maken heeft met wat Jezus ooit zei"

De Moskouse patriarch Kirill, een bondgenoot van Poetin, kreeg de afgelopen weken veel over zich heen nadat hij de invasie in Oekraïne in religieuze termen rechtvaardigde. Hij noemde zelfs de westerse vrijheden voor LHBTI’ers en gay prides als argument om in te grijpen in Oekraïne. “Het gaat over de verlossing en de toekomst van de mensheid. Zullen we aan de rechter of linkerkant van God de Verlosser staan wanneer de Schepper terugkomt om te oordelen over de schepping?”, zo stelde het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk onlangs.

De oproep van talloze religieuze leiders om het geweld in zijn buurland te veroordelen, sloeg Kirill in de wind. Naast de ongeveer 300 orthodoxe voorgangers spraken ook meer dan 400 evangelicale kerken in Rusland zich uit. Zij riepen Rusland op tot verzoening en een onmiddellijke stopzetting van de invasie in Oekraïne. De secretaris-generaal van de Russische Evangelische Alliantie verklaarde vorige week dat hij treurt om het conflict en er naar eigen zeggen “alles aan heeft gedaan om de oorlog te voorkomen”.

Situatie in Oekraïne
De oorlog heeft volgens de Oekraïense autoriteiten duizenden mensen het leven gekost. De VN hebben de dood van 902 burgers bevestigd. Het geverifieerde aantal gewonde burgers ligt op 1459. De werkelijke aantallen liggen volgens de organisatie waarschijnlijk veel hoger, omdat niet alle gevallen zijn gemeld en kunnen worden bevestigd.

Tien miljoen mensen in Oekraïne zijn hun huis ontvlucht sinds de Russische invasie een kleine maand geleden. Topman Filippo Grandi van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft dat gemeld op Twitter. Het gaat om bijna 6,5 miljoen ontheemden in Oekraïne en 3,2 miljoen mensen die het land zijn ontvlucht. Meer dan twee miljoen van die laatste groep gingen naar Polen. Dat betekent dat bijna een kwart van de 44 miljoen Oekraïners op de vlucht is geslagen.


Oorlog Oekraïne
- Oekraïnedebat: een gebed en een psalm in de Tweede Kamer
- Zien we elementen van de eindtijd in de oorlog tegen Oekraïne?
- Mag ik als christen Poetin haten?
- Zendeling Stefanie de Wildt blijft in Oekraïne: "De Heere geeft ons vrede en ik hoef niet bang te zijn"
- Hij maakte de hel van de Holocaust mee en zit nu vast in een flatgebouw in Oekraïne
Meer over Oorlog Oekraïne »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Mijn gedachten gaan naar een ander gedeelte uit Johannes , namelijk 10:10a mbt Poetin:

“ de dief komt alleen maar om te stelen, te slachten en verloren te laten gaan”

Jezus daarentegen : “ Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed hebben”. Joh. 10:10bEen grotere tegenstelling tussen Poetin en Jezus is bijna niet voor te stellen.

Maar ook hij zal eens ,verantwoording van zijn daden moeten afleggen voor de levende God.