Video: Wat iedere christen zou moeten weten over Joodse kleding
Veel orthodoxe-Joden zijn te herkennen aan hun kleding. Ze dragen vaak een witte blouse, een zwart pak en een zwarte hoed. En dan heb je natuurlijk nog de specifiek religieuze attributen: de tsietsiet, het keppeltje en de gebedsriemen.
Deze typisch Joodse outfit is niet willekeurig. Er zit een gedachte achter, vaak zelfs een Bijbelse gedachte.
Overigens is niet zo dat alle orthodoxe Joden zo gekleed gaan. Sommige zien er wat alledaagser uit. Maar als je als Jood sterk hecht aan traditie, dan zal de kleur zwart wel de boventoon voeren.
Fatsoenlijk
De keuze voor eenvoudige zwart-witte kleding heeft alles te maken met gehoorzaamheid aan God. In de Bijbel staat namelijk dat het verboden is om de gebruiken van andere volken na te volgen (Lev. 18:3). Daarom zijn veel orthodoxe Joden wars van modetrends.
Verder is het volgens de Joodse traditie belangrijk om je bescheiden, waardig en fatsoenlijk te kleden. Dat heet ātzniutā. De eenvoudige, zwart-witte kleding voldoet prima aan die voorschriften. De outfit is eenvoudig, netjes en niet erg opvallend; zeker niet als de meeste mensen in je omgeving zo gekleed gaan.
Bekijk de video van De Verkenners:
Hoofddeksel
Het meest opvallend is natuurlijk de zwarte hoed. Je zult niet snel een religieus-Joodse man tegenkomen zonder hoofddeksel, of het moet in het zwembad zijn.
Meestal bestaat het hoofddeksel uit een keppeltje of een hoed of beide. Sommige mannen dragen een opvallende bontmuts: een sjtreimel.
Het dragen van een keppeltje -in het Hebreeuws ākipaā- is een relatief nieuw Joods gebruik en gaat niet direct terug op een Bijbels voorschrift. Door het dragen van een keppeltje laat een Joodse man zien dat hij beseft dat er een hogere Macht is die zijn verstand te boven gaat. Van vrouwen wordt wel gezegd dat ze religieuzer zijn dan mannen en daarom die extra herinnering niet nodig hebben.
Helaas roept het dragen van een keppeltje door Joden in westerse landen soms nare reacties op. Het is de reden dat in Nederland veel Joden voor hun eigen veiligheid een baseball cap dragen in plaats van een keppeltje.
Gebedskleed
Behalve een keppeltje dragen veel Joodse mannen ook een gebedskleed: de ātallietā. Dat gebedskleed heb je in twee soorten.
Allereerst is er de ātallisā of ātalliet gadolā: de āgrote tallietā. Dat is een rechthoekig kleed dat wordt gebruikt bij het ochtendgebed in de synagoge of wanneer een zegen wordt uitgesproken.
Behalve de ātalliet gadolā heb je ook de ātalliet katanā, het kleine gebedskleed. Dat draagt een religieuze Jood overdag onder zijn kleding.
Aan de vier hoeken van het gebedskleed zitten draadjes. Die draadjes heten de ātsietsietā. Het fenomeen tsietsiet gaat terug op de Bijbel (Num. 15:37-41). De draadjes herinneren de Joden aan de geboden van God.
Bloedvloeiende vrouw
Waarschijnlijk droeg de Heere Jezus ook een gebedskleed met tsietsiet. Dat kun je opmaken uit de geschiedenis van de bloedvloeiende vrouw. Zij raakte de zoom, de tsietsiet, van Jezus gebedsmantel aan en werd genezen (Matth. 9:20).
Met deze handeling beleed de vrouw dat de Heere Jezus de Messias is. Op grond van Maleachi 4:2 geloofden sommige Joden in die tijd namelijk dat de tsietsiet van de Messias genezing zouden schenken.
Gebedsriemen
Dit zijn gebedsriemen. Ze heten in het Hebreeuws ātefillienā. In de kastjes zitten stukjes tekst uit de Bijbel, waaronder het āSjemaā: de Bijbelse oproep om God lief te hebben met heel je hart, heel je ziel en al je kracht (Deut. 6:4-9).
Het is voor een Joods-religieuze man gebruikelijk om tefillien te dragen tijdens het ochtendgebed. De tefillien bevinden zich dan op het voorhoofd (bij je ziel) en op de bovenarm (dicht bij je hart) en de arm is tegelijkertijd het teken van je kracht (vgl. Deut. 6:8).
Het gebruik van de tefillien is al heel oud. Het is niet onwaarschijnlijk dat ook de Heere Jezus bad met gebedsriemen.
Ondertussen waarschuwt de Heere Jezus wel tegen een te opzichtig gebruik van de tefillien (Matth. 23:5). Een eenvoudig, eerlijk gebed verbindt je met God; het gebed en bijzondere gebedsattributen mogen niet gebruikt worden om de bewondering van andere mensen op te wekken. Dat gold toen en dat geldt nu; ook voor christenen.
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee