cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

27 juli 2022 door Ds. J. Belder

Waarom iedere christen is geroepen om te bidden voor de overheid

‘Gebed voor de overheid …? Je overvraagt me’, zei onlangs iemand geprikkeld. ‘Voor een goddeloze overheid kan ik niet bidden’. Een ander deed er een schepje bovenop. ‘Onze overheid lijkt op de antichristelijke overheid uit het laatste bijbelboek. Daar mag je niet eens voor bidden.’

Waait er een geest van revolutie door onze samenleving? Een beweging van verzet en opstand tegen de overheid?
Onze moeite met gezag is niet nieuw. Het is vrucht van Adams val. Het zit in onze genen om ons af te zetten tegen Gods gezag over ons, alsmede tegen alle daarvan afgeleide gezag. We hebben vandaag niet voor het eerst met een gezagscrisis te maken. Alleen al de gedachte dat gezag verdiend moet worden. Daarmee gaan we voorbij aan het feit dat gezag Gods ordening van de samenleving is. Er dient gezag te zijn in kerk en wereld, in en buitens huis, willen we niet ondergaan in anarchie. Kolhbrugge – de grote theoloog van de 19de eeuw – wijst daarbij naar de Franse revolutie, vol moord en plundering, de oorlog van allen tegen allen. We kunnen er andere, latere revoluties bijvoegen. Calvijn vindt een slechte overheid daarom te verkiezen boven geen overheid. Een slechte overheid doet ons des te meer zuchten tot God, weet hij. En ‘we krijgen de overheid die we verdienen’.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- In onze cynische samenleving is beledigen, kwetsen en intimideren een gewone zaak
- Wij kunnen onmogelijk heel de wereld onderdak bieden (maar gesloten grenzen zijn een illusie)
- Boeren in de knel: Boer tot zondebok maken is in deze crisis niet fair
- De EO op ramkoers
- Geestelijke fijnproevers beweren dat dé Geest de Kerk heeft verlaten
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

AMEN! Helemaal mee eens!

Ik vraag me overigens af of de meesten hier op Cvandaag wel de kracht van ernstig, aanhoudend en gelovig gebed kennen. Ik heb er i.i.g. wel ervaring mee, anders was ik niet waar ik nu ben. Ik spreek dus uit ervaring en mág/kán gelukkig uit ervaring spreken, want wat een zegen als je echt de kracht mag leren kennen van ernstig, aanhoudend strijdend bidden. Ik moest ook wel, want niemand anders kon mij helpen dan Jezus alleen toen Hij me uit een zeer diepe put redde; en Hij doet het nog steeds voor me!