cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kater
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 september 2019 door Patrick Simons

"Christus is niet alleen de Eerstgeborene uit de doden maar ook de Eerstgeborene van de hele schepping"

"Christus is in alles en in allen de Eerste. Dat betekent dat Hij niet alleen de Eerstgeborene uit de doden is, maar ook de Eerstgeborene van de hele schepping." Dat zei prof. dr. M. J. Kater tijdens een preek met als thema 'Lofzingen op de Zoon van Gods liefde'. De preek ging over de het middelste gedeelte van Kolossenzen 1, kerntekst was vers 18c: 'Opdat Hij in allen de Eerste zou zijn'.

De predikant begint zijn preek in de christelijke gereformeerde kerk van Soest met het schetsen van twee plaatjes. "Denk eens aan een aardbol met een rode strik erom heen. Dat lijkt op een cadeau. Is de aarde een cadeau? Voor wie dan? Voor ons? Of eigenlijk voor Iemand Anders? Daar gaat het vanmiddag over. Is de aarde eigenlijk wel zo'n mooi cadeau? Als je vakantie hebt, naar de speeltuin kunt en genoeg eten en drinken hebt, is de wereld natuurlijk mooi en mag er wellicht best een strik omheen." Er zijn volgens de Kater echter genoeg plaatsen om de aarde waar de vraag, of er een strik om de aarde kan, negatief beantwoord wordt. "Doe jij een strik om datgene wat je uit een vuilnisbak haalt? Ga je daar een strik omheen doen? Iets dat stinkt? Dat doe je toch niet? Als je denkt aan hoe de aarde is geworden door onze zonde, door ons gedrag, kan er eigenlijk geen strik omheen. Dat kwam doordat wij dachten dat een aarde zonder God beter zou zijn dan een aarde waar God het voor het zeggen zou hebben."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Preekverslagen
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Waarom lauwe christenen een probleem hebben
- Ds. R. van Kooten: "Vragen om bekering staat gelijk aan vloeken"
- Dr. R. van Kooten: "Jezus stierf niet voor de uitverkorenen"
Meer over Preekverslagen »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Een boeiend spreker deze dominee. Maar is een preek nieuws? Dan stroomt de website binnen de kortste keren vol.