Video: wat iedere christen zou moeten weten over dit dorp uit Jezus' tijd
Hoe leefden de mensen eigenlijk in de tijd van de Heere Jezus? Hoe zagen hun huizen eruit? En wat moet je je voorstellen bij een dorp of stad uit de tijd van Jezus? Deze aflevering van De Verkennersover Hurvat Itri helpt kijkers daar een beeld bij te vormen.
Hurvat Itri is een plek in de heuvels van Judea, zoān 35 kilometer ten zuiden van Jeruzalem. Huvrat Itri betekent letterlijk: āde ruĆÆne van Itriā. Hurvat Itri heette in de tijd van Jezus waarschijnlijk Kfar Ethra. Die naam komt niet voor in de Bijbel. Wel in andere oude Joodse bronnen.
In de tijd van de Heere Jezus lag Hurvat Itri in een dichtbevolkt gebied. Er zijn in de buurt dan ook een heleboel andere restanten van dorpjes teruggevonden. Dat er in die regio veel mensen woonden, is goed te begrijpen. De natuur is er fantastisch, het klimaat redelijk mild en de grond erg geschikt voor veeteelt en wijnbouw.
Bekijk de video van De Verkenners:
Waterbassins
De huizen in Kfar Ethra, het huidige Hurvat Itri, staan direct aan de weg staan en zijn onderling allemaal met elkaar zijn verbonden. Dat is heel slim. Je kunt dan Ć©Ć©n muur gebruiken voor twee huizen.
In veel huizen vind je diepe kuilen. Die leiden naar ruimten onder de grond. Daar bewaarden mensen hun voorraden zoals graan en wijn. Ook diende het als schuilplaats in tijden van oorlog.
Je kunt in Kfar Ethra goed zien dat de buitenste huizen van het dorp samen een soort stadsmuur vormden. In tijden van gevaar werden de ramen naar de buitenkant toe dichtgemaakt met grote stenen.
In het geval van een belegering beschikte Kfar Ethra over voldoende water. In de rotsbodem onder het dorp bevindt zich namelijk een groot waterbassin. Daarin werd in de winter het regenwater opgevangen, zodat men ook tijdens de droge zomers of in tijden van oorlog beschikte over voldoende water. Ook andere dorpen hadden vaak zoān waterbassin.
Mikweh
Hoe kun je weten dat Kfar Ethra een Joodse plaats was? Vaak is dat niet zo moeilijk om te ontdekken. Een Joodse plaats heeft namelijk een āmikwehā. Een mikweh is een Joods reinigingsbad.
Veel Joden proberen heel strikt te leven volgens de regels die God heeft gegeven op de berg SinaĆÆ. Die regels vind je onder andere terug in het Bijbelboek Leviticus. Het gaat vaak over rein of onrein.
Ook een mens kan onrein zijn. Onrein ben je bijvoorbeeld als je een dood dier hebt aangeraakt, ongesteld bent of in de buurt bent geweest van een overleden persoon. Je kunt als mens weer rein worden door je onder te dompelen in water.
Tegenwoordig gaan veel Joden daarvoor naar een mooie mikweh in de lokale synagoge. Je kunt je ook onderdompelen in een natuurlijke bron. In de tijd van de Heere Jezus was de mikweh vaak een soort grote badkuip uitgehouwen uit een rots, zoals in Kfar Ethra.
Synagoge
Niet alleen de mikweh verraadt dat Kfar Ethra een Joodse plaats was. In Kfar Ethra zijn ook restanten teruggevonden van een synagoge. Een synagoge is een Joods gebedshuis. Mensen komen er bij elkaar om te bidden en de Tenach (het Oude Testament) en andere heilige geschriften te lezen en te bestuderen.
Synagogen functioneerden in de tijd van Jezus waarschijnlijk ook als een soort dorpshuis. Het was een van de grootste ruimten van het dorp. De ruimte was daarom ook erg geschikt voor bijvoorbeeld een dorpsvergadering.
Graven
In de buurt van Kfar Ethra zijn ook enkele hele oude graven teruggevonden. De graven van Kfar Ethra zijn uitgehakt in de rots en bevinden zich grotendeels onder de grond. Deze graven zijn heel goed bewaard gebleven. Je ziet zelfs nog restanten van de decoraties van het graf.
Hoe mooi de decoraties ook, de dood blijft ondertussen iets verschrikkelijks. Veel mensen hebben de neiging om de dood weg te drukken uit het leven en denken. Dat is heel onverstandig. We kunnen ons maar beter zo goed mogelijk voorbereiden op ons sterven. Dan is onze eeuwige toekomst geen verrassing.
Deze informatie is afkomstig uit het informatieblad dat hoort bij deze video van De Verkenners. Klik hier voor meer informatie. De Verkenners is een gezamenlijk initiatief van Steunfonds Israƫl / Isaac da Costa, Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en het Centrum voor Israƫlstudies.
Praatmee