Archeologen trekken aan de bel na een aantal historische ontdekkingen in Israël

Nieuws9 januari 2023
archeologen israël

Vooraanstaande Israëlische archeologen en onderzoekers trekken aan de bel over wat zij beschouwen als "een gebrek aan toezicht" bij een reeks archeologische ontdekkingen. Dat meldt de Christian Post. Zo waren beweerde een professor recent historische inscripties uit het Bijbeltijdperk te hebben ontcijferd. Onderzoekers betwijfelen dat. De archeologen en onderzoekers pleiten onder andere voor meer collegiale toetsing (peer review).

Meer dan 30 academici hebben onlangs een open brief ondertekend waarin ze de noodzaak benadrukken van collegiale toetsing en het "wetenschappelijk" publiceren van bevindingen, voordat openbare aankondigingen aan de pers worden gedaan over archeologische ontdekkingen. 

De brief noemt geen specifieke onderzoekers, maar volgt op een reeks aankondigingen van Gershon Galil. De emeritus hoogleraar Bijbelstudies en voormalig voorzitter van de afdeling Joodse geschiedenis van de Universiteit van Haifa beweert verschillende inscripties te hebben ontcijferd, waaronder een vondst met de naam van de Bijbelse en Judese koning Hizkia. 

'Hoewel we allemaal erkennen dat men de pers op de hoogte kan brengen van vondsten vóór publicatie (en velen van ons doen dit, waaronder ikzelf), was het belangrijkste punt dat als iemand beweert dat vondsten sensationeel en baanbrekend zijn, ze eerst volledig academisch moeten worden gepubliceerd voordat men de openbaarheid zoekt met sensationele beweringen', zegt professor Aren Maeir van Bar-Ilan University, die de brief ondertekende, volgens de Christian Post in een verklaring per e-mail. 

'Anders is er geen manier om vast te stellen of deze beweringen gegrond zijn. Dat is hoe dingen moeten worden gedaan in al het wetenschappelijk onderzoek', aldus Maeir. Christian Post nam ook contact op met de Universiteit van Haifa, maar ontving nog geen reactie op het moment van schrijven. 

Kwaliteit controleren
De brief, gepubliceerd op 24 december, is ondertekend door onderzoekers van verschillende Israëlische instellingen die kritiek uiten op de presentatie van verschillende archeologische vondsten die in de pers en op sociale media als 'gamechangers' zijn neergezet, nog voordat de ontdekkingen zijn onderworpen aan collegiale toetsing.

Deskundigen van verschillende instellingen ondertekenden de brief, waaronder de Universiteit van Tel Aviv en de Hebreeuwse Universiteit. 'Zoals duidelijk is voor iedereen die met wetenschap en onderzoek te maken heeft, is een van de fundamenten van alle onderzoek en ontdekking dat resultaten voorafgaand aan publicatie een proces van collegiale toetsing moeten ondergaan om de kwaliteit te controleren, verbeteringen en opmerkingen voor te stellen, en in sommige gevallen, een suggestie af te wijzen', luidt de brief. 

'Zonder dit proces wordt onderzoek uitgevoerd zonder de juiste checks and balances', vervolgt de brief. 'Bovendien kunnen onderzoekscollega's (in dit geval archeologen en historici) deze beweringen niet goed vaststellen en er, indien nodig, mee oneens zijn.'

De experts benadrukken verder de noodzaak van een "volledige presentatie, met hoogwaardige illustraties, van deze vondsten in wetenschappelijke publicaties, zelfs lang na de eerste openbare kennisgeving". Voordat vondsten op sociale media worden geplaatst of uitspraken worden gedaan aan de pers. 

Galil vertelde The Times of Israel dat de brief was geschreven door "verbitterde" en "jaloerse" collega's.

Hoge resolutie
De Christian Post en Cvandaag maakten eerder melding van een vondst waarbij Galil en een collega-archeoloog Eli Shukron een inscriptie hadden ontcijferd met de naam van de Judese koning Hizkia. Galil zei dat de inscriptie een samenvatting is van de eerste 17 jaar van Hizkia's regering en zijn prestaties beschreven in 2 Koningen 20 in de Bijbel. 

"Dit is een uiterst belangrijke ontdekking die [enkele basisveronderstellingen van] eerder wetenschappelijk onderzoek verandert, aangezien tot op de dag van vandaag algemeen werd aanvaard dat de koningen van Israël en Juda, in tegenstelling tot de koningen van het oude Midden-Oosten, voor zichzelf geen koninklijke inscripties en monumenten maakten, om hun prestaties te herdenken", zei Galil.

Hij meende ook dat de inscripties "de bewering ondersteunen dat de geschriften in het boek Koningen gebaseerd zijn op teksten die afkomstig zijn van kronieken en koninklijke inscripties en dat de Bijbel de historische realiteit weerspiegelt en niet de verbeelding." 

Toen The Times of Israel hem vroeg om foto's met een hoge resolutie van de inscriptie te leveren, beloofde Galil aanvankelijk RTI-afbeeldingen te leveren. Daarna beweerde hij dat een naamloze uitgever hem niet zou toestaan ze te publiceren. Galils afbeeldingen van de inscripties zijn handgetekende inscripties of hebben een te lage resolutie voor academici om te lezen. 

Galil beweert echter dat dit niet waar is en stelt dat hij en zijn team foto's hebben gemaakt in het veld, en dat anderen vrij zijn om hun eigen foto's te maken als ze problemen hebben met het bekijken van de zijne. Professor Matthew Morgenstern van de afdeling Hebreeuwse en Semitische talen van de Universiteit van Tel Aviv vond deze bewering "ongebruikelijk", aldus The Times of Israel. 

Vloektablet
Terwijl Galil erop stond dat verschillende gerenommeerde onderzoekers zijn pas ontcijferde inscriptie hadden onderzocht, gaf hij geen namen. In plaats daarvan beloofde hij dat de namen zouden worden onthuld in zijn aanstaande boek, The Inscriptions of Hizkia King of Judah.

Een andere reeks Galil-ontdekkingen die in twijfel zijn getrokken, zijn onder meer de Mt. Ebel-vloektablet en de gouverneur-tablet van Jeruzalem. Het vloektablet is naar verluidt de vroegste Hebreeuwse tekst die zou bewijzen dat de Israëlieten geletterd waren toen ze het Heilige Land binnengingen. 

Het andere tablet werd naar verluidt gebruikt in een voodoo-ceremonie om de gouverneur van Jeruzalem te vervloeken. Dit zou, indien waar, een van de vroegste inscripties zou zijn die tot nu toe in Jeruzalem is ontdekt.

Deze ontdekkingen zijn echter ook gepubliceerd zonder collegiale toetsing of fotografie met hoge resolutie. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze

The Chosen
Nieuws

The Chosen seizoen 4 te zien in tientallen Nederlandse bioscopen

Wegens succes is de bioscoopactie van The Chosen verlengd. Ook komende week zijn de eerste twee afleveringen van seizoen 4 in meer dan dertig bioscopen door heel Nederland te zien. Meer dan vierduizend tickets zijn reeds verkocht. Deze week is seizoe

Jacco en Nympha
Video

Zamar musiq brengt opnieuw nieuwe single uit: 'Holy'

'Holy' is de nieuwe single van Zamar musiq. Zamar musiq is een christelijke band die bestaat uit Jacco en Nympha Dijs. De twee zijn al jaren actief op het gebied van aanbiddings- en gospelmuziek. 'Holy' kwam afgelopen week uit en is een Nederlandstal

Meerartikelen

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 40

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Martien Timmer
Nieuws

3xM-directeur viert 35-jarig jubileum: "Werkveld is enorm veranderd"

“Er zijn geen moeilijke gebieden in de wereld om het Evangelie te brengen.” Directeur Martien Timmer is ervan overtuigd. “We hebben alleen nog uitgevonden hoe we daar kunnen evangeliseren. Bevlogen directeur Timmer vierde op 1 mei zijn 35-jarig jubil

Willem Lingeman
Column

Kloof tussen protestantisme en katholicisme wordt steeds kleiner

In wat de kerkgeschiedenis genoemd wordt, staat de datum 31 oktober 1517 met hele dikke letters. En terecht! Op die dag spijkerde Maarten Luther de door hem geschreven 95 stellingen op de deur van de slotkapel te Wittenberg (Duitsland). Met deze stel

Ds. J. Koppelaar
Video

Volgens ds. Koppelaar denken christenen te klein van Gods vergevende liefde voor zondaren

"In onze tijd maak je het mee als een predikant een scheve schaats rijdt, dat hij nooit meer op de kansel mag komen. Het wordt hem niet meer vergeven of er wordt gezegd dat er te veel smet aan die man kleeft. Maar wat voor smet kleefde er niet aan Pe

Iraanse vlaggen
Positief nieuws

Groep Iraanse moslims bekeert zich op verrassende wijze tot Jezus

Ondanks de vijandige houding van de Iraanse regering tegenover het christendom en het evangelie, is er onder de Iraanse bevolking een sterke honger naar Jezus' boodschap. Het platform Transform Iran deelt via Mission Network News opnieuw een hoopvoll

Benny Hinn
Nieuws

Tv-evangelist Benny Hinn heeft spijt: "Sommige profetieën waren niet nauwkeurig"

De bekende televisiepredikant Benny Hinn heeft in een recent interview spijt betuigd over twee elementen uit zijn jarenlange bediening. De controversiële Canadees betreurt het bevorderen van profetieën die achteraf gezien "niet van de Heer en niet na

inloophuis Bethesda in Werkendam
Nieuws

Christelijk inloophuis geteisterd door antisemitisch vandalisme

Mensen die betrokken zijn bij inloophuis Bethesda in Werkendam zijn in shock na een verontrustend incident. Zondagochtend ontdekte men dat het pand, bekend om zijn steun aan Israëlische ondernemers en culturele verbondenheid, was beklad met antisemit

Pascalle Laban
Column

Hoe vastlopen mij geholpen heeft

We struikelen allemaal wel eens, al wordt het lastig als we vast gaan lopen in ons leven. Toch hoeft dat niet het ergste te zijn. Wanneer we het anders bekijken is vastlopen een signaal dat er iets anders voorrang moet krijgen op dat moment. Struikel

Nigeriaanse vlag en ontvoerd echtpaar
Nieuws

Ontvoerde Nigeriaanse voorganger en zijn vrouw gezien in YouTube-video

Pastor Paul Musa en zijn vrouw werden ruim een jaar geleden ontvoerd in Nigeria. In een recent verschenen video op YouTube was het echtpaar te zien naast de vlag van de islamitische terreurgroep Boko Haram, wat suggereert dat zij vermoedelijk de ontv

Week van het gezin
Nieuws

Het gezin in de kijker tijdens Week van het gezin

We kunnen de rol en het belang van het gezin niet meer negeren. Dat gebeurt al te lang. Daarom vindt van 11 tot en met 17 mei de tweede Week van het gezin plaats. Om er bij stil te staan wat de betekenis van een stabiel gezin is. Voor elk lid binnen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom God ons nooit meer los ziet van Jezus

"Zoals de discipelen Jezus niet los konden zien van de Vader, zo zag de Vader hen vanaf die dag nooit meer los van Jezus. Als je begrijpt wat dit voor jou betekent, dan ben je de rijkste mens ter wereld geworden", stelt Wilkin van de Kamp. De christe

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'
Nieuws

The Bowery brengt nieuwe single uit: 'Jack & Marie'

Vorige week vrijdag bracht de Nederlandse muziekband The Bowery een nieuwe single uit: ‘Jack & Marie’. De single hoort bij de EP ‘All You Weary’ die op 7 juni zal verschijnen. Op de EP staan de 6 songs die zanger Rokus Maasland vorig jaar in Nashvill