Archeologen ontdekken honderden artefacten bij graf van 'vroedvrouw van Jezus'

Archeologen hebben honderden artefacten ontdekt in een oude Joodse grafgrot in Israƫl. Sommige christenen geloven dat deze grafgrot van een vroedvrouw was, die bij Jezus geboorte aanwezig zou zijn geweest. Deze aanname is gebaseerd op het in sommige kringen geaccepteerde apocriefe evangelie van Jakobus.
Het evangelie van Jacobus, dat niet hetzelfde is als het bijbelboek Jakobus, is een van de tweede-eeuwse apocriefe teksten; een verzameling schriftuurlijke teksten geschreven door vroege joods-christelijke schrijvers die buiten de Heilige Apostolische canon vallen.
Een team archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) ontdekte honderden lampen in een grafgrot in de regio Lachish in Midden-Israƫl. Volgens de IAA bleef de grafgrot in gebruik tijdens de Byzantijnse en vroege islamitische periodes en werd hij bekend als 'Salome Cave' vanwege een "populaire traditie die het identificeerde als de begraafplaats van Salome, de vroedvrouw van Jezus."
Winkelstalletjes
De opgravingen maken volgens de Christian Post deel uit van het Judean Kings' Trail Project onder leiding van de IAA, het Ministerie voor Jeruzalem en Erfgoed en het Joods Nationaal Fonds. Onderzoekers ontdekten bij het uitgraven van de binnenplaats een rij winkelstalletjes die lampen van klei verkochten of verhuurden.
"In de winkel vonden we honderden complete en kapotte lampen uit de 8e-9e eeuw na Christus," vertellen Nir Shimshon-Paran en Zvi Firer, opgravingsdirecteuren in de zuidelijke regio van de Israel Antiquities Authority, in een gezamenlijke verklaring. "De lampen hebben mogelijk gediend om de grot te verlichten, of waren onderdeel van de religieuze ceremonies. Vergelijkbaar met kaarsen die tegenwoordig te zien zijn bij de graven van vrome figuren of in kerken."
De grafgrot werd een hotspot voor bedevaarten onder lokale christenen nadat het gebied in het Byzantijnse tijdperk werd erkend als de begraafplaats van Salome, vertelde Firer aan The Times of Israel.
"De naam Salome is mogelijk in de oudheid verschenen op een van de ossuaria (stenen dozen) in het graf. Zo ontwikkelde het verhaal zich dat die plaats geĆÆdentificeerd kon worden met Salome, de vroedvrouw van Jezus. De grot werd een plek van verering voor het christendom," aldus Firer.
Apocrief
De apocriefe teksten, waaronder het evangelie van Jacobus, zijn een reeks geschriften die verschillende verslagen weergeven van Maria, Jozef, Jezus en zijn leringen. Maar in het evangelie wordt ook gesproken over de aard van God en over de apostelen en hun leven.
Veel christelijke geleerden en theologen hebben de geldigheid van de gebeurtenissen in de apocriefe geschriften in twijfel getrokken. Het evangelie van Jacobus vertelt namelijk het verhaal van de geboorte van Jezus in een grot in de regio Lachish in centraal-Israƫl. In plaats van over de geboorte van Jezus in een kribbe in Bethlehem, zoals opgetekend in de Bijbel.
De geschriften beschrijven ook dat Maria twee vroedvrouwen had. Een van de vroedvrouwen krijgt geen naam, maar de andere vroedvrouw wordt Salome genoemd, van wie wordt aangenomen dat ze direct na de geboorte van Jezus is verschenen.
Als Salome in de apocriefe tekst direct na de geboorte van Jezus de grot binnengaat, heeft ze volgens het evangelie een gewonde hand. Ze houdt het kindje Jezus vast en ze ontvangt daarbij wonderbaarlijke genezing van haar hand. Na de genezing wordt aangenomen dat ze een volgeling van Jezus is geworden.
Apocriefe geschriften bevatten ook verslagen van personages die niet in de Bijbel worden genoemd, maar waarvan sommigen geloven dat ze in de tijd van Christus op aarde hebben rondgelopen.
Praatmee