Steken kerken voldoende energie in het stimuleren van gastvrijheid? Cvandaag podcast
De afgelopen maanden zijn 75 kerken bezocht door mystery guests die de gastvrijheid van de kerk testten. Met dit project wil Alpha Nederland de kerk helpen om te groeien in gastvrijheid. De uitslag van de steekproef kwam aan bod in de Cvandaag podcast.
Redacteur Patrick Simons wijst op een klein nadeel van deze steekproef: "Kerken konden zichzelf opgeven. Dus ze wisten dat er een mystery guest zou komen. Dat verandert de steekproef behoorlijk lijkt me. Ik ben nog veel nieuwsgieriger naar de uitslag als dit gebeurt zonder dat men weet dat de steekproef er is. Ik heb ook het gevoel dat traditionele kerken hier veel lager zouden scoren dan evangelische. Het is slechts een gevoel maar mijn persoonlijke ervaring, en ik ben toch een echte refo, is dat evangelische kerken veel meer moeite steken om gastvrij te zijn naar bezoekers dan veel reformatorische kerken."
Redacteur Jeffrey Schipper beaamt dit. "Er wordt binnen de evangelische beweging veel energie gestoken in het uitstralen van een ‘warme gemeente’, waar je je als gast welkom voelt. Over het algemeen kent iedere evangelische kerk een welkomstteam, zodat je als bezoeker wordt verwelkomd. Ik vind dat wel een goed principe, omdat het welkomstteam in de gaten heeft wie er nieuw zijn. In veel kerken ervaart het welkomstteam ook de verantwoordelijkheid om extra goed op hen te laten, zodat ze na de dienst niet eenzaam in een hoekje staan te verpieteren.
Er is ook een keerzijde: veel evangelische megakerken staan bekend om hun gastvrijheid, de warme sfeer en de gezellige ontmoetingen na de dienst. Juist in zo’n kerk valt het dan enorm tegen als je als nieuwkomer pas na vijf weken wordt opgemerkt, omdat leden van de megakerk hun eigen vrienden en bekenden opzoeken. Het voordeel van kerken met maximaal 150 mensen is dat je daar over het algemeen altijd door iemand wordt opgemerkt als nieuwkomer, omdat je daar niet kunt verzuipen in de grote mensenmassa", aldus Schipper.
Beluister het fragment vanaf minuut 8:30
Praatmee