Hebben Oekraïense vluchtelingen een streepje voor op andere vluchtelingen?

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland brengt een grote vluchtelingenstroom van Oekraïners op gang. Vele Europese landen hebben inmiddels kenbaar gemaakt Oekraïense burgers te willen opvangen. Ook in Nederland ontstaan steeds meer initiatieven om de ander in nood te helpen. Maar waarom lijken we de Oekraïense bevolking met open armen te ontvangen terwijl er scepsis bestaat over vluchtelingen uit andere delen van de wereld?
Die kritische vraag werd gesteld door presentatrice Annemarie Biljard in het radioprogramma “De Nieuwe Morgen” van Groot Nieuws Radio, waar Wouter de Vos van 4M Nederland en Jan Pieter Mosterd van Stichting Gave te gast waren. Wanneer deze vraag aan Mosterd wordt voorgelegd, antwoordt hij: “Dit is een hele lastige. Het is in de praktijk echter wel zo dat de solidariteit ten opzichte van mensen waar je meer mee hebt veel groter is. Andere factoren zijn bijvoorbeeld cultuurverschillen en de afstand waar het conflict zich afspeelt.”
Even later werpt Biljard de vraag op of vluchtelingen uit het Midden-Oosten minder snel worden opgevangen, daar een groot deel een islamitische achtergrond heeft. Mosterd sluit die suggestie niet uit. Hij vervolgt zijn verhaal. “Iemand uit de Sub-Sahara vertelde eens een dramatisch verhaal, in een gezelschap waar ook een Afrikaan bij was. Die werd verschrikkelijk woest. Ik dacht: dat moet ik eerlijk toegeven, dit kan mij niet overkomen maar alleen zijn familie.”
De Vos deed namens 4M Nederland onlangs een beroep op zijn achterban om zogenaamde “musketiers-gezinnen” uit Oekraïne op te vangen. Dit betreft gezinnen waarvan vrouwen en kinderen de grens zijn overgestoken, terwijl de mannen achterblijven om te vechten aan het front. “”Inmiddels is er al een gezin deze kant opgekomen, die gelukkig ook een plek hebben. Binnen 24 uur zijn er circa 400 opvangplekken beschikbaar gekomen”, stelt de Vos.
Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de uitzending hieronder.
Praatmee