cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. M. Messemaker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2022 door Jeffrey Schipper

Progressieve partijen willen bedenktermijn abortus afschaffen: goed idee? - CIP Podcast

Nu is bedenktijd voor een abortus nog vastgelegd op vijf dagen, maar VVD, D66, GroenLinks en PvdA willen deze vaste termijn loslaten. Dan kan een vrouw korter maar ook langer nadenken of ze daadwerkelijk over wil gaan tot abortus. Hierover vond woensdag een Kamerdebat plaats. Ds. M. Messemaker besprak dit nieuws in de CIP Podcast.

"Afgelopen jaar moesten wij onze zwangerschap afbreken", liet PKN-predikant Marleens Blootens vorige week weten via Twitter. "De vijf dagen bedenktijd waren bijna niet te tillen. Ik ben zeer blij met de afschaffing van de huidige bedenkverplichting. Want ik leerde dat werkelijk geen enkele vrouw ondoordacht kiest voor abortus." In een column voor het Nederlands Dagblad schreef zij: 'Het christelijke piketpaaltje dat abortus ‘fout’ is, want God is pro-life, is een oordeel dat in de weg staat om recht te doen aan de complexiteit waarin vrouwen deze keuze moeten maken.'

Messemaker: "Ik werd geraakt door de opmerking van prof. dr. Henk Jochemsen in het Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij zei dat door die bedenktermijn van vijf dagen ongeveer 7 procent van de vrouwen tijdens die bedenktermijn op hun besluit om abortus te plegen terugkwam. In de afgelopen jaren werden er in Nederland gemiddeld zo'n 32.000 abortussen, een aantal waarvan ik het koud krijg, per jaar uitgevoerd. Dat betekent dat zo'n 2400 kinderen per jaar geboren werden omdat vrouwen tóch besloten om de zwangerschap uit te dragen. We hebben het over 50 kinderen per week! Dat maakt die vijf dagen bedenktijd de moeite waard."

Het zou mooi zijn als er vanuit deze discussie meer aandacht komt voor de vraag waar vrouwen in deze kwetsbare situatie mee geholpen zijn. Zowel voor de moeder in een zeer emotionele situatie als het ongeboren leven is het toch niet te veel gevraagd om een bedenktermijn in te lassen? Het gaat om nogal iets! Het getuigt juist van respect voor vrouwen als ze in zo'n situatie worden geholpen. De vijf dagen bedenktermijn hebben in mijn ogen meer te maken met barmhartigheid dan met onbarmhartigheid."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 4:30

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Bedenktijd afschaffen is de wil van satan.