Unieke Bijbelpapyrus uit de derde eeuw te zien in Spaanse nationale bibliotheek

In de Nationale Bibliotheek van Spanje is sinds kort een uniek Bijbels document te bewonderen: de zogenoemde Ezechiël-papyrus. Deze waardevolle papyrus is het oudste document dat de bibliotheek in bezit heeft.
De papyrus stamt waarschijnlijk uit de 3e eeuw na Christus en bevat delen van de Bijbelboeken Ezechiël, Daniël en Esther, in een Griekse vertaling die dicht in de buurt komt van de oude Septuagint.
De tentoonstelling, 'De Ezechiël-papyrus. Het verhaal van Codex P967', toont tien originele bladzijden, beschreven aan beide kanten. De eerste vijf zijn in de eerste drie maanden te zien, daarna volgen de overige.
Van Egypte naar Europa
De papyrus werd aan het eind van de 19e of begin 20e eeuw ontdekt in een Egyptische necropolis. In de jaren daarna raakte het manuscript verspreid over de wereld. Het werd stukje bij beetje verkocht op de antiekmarkt. Nu zijn 200 van de oorspronkelijke 236 bladzijden virtueel herenigd. De organisatoren noemen het een “fascinerende reis door de geschiedenis” en een “getuige van de culturele veranderingen in de oudheid”.
Wandelend door de Bijbel
De expositie is ontworpen om bezoekers niet alleen te informeren, maar ook te raken. Ontwerper Ángel Rocamora: “Ik stelde me een plek voor waar je niet alleen een verhaal ziet, maar waar je ook in kunt stappen. Waar je door de Bijbel bladert alsof je erdoorheen wandelt.”
Bezoekers kunnen ook replica’s van Romeinse schrijftools bekijken, oude Bijbels in het Grieks en Hebreeuws, en beroemde prenten van Ezechiël naar kunstwerken van kunstenaars Michelangelo en Rafaël.
Volgens curatoren en papyrologen Raquel Martín Hernández en Sofía Torallas Tovar ligt de kracht van de papyrus niet alleen in de tekst, maar ook in het verhaal eromheen. “De singulariteit van de Ezechiël-papyrus ligt in de ontdekking, verspreiding en het behoud ervan", aldus Hernández.
Blijvend beschikbaar
Na afloop blijft het werk beschikbaar via een digitale facsimile. Bij een digitale facismile wordt er een kopie gemaakt en digitaal als afbeelding opgeslagen. Zo blijft deze Ezechiël-papyrus behouden voor onderzoekers, studenten en geïnteresseerden.
Praatmee