Archeologen stuiten in Oostenrijk op zeldzame pyxis die Jezus' hemelvaart toont
Archeologen hebben in Zuid-Oostenrijk een zeldzame pyxis ontdekt waarop Jezus' hemelvaart én de tien geboden die Mozes ontving te zien zouden zijn. Dat meldt The Christian Post. De vondst werd gedaan tijdens opgravingen in een kerk op de top van Burgbichl, een kleine heuvel in de Oostenrijkse gemeente Irschen.
Archeologen van de Universiteit van Innsbruck ontdekten er een 1500 jaar oude ivoren doos, een pyxis, die versierd was met christelijke motieven. De ontdekking werd voor het eerst gedaan in augustus 2022, maar de universiteit maakte het onlangs officieel bekend.
Sinds 2016 doen archeologen opgravingen in Irschen, dat deel uitmaakt van de Dravavallei in Karinthië. Volgens hoofdonderzoeker Gerald Grabherr zijn er wereldwijd ongeveer veertig ivoren dozen van dit soort bekend. "De laatste keer dat een dergelijke doos werd gevonden tijdens opgravingen was ongeveer honderd jaar geleden. De weinige pyxides die bestaan, zijn ofwel bewaard in schatkamers van kathedralen of tentoongesteld in musea", aldus Grabherr.
Een van de motieven toont een man die zijn hoofd draait met een hand die uit de lucht boven hem komt. Het lijkt erop dat hij iets tussen de armen van de persoon plaatst. "Dit is de typische weergave van het overhandigen van de wetten aan Mozes op de berg Sinaï, het begin van het verbond tussen God en de mens uit het Oude Testament", legt Grabherr uit.
Een ander motief toont een man in een wagen met twee paarden, met dezelfde hand die uit de wolken komt en een figuur naar de hemel trekt. "We gaan ervan uit dat dit een weergave is van de hemelvaart van Christus, de vervulling van het verbond met God", aldus Grabherr.
De combinatie van scènes uit het Oude Testament en hun verbinding met het Nieuwe Testament is typisch voor de late oudheid en past daarom bij deze pyxis. De afbeelding van de hemelvaart van Christus met een biga, een wagen met daarachter twee paarden gespannen, is echter zeer bijzonder en voorheen onbekend.
Onderzoekers ontdekten ook twee christelijke kerken, een waterreservoir en persoonlijke bezittingen van de vroegere bewoners van de nederzetting. Aan het einde van het Romeinse Rijk woonden de bewoners op gemakkelijker te verdedigen heuveltoppen en verlieten ze de vallei, legde Grabherr uit.
Vervolgonderzoek zal zich richten op de herkomst van het ivoor, de metalen componenten en de houten delen die ook in de marmeren doos zijn gevonden. "De archeologische en kunsthistorische betekenis van de pyxis is onmiskenbaar", benadrukte Grabherr.
Praatmee