Zeldzame 2000 jaar oude Joodse kleitablet gevonden op Tempelberg
De archeologen Gabriel Barkay en Zachi Dvira hebben op de Tempelberg in Jeruzalem een bijzondere vondst gedaan. Het gaat om een 2000 jaar oude kleitablet die een Griekse inscriptie bevat en voorzien is van een afbeelding van een wijnkruik. De vondst werpt volgens de onderzoekers een nieuw licht op de vroege Romeinse en Tweede Tempelperiode van Jeruzalem. All Israel News meldt dat de kleitablet al enkele jaren geleden gevonden werd, maar nu pas is vrijgegeven.
De archeologen die de bijzondere vondst deden, maken deel uit het van het zogeheten Temple Mount Sifting Project dat in 2004 van start ging. Het project is erop gericht om aan de hand van vondsten het dagelijks leven, religieuze praktijken en culturele interacties van de oudheid in kaart te brengen en dit voor toekomstige generaties te beschermen.
Volgens de Facebook-pagina van het project werd de Griekse inscriptie op de kleitablet ontcijferd door de toonaangevende dr. Leah DI Segni van de Hebreeuwse Universiteit.
De inscriptie, ΔΟΥ-ΛΟ[Υ] (DOULOU), zou moeten worden gelezen als "Doulês", dit is een veel voorkomende naam in Thracië, Macedonië en de noordelijke regio's van de Zwarte Zee, waar Joden zich hadden gevestigd tegen het einde van de Hellenistisch-Romeinse periodes.
Deze tabletten speelden mogelijk een cruciale rol in de rituelen die werden uitgevoerd op de Tempelberg tijdens de jaarlijkse pelgrimsfestivals, zoals Pesach, Sjavoeot en Soekot. Tijdens deze festivals kwamen talloze Joodse pelgrims naar de heilige stad en brachten hulde aan Gods tempel.
Volgens de archeoloog Zachi Dvira is het waarschijnlijk dat Joodse pelgrims deze tabletten verkregen als ruil voor offers, omdat het direct vervoeren van specifieke items onpraktisch zou zijn geweest. Deze tabletten boden mogelijk een praktische oplossing voor pelgrims om de religieuze riten uit te voeren die voorgeschreven waren door de Joodse geboden en de Thora.
Het opgraven van deze tablet biedt een fascinerende blik op het levendige religieuze leven van het oude Jeruzalem, met name tijdens de tijd van koning Herodes in de eerste eeuw voor Christus. De Griekse inscriptie en de afbeelding van de wijnkruik suggereren banden met Grieks-sprekende pelgrims, waarbij de diverse culturele samenstelling van de oude Joodse wereld wordt benadrukt.
Het is bekend dat de Joodse diaspora zich al in deze periode had uitgebreid, voornamelijk om commerciële redenen. Joden vestigden zich op verschillende plaatsen rond de Middellandse Zee en vooral in Griekse en Hellenistische steden zoals Alexandrië.
Praatmee