cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
ds. belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 augustus 2022 door Ds. J. Belder

Wij kunnen onmogelijk heel de wereld onderdak bieden (maar gesloten grenzen zijn een illusie)

Europa is een grenzeloos stukje van de wereld. Grotendeels en in principe. De Europese eenwording heeft de binnengrenzen eerst doen vervagen, uiteindelijk in bijna alle 27 lidstaten afgeschaft. Wie verlangt nog terug naar tijdrovende grenscontroles? Het is een grondrecht voor iedere EU-burger te reizen, wonen en werken in een van de andere aangesloten landen. Onze economie vaart wel bij Poolse schilders, aardbeiplukkers, aspergestekers en goedkope schoonmakers uit het oosten. Welke Nederlander wil voor een habbekrats smerig werk doen…?

Met de buitengrenzen ligt het gecompliceerder. Die worden goed bewaakt met hekken, prikkeldraad en grenswachten. Europa is aantrekkelijk. Oorlogen, honger en armoede drijven steeds meer ontredderden naar ons continent. De beelden en de verhalen zijn bekend. Ook die van het aantal doden, mishandelden en vermisten op weg naar vrijheid en geluk. De overvolle opvangcentra aan de randen van de EU staan op ons netvlies gebrand. In 2016 ‘kocht’ de EU met haar Turkijedeal opvang voor drie miljoen Syriërs in de regio. Inmiddels zijn veel Turken hen zat.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Refozuil zoekt koortsachtig een weg tussen verwarring en verstarring
- Reformatieherdenkingen roepen vragen op: zijn we de kluts kwijt?
- Christenen zijn geneigd te vechten op fronten waar Christus niet is
- In onze cynische samenleving is beledigen, kwetsen en intimideren een gewone zaak
- Waarom iedere christen is geroepen om te bidden voor de overheid
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ik heb een vermoeden, wat ik verder totaal niet kan onderbouwen, dat de huidige crisis bewust is gecreëerd, om Nederland binnen Europa onaantrekkelijk te maken voor asielzoekers, zodat ze vanzelf naar andere landen uitwijken.