cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Heugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 juli 2021 door Gert-Jan van Heugten

Waarom de juiste spelling belangrijk is

Ken je van die mensen die bij een spelshow op tv keihard het juiste antwoord door de kamer schreeuwen? Het is ook heel frustrerend als je weet wat er gezegd moet worden en de deelne(e)m(st)er het lef heeft het verkeerde antwoord te geven. Zoiets heb ik ook. Niet zozeer met spelshows (nou ja, een klein beetje) maar vooral met schrijffouten.

Nederlands is geen gemakkelijke taal. Ik zal de eerste zijn die dat toegeeft. Maar het is wel belangrijk om goed Nederlands te schrijven. Ik heb er zelfs mijn vrouw door gevonden, omdat ik zo’n beetje de enige op de datingsite was met een uitgebreid profiel zonder spelfouten (heren en dames vrijgezel, doe er je voordeel mee). Brieven of berichten met veel spelfouten neem ik automatisch minder serieus. Als iemand niet de moeite neemt om correct Nederlands te schrijven of een goede redacteur in de arm te nemen, welke garantie heb ik dan dat de inhoud van het bericht niet even halfslachtig is samengesteld? Niet iedereen vindt het prettig daarop gewezen te worden. Zo ben ik een keertje uit een (christelijke) Facebookgroep gezet omdat ik mensen wees op spelfouten in hun berichten. Toch jammer dat de volgelingen van een perfecte God zo imperfect schrijven, en niet als wijzen openstaan voor correctie (Spreuken 9:8-9).

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gert-Jan van Heugten
- Ik heb corona gehad (en het is niet zomaar een griepje)
- Een nieuw boek over evolutie en schepping: een beetje wetenschap en een beetje Bijbel
- Internetchristenen, jullie maken er een zooitje van
- Het mengelmoesgeloof van gelovige wetenschappers is niet ongevaarlijk
- Hoe we ons kunnen wapenen tegen de nepnieuwspandemie
Meer over Gert-Jan van Heugten »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Toch nog een foutje ontdekt: "Zo ben ik een keertje uit een (christelijke) Facebookgroep gezet omdat ... mensen wees op spelfouten in hun berichten."

Maar helemaal eens met: "... welke garantie heb ik dan dat de inhoud van het bericht niet even halfslachtig is samengesteld?" Je ziet dat inderdaad vaak samengaan: een rammelende stelling, doorspekt met de 'nodige' spel- en taalfouten.