cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Robert Plomp

Het gevaar van schijnconservatisme in de reformatorische gezindte

"Het zou toch zonde zijn als we zo'n prachtige reformatorische traditie als het vieren van de Tweede Paasdag kwijt zouden raken!" zei de ouderling. Het aantal bezoekers van de kerkdiensten op de 2e feestdagen liep sterk terug in zijn gemeente, en omdat die dagen toch al niet voorkomen in de Bijbel lag het volgens anderen voor de hand ze dan maar te schrappen. Maar de ouderling hield vol: "het zou toch erg jammer zijn als iets wat we al honderden jaren deden precies in onze tijd zou stoppen".

Wat hij niet wist is dat alle niet-zondagse christelijke feestdagen al sinds het begin van de Reformatie ter discussie stonden. Onder andere Luther, Calvijn, Zwingli en Koelman streden er tegen en vonden het vormen van afgoderij en menselijke religie. Maar omdat de overheid de kerk dwong diensten te houden om te voorkomen het volk deze vrije dagen door zou brengen in leegheid en liederlijkheid, ging de kerk uiteindelijk door de bocht.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Jezus was (en is) uiteraard recht in de leer; orthodox. Maar in de context van die religieuze cultuur bezien was hij uiterst progressief. Met als gevolg dat het conservatisme zijn grootste vijand werd. Ware orthodoxie is dan ook eerder progressief dan conservatief.