cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Robert Plomp

Gehoorzaam je God of de overheid?

Jezus zegt het, Paulus zegt het, en Petrus zegt het: Christenen moeten de overheid gehoorzamen. De meeste christenen beamen dat, en vervolgens ze schrapen de keel, en zeggen zoiets als: “Ja maar alleen als de overheid niet ingaat tegen Gods wetten.”
En omdat dit gesprek altijd wordt gevoerd in een context waar de keelschrapende christen het met de hand op de Bijbel, politiek oneens is met de overheid, blijven de gehoorzaamheidsteksten leeg. Paulus had er niet zoveel woorden aan vuil hoeven maken, de gemiddelde christen volgt de overheid toch al. En als het niet in zijn straatje past beroept hij zich op deze zelfbedachte uitzondering.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Gereformeerde Bond raakt los van eigen missie en verzwakt belijden van de kerk
- Hoe Paulus met 'de grot van Plato' alle christelijke discussies in een ander licht plaatst
- Ieder mens representeert God
- Waarom ik wil dat er dingen veranderen in de kerk
- 19 vragen aan tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In alle evangelieën lezen we dat Jezus Door "het kind van de duivel" werd verraden bij de legitieme overheid. En niet dat Judas braaf gehoorzaamde aan een legitiem opsporingsbevel. Dat geeft toch aan dat Gods normen in deze anders liggen dan die van het staatkundig gezag. De vraag is ook wanneer een overheid legaal is en wanneer illegaal. Is de norm wanneer die bij meerderheid gekozen is? Zelfs als die meerderheid zich met hand en tand tegen God en tegen de naastenliefde verzet?