Volgens Henk Stoorvogel verschijnen én verdwijnen profeten: "Ze mogen met Pinksteren opstaan"

God 28 mei 2023
Henk Stoorvogel

“Heb jij jezelf weleens als profeet gezien? Profeten gaan over recht en onrecht, over goedheid en mededogen. Profeten mogen met Pinksteren opstaan.” Dat waren de woorden van Henk Stoorvogel tijdens de samenkomst op de Pinksterconferentie zondagmorgen. Hij riep tijdens zijn preek nieuwe mensen op om te verschijnen als profeet en anderen om juist weer te verdwijnen. Want, zo stelde hij, een belangrijk kernmerk van profeten is dat ze verschijnen maar ook weer verdwijnen. “Maar Eén iemand blijft. En Diegene heeft een Naam.”

Stoorvogel begon zijn preek door te vertellen dat hij met zijn tienerzoon The Avengers had gekeken, een superheldenfilm van Marvel. “De verhaallijn is hetzelfde als bij zoveel andere heldenverhalen. De wereld wordt bedreigd door het kwaad en ternauwernood gered. Maar het concept van The Avengers is in die zin vernieuwend dat er vroeger altijd één superheld was om de wereld te redden. Dat was genoeg. Maar dat is nu dus niet meer genoeg. In die film verenigen tal van superhelden zich om samen de wereld te redden. Want één superheld is niet langer voldoende om de wereld te redden.”

En dat geldt ook voor profeten, zo koppelde de spreker het voorbeeld aan het Pinksterverhaal. Hij vertelde dat in de tijd van het Oude Testament profeten enkelingen en zeldzaam waren: “We horen Mozes in Numeri bidden: ‘Profeteerde iedereen maar. Waren alle kinderen van God maar profeten. Want een profeet is niet voldoende om de wereld te redden. En ook in de tijd van Handelingen gold dat. Want hoe bouw je met vissers en boeren uit het achterland in een sterk verdeelde stad onder een wrede bezetter een kerk die de wereld gaat veranderen? Een profeet is dan niet genoeg.

Of wat dacht je van vandaag de dag? We kunnen hier ergens een paar vrouwen redden uit de mensenhandel, om er daarna achter te komen dat er vervolgens weer een veelvoud van vrouwen de gedwongen prostitutie in wordt geleid. We kunnen ergens op de wereld de kerk tot bloei brengen, maar ondertussen moeten er elders op de wereld weer vijftien kerken de deuren sluiten. We hebben meer profeten nodig. Een profeet is niet genoeg om de wereld te redden. We kunnen proberen om honderd jongeren wegwijs te maken door het oerwoud van het leven, maar moeten ondertussen met lede ogen toezien hoe er duizenden verdwalen. Want één profeet is simpelweg niet genoeg om de wereld te redden.”

Moderne profeten
Maar juist dat is de grote gedachte van Pinksteren, zo benadrukte Stoorvogel waarbij hij verwees naar de bekende profetie van Joël, die door Petrus herhaald werd in zijn preek op de Pinksterdag: “God beloofde: ik zal mijn Geest uitgieten. En al mijn kinderen; mannen, vrouwen, jongeren en ouderen: ze zullen profeteren. Zij zullen de bediening van het ambt van profeet uitoefenen. Zij zullen opkomen voor het hart van God en de veranderaars worden in een wereld die steeds meer op het Koninkrijk van God mag gaan lijken.”

“Ik weet niet of jij jezelf weleens als profeet hebt gezien”, vervolgde de spreker. “Je kunt het beeld van profeten hebben dat ze alleen voorspellen. Of dat profeten oude mensen zijn die altijd ergens tegen zijn. Maar profeten gaan over recht en onrecht, ze gaan over goedheid en mededogen. En die profeten mogen met Pinksteren opstaan.”

Profeten verschijnen
Vele verhalen in het boek Handelingen kennen een open einde, maar er wordt niet verteld hoe het afloopt. Dat geldt voor de kerk van Jeruzalem, maar ook voor hoe het bijvoorbeeld Petrus en Paulus vergaat. Want, zo vertelde de spreker: de kern van profeten is dat ze verschijnen, maar ook weer verdwijnen. “Allereerst is het belangrijk dat als God zijn Geest gaat uitstorten, we verschijnen. Dat je als profeet tevoorschijn komt door de gloed van die Geest. Dat betekent concreet een paar dingen. Allereerst krijg je gevoel voor timing. De discipelen hadden al zo vaak in hun leven het Pinksterfeest gevierd, maar wisten dat dit anders was dan anders. Ze hadden gebeden en voelden dat de tijd was vervuld en dat het nu moest gebeuren. Dat voelen profeten keer op keer gebeuren: Het moet nu. Dat zien we Petrus, Paulus en Filippus in het boek Handelingen keer op keer beseffen.”

Profeten hebben echter niet alleen gevoel voor timing waardoor ze verschijnen als het moet, ze gaan vervolgens ook spreken: “Een derde van het boek Handelingen bestaat uit toespraken en preken. Dat is wat profeten doen. Ze vinden ergens wat van en spreken dan uit. Petrus stapt op de Pinksterdag naar voren, verheft zijn stem en uit zich.”

Het derde concrete punt dat door Stoorvogel wordt genoemd wat profeten doen, is handelen: “Profeten doen wat er gedaan moet worden. Ze verschijnen op het juiste moment, vinden ergens wat van en spreken dat uit en zetten het vervolgens ook om in effectief handelen. Helaas hebben we 10.000 redenen om geen profeet te worden. We staan tot aan onze nek in het leven: onze aandacht wordt opgeslokt door schermpjes, gevoel verdoven we met alcohol en ons vuur wordt gesmeuld in de sleur van de kerkgang. En als je tot je nek in het leven staat, ben je een knappe man of vrouw als je dan nog in verzet kunt komen. We vinden altijd wel ergens wat van, meer dan ooit tevoren. We vinden wat van de kerk, van de misstanden in de wereld en van mensen die hun best doen om dat te veranderen. We vinden ontzettend veel van alles, maar we veranderen zo weinig. We weten niet meer wat het is om ergens voor te willen sterven of levend voor te willen omkomen. Velen van ons zijn bang om als profeten te verschijnen. Daarom blijven we liever op de achtergrond in plaats van profeten te zijn onder leiding van de Geest.”

Profeten verdwijnen
Maar profeten verschijnen niet alleen, ze verdwijnen dus ook, legde de spreker even later uit: “Mozes verscheen voor de Farao, maar verdween vervolgens op de berg Sinaï. Zijn graf is tot op de dag van vandaag niet gevonden. Elia verscheen voor koning Achab en verdween later in vurige wagens. Profeten verschijnen, maar verdwijnen ook weer. Dat zien we dus ook in Handelingen terug. Niemand krijgt in dat hele boek de hoofdrol. Voor ons allemaal is het belangrijk om te verschijnen, maar ook weer te verdwijnen.” Stoorvogel vertelde daarbij onder meer te doelen op kerkelijke leiders die te lang op hun plaats bljven zitten en ruimte innemen die allang niet meer van hen is. Hij stelde dat dit onder meer meer te maken heeft met ijdelheid en ongeloof dat God het ook zonder hen kan: “Maar het is goed om los te laten. Op deze Pinksterdag zijn er hier of thuis mannen. En vrouwen die de boodschap als profeet mogen krijgen: het is goed geweest. Jouw hoofdstukken zitten erop. Je mag verdwijnen. Dank voor je trouw.”

Naam van Jezus

Niet iedereen verschijnt en verdwijnt weer, merkt Stoorvogel op. “Petrus verscheen en Petrus verdween, Maar er was er Eén die bij zijn kerk bleef. Paulus verscheen en Paulus verdween. Maar er was er Eén die bij zijn kinderen in het Romeinse rijk bleef. Diegene heeft een naam. Het is de naam van Degene die armen goed nieuws verkondigde en gevangenen vrijliet. Het is de naam van Degene die blinden het zicht gaf en onderdrukten vrijlating verkondigde. Het is naam van Degene voor wie satan siddert en de duisternis terugdeinst, voor wie de hel huivert. Want Degene die blijft heeft een naam, het is de naam boven alle namen, de Heer der heren en de Koning der koningen. Dwars door alle boeken en hoofdstukken heen en door alle fases van de geschiedenis,heen blijft Zijn naam. Het is de naam van Jezus.”

De spreker sloot zijn preek af met voorbeelden van moderne profeten die verschenen en weer verdwenen: “Moeder Theresa verscheen vanuit Albanië in de straten van India om liefde te tonen aan de onraakbaren. Ze verscheen en ze verdween. Maar Jezus bleef in India. Anne van der Bijl verscheen met keverladingen Bijbels aan de grenzen van het IJzeren Gordijn. Hij verscheen en hij verdween. Maar Jezus bleef in Roemenië. Majoor Bosshardt verscheen op de straten van Amsterdam om ongelukkige drugsverslaafden te verzorgen. Ze verscheen en ze verdween. Maar Jezus bleef in Amsterdam. Zo zal het altijd zijn. Geliefde broer, geliefde zus: als God Zijn Geest uitstort, mag jij verschijnen, mag jij verdwijnen!”

Praatmee

Beluister onze podcast

#338 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over bed-bad-brood, onbetrouwbare NOS en bijbelvertalingen
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Ouweneel-Lee-Paas
Opinie

Evangelie en extreemrechts gaan niet samen

In de afgelopen jaren is extreemrechts gedachtegoed  door heel Europa sterker geworden. Politieke partijen met dit gedachtegoed hebben verkiezingen gewonnen en nemen deel aan regeringen. Dat geldt voor zowel Nederland als voor andere Europese landen.

Arie van der Veer
Nieuws

Hoe christelijk Nederland reageert op overlijden EO-coryfee Arie van der Veer

'Onder het zingen van het lied ‘Ik zal er zijn’ blies hij zijn laatste adem uit', liet zijn broer vanmiddag weten. Dominee Arie van der Veer (82) is thuisgehaald door zijn hemelse Vader. De EO-coryfee is voor veel christenen in Nederland tot zegen ge

Arie van der Veer
God

20 inspirerende uitspraken van dominee Arie van der Veer (1942-2024)

“Stappen in het geloof. Ik besef dat ik dat ook nu moet gaan doen. Ik reken op Gods hulp”, zei dominee Arie van der Veer onlangs. De predikant, televisiepresentator en voormalig voorzitter van de EO was al jaren ernstig ziek. Vandaag (14 september) o

Ds. Arie van der Veer
Column

Deze overdenking schreef ds. Arie van der Veer vlak voor zijn overlijden

De afgelopen jaren plaatste dominee Arie van der Veer via zijn Facebookpagina wekelijkse meerdere overdenkingen met een christelijke boodschap. Zijn 29.000 volgers kregen zo tijdens het checken van hun Facebook-updates als het ware een 'mini-preek' t

trump
Nieuws

Peiling: christelijke Amerikaanse kiezer steunt Trump

Donald Trump kan op veel steun rekenen van katholieke en protestantse kiezers. Dat blijkt uit een recente peiling van Pew Research Center. Zijn tegenstander Kamala Harris krijgt juist veel steun vanuit andere religieuze groeperingen.  Uit de peiling

Stoffer
Nieuws

SGP kritisch op regeerprogramma: "Ik noem dit geen verrijking"

Vrijdagmiddag presenteerde het kabinet-Schoof het regeerprogramma. Vrijwel alle politieke partijen hebben daar inmiddels op gereageerd. Ook christelijke politici hebben inmiddels laten weten wat ze van de plannen vinden. Zo ziet CU-voorvrouw Mirjam B

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt dat Gods belofte je ‘nee’ doet zeggen tegen de zonde

Niet enkel Gods liefde, maar ook Gods rijke belofte doet ons ‘nee’ zeggen tegen de zonde. Dat is de boodschap die Wilkin van de Kamp deelt in de 98e aflevering van de serie ‘Begin je dag met God.’ De christelijke schrijver en spreker merkt op dat een

Open Doors
Video

Open Doors lanceert petitie voor miljoenen verdreven christenen

Laat je stem horen en Breek de Stilte! Dat is de oproep van Open Doors. In Sub-Sahara Afrika zijn 16,2 miljoen christenen verdreven. Ze zijn alles kwijtgeraakt – hun huizen, hun inkomen en hun dierbaren. Nu leven ze in geïmproviseerde tentenkampen va

Meerartikelen

Lineke Blijdorp
Video

Terugkijken: Lineke Blijdorp over mogelijke 'nepbekering' Iraanse christenen

De IND verdenkt een groep Iraanse vluchtelingen, die zich tot het christendom hebben bekeerd, van het vertellen van een nepverhaal over hun bekering. Een Iraanse juridisch adviseur zou hen hebben geholpen en duizenden euro's hebben afhandig gemaakt.

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt een indringende vraag van God: 'Veracht jij Mijn kleine begin?'

Nu veel kerken leeglopen en steeds meer jongeren afhaken, kan het Koninkrijk van God soms heel ver weg voelen. Misschien vraag je je zelfs af wat de kerk eigenlijk nog voorstelt en wat je concreet ziet van Gods Koninkrijk. Deze bijdrage van Ron van d

Ras al-Ain
Nieuws

Islamitische militie pikt land af van christelijke boeren in Syrië

Een islamitische militie heeft in de Syrische stad Ras Al-Ein, nabij de Turkse grens, 500 hectare landbouwgrond van christelijke boeren in beslag genomen. Dat meldt The Christian Post. Het gebied wordt gecontroleerd door een coalitie van islamitische

demonstratie
Column

Waarom is er in ons land zoveel tolerantie voor duidelijke misstanden?

Nederland is een demonstratielustig landje. Op allerlei plaatsen en op allerlei manieren maken groepen burgers hun mening kenbaar. Idealiter gebeurt dat op een fatsoenlijke en werkbare wijze. Zo gaat dat bijvoorbeeld vaak voor de deur van de Tweede K

prof. dr. Willem Ouweneel
Video

Willem Ouweneel wordt "doodmoe van onnozele uitspraken over Israël"

De aanslagen van 7 oktober waren Israëls eigen schuld’. ‘Israël doet nu hetzelfde tegen de Palestijnen als wat de nazi’s deden tijdens de Holocaust’. Dit soort stellingen wordt sinds het begin van de oorlog vaak gehoord in media of bij critici. Zijn

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op discussie over betrouwbaarheid Bijbelverhaal Jona in de walvis

Het verhaal van Jona die drie dagen en drie nachten in de walvis zat, wordt nogal eens in twijfel getrokken. Ook onder christenen wordt soms de vraag gesteld of het wonderlijke Bijbelverhaal wel klopt. Volgens ds. W. Visscher moeten we het verhaal ec

Willem Ouweneel
Boekfragment

In de hel ervaren mensen wroeging over wat hen is overkomen

In de Statenvertaling is het woord ‘hel’ hoogst verwarrend, omdat het de vertaling is zowel van het Hebreeuwse Sje’ol als van het Griekse Hades, Gehenna en Tartaros. Ondanks waarschuwingen heeft de Herziene Statenvertaling het er helaas niet veel bet

Ds. G. van Zanden
Preekverslag

Ds. Van Zanden: "Je gaat geen akelig leven tegemoet als God je bekeert"

“Het koninkrijk der hemelen is niet gelijk aan een begrafenis, maar aan een bruiloft. En iedereen die op een bruiloft is geweest, weet dat er eigenlijk niets mooier is”, maakt ds. G. van Zanden duidelijk. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee pr

Tempelberg
Nieuws

Recordaantal Joden brengt bezoek aan de Tempelberg

Sinds het begin van het Joodse jaar 5784, dat afgelopen september begon, heeft een recordaantal Joden de Tempelberg bezocht, zo laat CBN News weten. Volgens de organisatie Beyadenu bezochten meer dan 52.000 Joden dit jaar de heiligste plaats in het j

Jan-Willem Grievink
Podcast

Laat de Nederlandse overheid kwetsbaren in de steek? Jan-Willem Grievink antwoordt

De Nederlandse overheid 'laat kwetsbaren als een baksteen vallen', aldus de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Minister Marjolein Faber (Asiel) liet vorige week weten dat ze na overleg had besloten de financiering van de zogeheten ‘bed-bad-brood-o

 Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. De Groot vertelt waar je het ware geloof aan kunt herkennen

Het ware geloof is te herkennen aan de liefde. Dat stelde ds. J. C. de Groot onlangs in een preek. De hervormde emeritus-predikant wees daarbij onder meer op Paulus die na zijn bekering ontdekte hoe groot Gods liefde voor zondaren is. Het kan volgens

preekstoel
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Uit respect voor mijn ouders ging ik mee naar de kerk'

'In de kerk waar ik zat voelde ik mij niet thuis. We zijn nog zondagen uit respect voor mijn ouders meegeweest naar mijn kerk. Maar steeds kwam die strijd van het niet thuis voelen en het niet kunnen luisteren naar de preek terug. Na een half jaar he