Door dit getuigenis werden volgens dr. Billy Wilson miljoenen mensen gered

God29 mei 2023
Dr. Billy Wilson

"Als we ons focussen op die ene persoon die afgedwaald is, wil God ons helpen om iedereen met het Evangelie te bereiken". In de hoofdtent waar een grote menigte zich verzamelde op de laatste dag van Opwekking 2023, sprak de Amerikaanse dr. Billy Wilson over de gelijkenis van het verloren schaap. Wilson zelf wist zich in zijn tienerjaren ook verloren maar werd door de Goede Herder gezocht en gevonden. Hij riep zijn toehoorders op om samen met Jezus te zoeken naar afgedwaalde schapen.

“Wat is het geweldig om hier te zijn”, zijn de eerste woorden van Wilson wanneer hij zijn bijdrage begint. Voordat Wilson zijn hoorders vanaf het hoofdpodium toespreekt, klinkt er lofprijzing onder begeleiding van de Opwekkingsband. Deze wordt dit jaar voor het eerst aangevoerd door Gezina van den Bos, nadat de band recentelijk van samenstelling veranderde.

"Hoe kan het ooit gebeuren dat elk persoon op aarde ooit de mogelijkheid krijgt om U te leren kennen in de komende tien jaar?"

Wilson is onder meer voorzitter van Empowered 21, een beweging met het verlangen dat elk persoon op aarde binnen tien jaar een persoonlijke ontmoeting met Christus zal hebben. "Het was ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik aan het bidden was in de Rocky Mountains. Ik vroeg aan God; 'Hoe kan het ooit gebeuren dat elk persoon op aarde, acht biljoen mensen, ooit de mogelijkheid krijgt om U te leren kennen in de komende tien jaar?", vertelt Wilson. "Ik dacht: 'Dit is onmogelijk en zelfs gek.'"

God sprak echter tot Wilson: 'Dit zal gebeuren! Als je je focust op het bereiken van één persoon met het Evangelie, wil Ik je helpen om iedereen te kunnen bereiken.' "Van daaruit wil ik spreken en sta ik stil bij de gelijkenis van het verloren schaap in Lukas 15", zegt Wilson. 

"In Lukas 15 is Jezus omringd met zondaren, belastinginners maar ook de farizeeërs zijn aanwezig. Jezus geeft ons in dit hoofdstuk drie gelijkenissen over 'verloren zijn'. In de laatste gelijkenis spreekt Hij over de verloren zoon, in de tweede spreekt Jezus over de vrouw die thuis dat zilvere muntje verloor en in de eerste gelijkenis dus over het verloren schaap. Jezus schetst hier het beeld van een herder die rusteloos is en ook geen rust vindt voordat hij al zijn schapen (weer) heeft.

"Maar deze herder aanvaardde dat niet: 'Ik moet die ene vinden"

Ik kan me zo voorstellen hoe die herder aan het tellen geweest is: '97, 98, 99. Hé, ik mis er één, laat ik nog een keer tellen.' Maar wederom klopt het aantal niet. Je zou zeggen dat dat schaap ergens in de buurt moet zijn. Hij begint te roepen maar hoort niets. In mijn studies over schaapsherders uit de eerste eeuw leerde ik dat meer dan vijftig procent van de herders één of meerdere schapen verloor. Dat was bijna normaal zelfs.

Maar deze herder aanvaardde dat niet: 'Ik moet die ene vinden. Dit schaap is zo belangrijk voor mij dat ik de andere negenennegentig achterlaat om zo die ene te vinden'. We weten van Jezus dat Hij de Goede Herder is. Misschien ook wel een rusteloze Herder. Hij zal net zo lang zoeken totdat al Zijn schapen weer teruggevonden zijn en Zijn kudde compleet is."

"De Goede Herder gaf mij echter niet op en bleef mij zoeken!"

Vervolgens deelt Wilson een persoonlijk verhaal. "Wat ben ik blij dat Jezus ook niet rustte voordat Hij mij gevonden had! Ik was verloren als tiener. Ik was bij God vandaan geraakt, afgedwaald van de kudde. Mijn vader die in de bediening zat, verliet mijn moeder toen ik vijf jaar oud was. Aan zijn bediening kwam ook een einde. Samen met mijn moeder en zussen kwam ik bij mijn grootouders in een klein dorpje in Kentucky terecht. Het was een duistere en donkere plaats. Er werd een hoop gedronken, er vond misbruik plaats. Kortom, veel zonde."

Wilson ervoer in die tijd veel boosheid. "Ik was boos. Zowel op mijn vader als op God. Ik had een diepe pijn van binnen. In de tijd daarna raakte ik betrokken bij veel verkeerde dingen. Het waren destijds de jaren zeventig en ik deed zo'n beetje alles wat je in die tijd aan dingen kon doen. De Goede Herder gaf mij echter niet op en bleef mij zoeken!

 

Dat gebeurde tijdens een samenkomst. "Ik was zestien jaar oud en ik zat daar. Gods Geest werkte volop, zoals dat hier ook gebeurt. Ik begon te huilen en in tranen keek ik naar boven. Iemand stak zijn hand uit, en ik pakte die hand vast. Ik werd naar voren geleid, naar het altaar en daar gaf ik mijn leven aan Jezus. Jaren later weet ik nog altijd niet wiens hand dat was, maar hij of zij bracht mij bij de Goede Herder.

Het was een radicale bekering die Wilson bestaan voorgoed veranderde. "In het basketbalteam waar ik lid van was, vloekte ik voorheen misschien wel het meest. Het laatste jaar dat ik op de Highschool zat, werd mij bij de laatste oefening gevraagd of ik kon bidden. Jezus had in een paar maanden tijd mijn leven geheel veranderd."

"Weet je dat één van Zijn schapen bent?"

Vervolgens richt de spreker zich tot zijn hoorders. "Is Jezus ook in jullie leven aanwezig? Weet je dat één van Zijn schapen bent? Als je dat mag weten, ben je de rijkste mens op aarde! Jezus zegt: 'Wanneer dat ene verloren schaap gevonden wordt, is iedereen blij'. Zo zegt de Bijbel: 'De hemel verheugt zich meer over die ene zondaar die dan die negenennegentig rechtvaardigen'. 

Maar het werkt meer uit dan blijdschap in de hemel alleen, merkt Wilson op. "Er gebeurt ook iets op aarde." De spreker licht dat toe: "We zien het in de bediening dat als Jezus sprak tot grote menigten dat Hij de wijsheid en het inzicht had om te focussen op één persoon, waarvan Hij wist dat hij of zij een geweldige potentie kon ontwikkelen. Dat met het bekeren van één mens vele anderen bereikt konden worden. We zien dat in de bediening van Jezus steeds opnieuw terugkeren."

Vervolgens noemt Wilson een aantal voorbeelden uit de Bijbel. "Denk maar aan het verhaal van de Samaritaanse vrouw. Jezus sprak met haar en bood haar levend water aan. Na deze ontmoeting, gaat ze terug naar haar dorp en vertelt ze aan iedereen dat deze voor haar onbekende man alles van haar wist en haar leven veranderde. Jezus reikt uit naar één persoon maar ondertussen mag door haar getuigenis een hele menigte bereikt worden. 

"Zijn naam is Jezus, de Zoon van God"

We zien het ook in Markus 5 gebeuren als Jezus met Zijn discipelen naar Decapolis gaat, een heidens eiland, liggend aan de overkant van het Meer van Galilea. Na een zware storm treffen ze een bezeten man die halfnaakt op hen af komt rennen. Wat zouden Zijn disicpelen gedacht hebben? 'Hebben we daarvoor die zware storm overleefd, zodat Jezus hier met een naakte man zou praten?' Deze man was buiten zichzelf, bevangen door demonen, zichzelf snijdend en wonend op een begraafplaats. Jezus drijft de demonen uit maar de bevolking van het eiland zit totaal niet op Hem te wachten. 

Maar toch, via het getuigenis van deze man doet God wonderen. Zijn vrienden en familie zeggen: 'Ben jij het? Jij zat toch op het kerkhof? Jij was je leven toch aan het vergooien?' 'Ik heb Iemand ontmoet', zei hij. 'Iemand die groter is dan de kracht die mijn leven beheerste. Zijn naam is Jezus, de Zoon van God.'

Wat denkt u van de misdadigers die aan weerskanten van Jezus aan het kruis hingen? Waar de één Jezus bespotte, zag de ander in dat zij het verdiend hadden om te sterven. Hij zegt tegen Jezus: 'Als U in Uw koninkrijk komt, denk aan mij.' Zelfs als Jezus daar hangt, terwijl Zijn lichaam is uitgeput en het gewicht van onze zonde volledig op Hem neerkomt, richt Hij zich als het ware op en is Hij nog steeds zoekende naar die ene. Deze man werd voor de eeuwigheid gered."

"Ik geloof dat u en ik geroepen zijn om samen met die Goede Herder dat ene schaap dat verloren is te zoeken en te vinden"

"Ik ben ervan overuigd dat er vandaag meer mensen in de hemel zijn vanwege het getuigenis van deze man dan alle andere verhalen uit de Schrift. Miljoenen zijn vanwege dit getuigenis gered. Heb je het begrepen?", vraagt Wilson aan zijn hoorders. "Jezus bereikt één persoon, maar voor miljoenen wordt de deur geopend.

God roept ons op om ons te focussen om één persoon met het Evangelie te bereiken. Begrijpend dat als één persoon gered wordt, er een potentie vrijkomt en de hele wereld daardoor veranderen kan. Daarom geloof ik dat u en ik geroepen zijn om samen met die Goede Herder dat ene schaap dat verloren is te zoeken en te vinden. Als wij ons focussen op één persoon, dan zal Hij ons helpen om iedereen te bereiken."

"Hoe heeft U mij eigenlijk ooit gevonden?"

Tot slot keert Wilson terug bij zijn eigen persoonlijke bekering. "Zeven maanden geleden keerde ik terug in de plaats waar ik opgroeide. Het was er nog steeds duister. Ik reed langs het huis en ik begon te huilen. Ik zette mijn auto aan de kant van de weg en ik dacht: 'Hoe is het mogelijk dat ik nu de president van een universiteit ben en Empowered mag leiden?' Ik zei tegen God: 'Hoe heeft U mij eigenlijk ooit gevonden?' De Heer sprak tot mij: 'Ik heb je niet hoeven vinden, ik wist al wie en waar je was. Ik zag je.'  Wilson vult aan dat zowel zijn vader en zijn moeder na jaren weer bij de kudde van de Heere zijn teruggekeerd.

"Ik wil tegen jullie (de hoorders, red.) zeggen: Jezus ziet je. Hij weet alles van je. Als je tot Hem komt, dan zie je jezelf op de manier waarop Hij jou ziet. Daarvoor zag ik mijzelf als een gebroken kind en zou de vijand het liefst gezien hebben dat ik mezelf verslagen zou voelen en nooit meer wat zou proberen. Maar door Jezus wist ik dat ik een bestemming had en ik mocht ontdekken dat ik in Hem een overwinnaar ben."

Praatmee

Beluister onze podcast

#292 Jeffrey & ds. Messemaker over klimaatactivisten, afgodsbeeldjes en Temptation Island
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. P. den Butter
Nieuws

Ds. P. den Butter op 85-jarige leeftijd overleden

Ds. P. den Butter, emerituspredikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is dinsdagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lange tijd met een broze gezondheid. Ds. Den Butter werd in 1964 in Gorinchem als predikant binnen

opvoeden
Dagelijks leven

MissieNederland moedigt kerken aan om geloofsverhalen te delen met de volgende generaties

Diverse partners uit de alliantie van MissieNederland moedigen kerken aan om mee te doen aan de Week van de Opvoeding. Zij bieden hiervoor diverse materialen en trainingen om van 2 t/m 8 oktober geloofsgemeenschappen te helpen een volgende stap te ze

Rob Wijnberg
Nieuws

Volgens schrijver Rob Wijnberg werd wetenschap eeuwenlang door het christendom verboden

“Het christendom verbood eeuwenlang wetenschap”, dat schrijft Rob Wijnberg in zijn nieuwe bestseller ‘Voor ieder wat wils’. In de EO-podcast ‘De Ongelooflijke Podcast’ licht Wijnberg toe waarom hij dat van mening is. Presentator David Boogerd en theo

Gerard en Lydia de Groot
God

De wetten van de geestelijke wereld verschillen met die van de natuurlijke wereld

We willen een zo goed mogelijk beeld krijgen van de bovennatuurlijke wereld, dus laten we vooral kijken naar de personen, zaken en principes die we aantreffen in de geestelijke wereld. God ZelfHij is de Schepper van hemel en aarde. Hij heeft de geest

Sudiksha Thirumalesh
Nieuws

Ouders van tiener die overleed te midden van juridische strijd voelen zich nog altijd gemuilkorfd

Zelfs na de dood van hun dochter worden de ouders van Sudiksha Thirumalesh nog het zwijgen opgelegd, dat meldt de Christian Post. De 19-jarige Sudiksha Thirumalesh is inmiddels overleden maar vocht tot het einde voor een levensverlengende behandeling

Wilco de Vries
Nieuws

Dr. Wilco de Vries spiegelt zich aan Augustinus: "Hoe kunnen we op een juiste manier liefhebben?"

“Zodra je volwassen bent moet wat je allemaal kunt en hebt niet allesbepalend zijn. Jouw identiteit in God moet dat dan zijn.” Dr. Wilco de Vries is gespecialiseerd in ethiek. Bij Hour of Power vertelde hij afgelopen zondag over de grote invloed die

Ds. A. Baars
Nieuws

CGK-predikant sprak stel met twijfels over kinderwens

Er zijn getrouwde christelijke stellen die het in deze tijd, waarin de maatschappij steeds seculierder wordt, twijfelen of ze wel een gezinnetje moeten stichten. Dat die zorgen van alle tijden zijn, blijkt wel uit een anekdote die ds. A. Baars onlang

Spreker Jacques Brunt
Nieuws

Jacques Brunt over het Loofhuttenfeest: "God wil dat we ons in Hem verblijden"

Momenteel vieren de Joden het Loofhuttenfeest. Tijdens het feest, dat in het Hebreeuws Soekot heet en een week duurt, worden Joden opgeroepen zich te verblijden in God. Maar hoe doe je dat als je omstandigheden kent waarin het moeilijk is om blij te

Meerartikelen

Jorien Ouweneel
Nieuws

Advies voor Frontrunners: Hoe moet je bidden voor je onvervulde kinderwens?

Als echtpaar met een kinderwens start je, over het algemeen, optimistisch en hoopvol. Alle keren dat je als vrouw ongesteld moet worden is er spanning en hoop. En in het eerste jaar kun je je nog redelijk vasthouden aan de wetenschap dat het tijd kos

Ds. Ron van der Spoel
Nieuws

Waarom zwijgt God soms? Ds. Ron van der Spoel geeft antwoord

We hebben als christenen misschien allemaal wel eens de ervaring gehad dat het lijkt dat God zwijgt en ons niet meer hoeft. Zo betuigt ook ds. Ron van der Spoel in een nieuwe video van IZB: "Je vraagt iets, je verlangt iets en je smeekt, maar toch bl

Christelijke missionarissen worden aangevallen door Joodse kinderen
Nieuws

Christelijke missionarissen in Israël aangevallen door Joodse kinderen

Op 12 september ging een video viraal op X waarin twee christelijke missionarissen aangevallen worden door een groep Joodse kinderen. De video, die liefst 13 miljoen keer via verschillende platforms bekeken werd, toont hoe twee christelijke vrouwen b

Marjo C.A. Korpel
God

Is Asjera het vrouwelijke element van God dat uit het geloof is 'verbannen'?

Ineens stonden de kranten vol met artikelen over de godin Asjera, die hierdoor overwacht springlevend is geworden. Wie is die Asjera? En is zij inderdaad het vrouwelijke element van God dat uit het geloof van Israël is 'verbannen'? Beeldenstorm in Ma

ds. S. T. Lagendijk
Nieuws

Mag een christen twijfelen aan zijn behoud? HHK-predikant antwoordt

'Als we 1 Johannes 4:18 lezen dan staat er dat als je God mag kennen, je geen vrees meer hebt (in geestelijk opzicht). Betekent dit dat je als kind van God ook nooit twijfelt, of je het geloof jezelf aanpraat? Als ik dan de tekst zo lees, staat er du

Ds. K. den Boer
Nieuws

Ds. K. den Boer aanvaardt beroep hersteld hervormd Goedereede

De hersteld hervormde gemeente in Goedereede verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. K. den Boer (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt na vijf jaar afscheid van Sirjansland. Den Boer volgt in Goedereede de vorig jaar naar Moerkapelle-Sche

De rechterstoel en onze beloning
Nieuws

De rechterstoel van Christus is niet iets om bang voor te zijn

‘Want we moeten allemaal voor de rechterstoel van Christus verschijnen. Dan zal iedereen loon ontvangen voor wat hij tijdens zijn leven heeft gedaan, goed of kwaad’ (2 Korintiërs 5:10, GN). Wat we in het vooruitzicht hebben is zoveel beter dan wat ac

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen
Nieuws

Europees Hof dwingt Roemenië homohuwelijk te erkennen

Het Europees Hof verplicht Roemenië om wetgeving te implementeren waarin het homohuwelijk erkend wordt. Dat meldt CNE News. De huidige regeringspartij Partidul Social Democrat (PSD) staat echter niet te springen. Ook de Roemeens-Orthodoxe Kerk is all

Sieberen Voordewind
Nieuws

De noodzaak van échte gebedsbijeenkomsten

Op een dag werd ik, net als vele anderen, uitgenodigd om naar een landelijke gebedsbijeenkomst te komen. Ik vond het de moeite waard om een paar uur te reizen om samen met vele andere christenen te bidden. Maar helaas kwam ik bedrogen uit. De bijeenk

Trekker
Nieuws

SGP: Boer aan het roer en stikstofaanpak op de schop

Vorige week presenteerde de SGP haar verkiezingsprogramma. Daarin komen ook boeren, vissers en het platteland uitgebreid aan bod. In een artikel op de website besteedt de partij er nog eens afzonderlijk aandacht aan: ‘De SGP wil de boer aan het roer

Tim Keller
Nieuws

Terugluisteren: Theoloog William den Boer blikt vooruit op conferentie Tim Keller

Tim Keller: wie is deze wereldwijd invloedrijke en succesvolle Amerikaanse kerkplanter, predikant en auteur van diverse bestsellers die dit jaar overleed? In oktober vindt een tweedaagse conferentie plaats naar aanleiding van de Nederlandse vertaling

Sela
Positief nieuws

Luister naar het nieuwe nummer van Sela!

'Als ik naar de bergen kijk', zo heet de nieuwe single van Sela. Het is een prachtig lied over Gods trouw bij 'elke stap', gebaseerd op Psalm 121. De christelijke band zet in het aanbiddingslied God de Schepper centraal. 'Onze Heer die alles maakte,