Door dit getuigenis werden volgens dr. Billy Wilson miljoenen mensen gered

God29 mei 2023
Dr. Billy Wilson

"Als we ons focussen op die ene persoon die afgedwaald is, wil God ons helpen om iedereen met het Evangelie te bereiken". In de hoofdtent waar een grote menigte zich verzamelde op de laatste dag van Opwekking 2023, sprak de Amerikaanse dr. Billy Wilson over de gelijkenis van het verloren schaap. Wilson zelf wist zich in zijn tienerjaren ook verloren maar werd door de Goede Herder gezocht en gevonden. Hij riep zijn toehoorders op om samen met Jezus te zoeken naar afgedwaalde schapen.

“Wat is het geweldig om hier te zijn”, zijn de eerste woorden van Wilson wanneer hij zijn bijdrage begint. Voordat Wilson zijn hoorders vanaf het hoofdpodium toespreekt, klinkt er lofprijzing onder begeleiding van de Opwekkingsband. Deze wordt dit jaar voor het eerst aangevoerd door Gezina van den Bos, nadat de band recentelijk van samenstelling veranderde.

"Hoe kan het ooit gebeuren dat elk persoon op aarde ooit de mogelijkheid krijgt om U te leren kennen in de komende tien jaar?"

Wilson is onder meer voorzitter van Empowered 21, een beweging met het verlangen dat elk persoon op aarde binnen tien jaar een persoonlijke ontmoeting met Christus zal hebben. "Het was ongeveer anderhalf jaar geleden dat ik aan het bidden was in de Rocky Mountains. Ik vroeg aan God; 'Hoe kan het ooit gebeuren dat elk persoon op aarde, acht biljoen mensen, ooit de mogelijkheid krijgt om U te leren kennen in de komende tien jaar?", vertelt Wilson. "Ik dacht: 'Dit is onmogelijk en zelfs gek.'"

God sprak echter tot Wilson: 'Dit zal gebeuren! Als je je focust op het bereiken van één persoon met het Evangelie, wil Ik je helpen om iedereen te kunnen bereiken.' "Van daaruit wil ik spreken en sta ik stil bij de gelijkenis van het verloren schaap in Lukas 15", zegt Wilson. 

"In Lukas 15 is Jezus omringd met zondaren, belastinginners maar ook de farizeeërs zijn aanwezig. Jezus geeft ons in dit hoofdstuk drie gelijkenissen over 'verloren zijn'. In de laatste gelijkenis spreekt Hij over de verloren zoon, in de tweede spreekt Jezus over de vrouw die thuis dat zilvere muntje verloor en in de eerste gelijkenis dus over het verloren schaap. Jezus schetst hier het beeld van een herder die rusteloos is en ook geen rust vindt voordat hij al zijn schapen (weer) heeft.

"Maar deze herder aanvaardde dat niet: 'Ik moet die ene vinden"

Ik kan me zo voorstellen hoe die herder aan het tellen geweest is: '97, 98, 99. Hé, ik mis er één, laat ik nog een keer tellen.' Maar wederom klopt het aantal niet. Je zou zeggen dat dat schaap ergens in de buurt moet zijn. Hij begint te roepen maar hoort niets. In mijn studies over schaapsherders uit de eerste eeuw leerde ik dat meer dan vijftig procent van de herders één of meerdere schapen verloor. Dat was bijna normaal zelfs.

Maar deze herder aanvaardde dat niet: 'Ik moet die ene vinden. Dit schaap is zo belangrijk voor mij dat ik de andere negenennegentig achterlaat om zo die ene te vinden'. We weten van Jezus dat Hij de Goede Herder is. Misschien ook wel een rusteloze Herder. Hij zal net zo lang zoeken totdat al Zijn schapen weer teruggevonden zijn en Zijn kudde compleet is."

"De Goede Herder gaf mij echter niet op en bleef mij zoeken!"

Vervolgens deelt Wilson een persoonlijk verhaal. "Wat ben ik blij dat Jezus ook niet rustte voordat Hij mij gevonden had! Ik was verloren als tiener. Ik was bij God vandaan geraakt, afgedwaald van de kudde. Mijn vader die in de bediening zat, verliet mijn moeder toen ik vijf jaar oud was. Aan zijn bediening kwam ook een einde. Samen met mijn moeder en zussen kwam ik bij mijn grootouders in een klein dorpje in Kentucky terecht. Het was een duistere en donkere plaats. Er werd een hoop gedronken, er vond misbruik plaats. Kortom, veel zonde."

Wilson ervoer in die tijd veel boosheid. "Ik was boos. Zowel op mijn vader als op God. Ik had een diepe pijn van binnen. In de tijd daarna raakte ik betrokken bij veel verkeerde dingen. Het waren destijds de jaren zeventig en ik deed zo'n beetje alles wat je in die tijd aan dingen kon doen. De Goede Herder gaf mij echter niet op en bleef mij zoeken!

 

Dat gebeurde tijdens een samenkomst. "Ik was zestien jaar oud en ik zat daar. Gods Geest werkte volop, zoals dat hier ook gebeurt. Ik begon te huilen en in tranen keek ik naar boven. Iemand stak zijn hand uit, en ik pakte die hand vast. Ik werd naar voren geleid, naar het altaar en daar gaf ik mijn leven aan Jezus. Jaren later weet ik nog altijd niet wiens hand dat was, maar hij of zij bracht mij bij de Goede Herder.

Het was een radicale bekering die Wilson bestaan voorgoed veranderde. "In het basketbalteam waar ik lid van was, vloekte ik voorheen misschien wel het meest. Het laatste jaar dat ik op de Highschool zat, werd mij bij de laatste oefening gevraagd of ik kon bidden. Jezus had in een paar maanden tijd mijn leven geheel veranderd."

"Weet je dat één van Zijn schapen bent?"

Vervolgens richt de spreker zich tot zijn hoorders. "Is Jezus ook in jullie leven aanwezig? Weet je dat één van Zijn schapen bent? Als je dat mag weten, ben je de rijkste mens op aarde! Jezus zegt: 'Wanneer dat ene verloren schaap gevonden wordt, is iedereen blij'. Zo zegt de Bijbel: 'De hemel verheugt zich meer over die ene zondaar die dan die negenennegentig rechtvaardigen'. 

Maar het werkt meer uit dan blijdschap in de hemel alleen, merkt Wilson op. "Er gebeurt ook iets op aarde." De spreker licht dat toe: "We zien het in de bediening dat als Jezus sprak tot grote menigten dat Hij de wijsheid en het inzicht had om te focussen op één persoon, waarvan Hij wist dat hij of zij een geweldige potentie kon ontwikkelen. Dat met het bekeren van één mens vele anderen bereikt konden worden. We zien dat in de bediening van Jezus steeds opnieuw terugkeren."

Vervolgens noemt Wilson een aantal voorbeelden uit de Bijbel. "Denk maar aan het verhaal van de Samaritaanse vrouw. Jezus sprak met haar en bood haar levend water aan. Na deze ontmoeting, gaat ze terug naar haar dorp en vertelt ze aan iedereen dat deze voor haar onbekende man alles van haar wist en haar leven veranderde. Jezus reikt uit naar één persoon maar ondertussen mag door haar getuigenis een hele menigte bereikt worden. 

"Zijn naam is Jezus, de Zoon van God"

We zien het ook in Markus 5 gebeuren als Jezus met Zijn discipelen naar Decapolis gaat, een heidens eiland, liggend aan de overkant van het Meer van Galilea. Na een zware storm treffen ze een bezeten man die halfnaakt op hen af komt rennen. Wat zouden Zijn disicpelen gedacht hebben? 'Hebben we daarvoor die zware storm overleefd, zodat Jezus hier met een naakte man zou praten?' Deze man was buiten zichzelf, bevangen door demonen, zichzelf snijdend en wonend op een begraafplaats. Jezus drijft de demonen uit maar de bevolking van het eiland zit totaal niet op Hem te wachten. 

Maar toch, via het getuigenis van deze man doet God wonderen. Zijn vrienden en familie zeggen: 'Ben jij het? Jij zat toch op het kerkhof? Jij was je leven toch aan het vergooien?' 'Ik heb Iemand ontmoet', zei hij. 'Iemand die groter is dan de kracht die mijn leven beheerste. Zijn naam is Jezus, de Zoon van God.'

Wat denkt u van de misdadigers die aan weerskanten van Jezus aan het kruis hingen? Waar de één Jezus bespotte, zag de ander in dat zij het verdiend hadden om te sterven. Hij zegt tegen Jezus: 'Als U in Uw koninkrijk komt, denk aan mij.' Zelfs als Jezus daar hangt, terwijl Zijn lichaam is uitgeput en het gewicht van onze zonde volledig op Hem neerkomt, richt Hij zich als het ware op en is Hij nog steeds zoekende naar die ene. Deze man werd voor de eeuwigheid gered."

"Ik geloof dat u en ik geroepen zijn om samen met die Goede Herder dat ene schaap dat verloren is te zoeken en te vinden"

"Ik ben ervan overuigd dat er vandaag meer mensen in de hemel zijn vanwege het getuigenis van deze man dan alle andere verhalen uit de Schrift. Miljoenen zijn vanwege dit getuigenis gered. Heb je het begrepen?", vraagt Wilson aan zijn hoorders. "Jezus bereikt één persoon, maar voor miljoenen wordt de deur geopend.

God roept ons op om ons te focussen om één persoon met het Evangelie te bereiken. Begrijpend dat als één persoon gered wordt, er een potentie vrijkomt en de hele wereld daardoor veranderen kan. Daarom geloof ik dat u en ik geroepen zijn om samen met die Goede Herder dat ene schaap dat verloren is te zoeken en te vinden. Als wij ons focussen op één persoon, dan zal Hij ons helpen om iedereen te bereiken."

"Hoe heeft U mij eigenlijk ooit gevonden?"

Tot slot keert Wilson terug bij zijn eigen persoonlijke bekering. "Zeven maanden geleden keerde ik terug in de plaats waar ik opgroeide. Het was er nog steeds duister. Ik reed langs het huis en ik begon te huilen. Ik zette mijn auto aan de kant van de weg en ik dacht: 'Hoe is het mogelijk dat ik nu de president van een universiteit ben en Empowered mag leiden?' Ik zei tegen God: 'Hoe heeft U mij eigenlijk ooit gevonden?' De Heer sprak tot mij: 'Ik heb je niet hoeven vinden, ik wist al wie en waar je was. Ik zag je.'  Wilson vult aan dat zowel zijn vader en zijn moeder na jaren weer bij de kudde van de Heere zijn teruggekeerd.

"Ik wil tegen jullie (de hoorders, red.) zeggen: Jezus ziet je. Hij weet alles van je. Als je tot Hem komt, dan zie je jezelf op de manier waarop Hij jou ziet. Daarvoor zag ik mijzelf als een gebroken kind en zou de vijand het liefst gezien hebben dat ik mezelf verslagen zou voelen en nooit meer wat zou proberen. Maar door Jezus wist ik dat ik een bestemming had en ik mocht ontdekken dat ik in Hem een overwinnaar ben."

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

drs. Marianne Visser
Verdieping

In het begin van Exodus lijkt God afwezig, totdat je beter kijkt

De naam van God wordt in de eerste twaalf verzen van Exodus niet genoemd en lijkt daarmee afwezig, schrijft docent Oude Testament Marianne Visser. Totdat we beter gaan kijken: Hij is wel degelijk aanwezig. In de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren bi

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Meerartikelen

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De doornenkroon van Jezus: een verwijzing naar de gevolgen van de zonde

De doornenkroon was waarschijnlijk vervaardigd uit gedroogde takken van de Zizyphus spina, een boom die vlijmscherpe dorens heeft van wel 2,5 centimeter lang, die gemakkelijk de schedelhuid kunnen doorboren. Door op de doornenkroon te slaan drongen d

Dineke van Kooten
Column

Relatieproblemen? Als coach zeg ik: 'de fik erin'

Nog niet zolang geleden verscheen mijn tweede boek, met de uitdagende titel: ‘De fik erin. Op weg naar een vurige relatie’, bedoeld voor mannen en vrouwen in een liefdesrelatie. Noem het ordinair of ongepast taalgebruik, maar de fik erin is precies w

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant over roken: "Dat is jezelf moedwillig in gevaar brengen"

We mogen onszelf niet moedwillig in gevaar begeven, zo zegt zondag 40 van de Heidelbergse Catechismus. Wanneer we roken, grote hoeveelheden drank drinken of veelvuldig ongezond eten, doen we dat wél. Zo betuigde ds. D.J. Diepenbroek onlangs in een pr

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?
Video

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?

Niek Bakker vertelt over de invloed van social media op het leven van jongeren. Hoe is dat terug te zien in het jeugdwerk? En hoe ga je daar als jeugdleider mee om? “Veel mensen hebben online een andere identiteit of soms een veelheid aan verschillen

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord
Video

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord

De machtige profeet Elisa overleed aan een onbekende ziekte. Hoe kan het dat een gezalfde dienaar van God ziek was, terwijl hij kon bidden en zulke machtige wonderen kon verrichten? In deze Bijbelstudie geeft Henk de Zon antwoord op die vraag. Elisa

Marcus1:30-31
Verdieping

Eenvoudig geloven kan heel moeilijk zijn

Sommige Bijbelse verhalen zijn zo eenvoudig dat wij het moeilijk vinden om ze echt te geloven. Dat geldt niet alleen voor verhalen van heel, heel lang geleden, maar ook voor verhalen over Jezus. Verhalen over wat Hij gezegd en gedaan heeft. Neem nou