Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd
De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen voor huwelijken en zegeningen van paren van gelijk geslacht. Voor Räsänen, die zich al jaren uitspreekt voor de klassieke Bijbelse visie op huwelijk en seksualiteit, is dit mogelijk de druppel. “De kerk lijkt haar roeping te hebben verloren”, schreef ze onlangs in een opiniestuk.
Het besluit van bisschop Matti Salomäki om openlijk ruimte te geven aan het inzegenen van homoparen, noemt ze "de laatste druppel". “Misschien is het tijd om afscheid te nemen van een kerk die haar identiteit verloren heeft. Of misschien ontstaat er een nieuwe gemeenschap die trouw blijft aan het belijden van de kerk door de eeuwen heen.” In de tussentijd blijft Räsänen bidden om wijsheid. “Misschien is het tijd voor iets nieuws. Maar ik wil die stap nemen op Gods tijd en met de juiste gezindheid.”
Voorgeschiedenis
Räsänen, voormalig minister van Binnenlandse Zaken en jarenlang parlementslid namens de Christendemocraten, is geen onbekende in het publieke debat. Haar standpunten over huwelijk, seksualiteit en Bijbelse normen en waarden hebben wereldwijd aandacht getrokken – niet in de laatste plaats vanwege de juridische nasleep van enkele publieke uitingen. In 2019 plaatste ze een bericht op sociale media waarin ze de deelname van haar kerk aan een Pride-evenement bekritiseerde. Daarbij citeerde ze Romeinen 1:24-27, een passage die spreekt over het afwijken van Gods scheppingsorde. Het gevolg: een strafrechtelijk onderzoek dat tot op de dag van vandaag voortduurt.
Volgens Räsänen is haar rechtszaak niet los te zien van de voortschrijdende secularisatie in Europa. “Toen ik opgroeide, ging elk kind uit mijn dorp naar de zondagsschool. Nu begrijpen velen de basis van het christelijk geloof niet meer - begrippen als zonde, genade en oordeel zijn vreemd geworden”, zei ze vorig jaar in gesprek met Cvandaag. Ze ziet het als een pijnlijk gevolg van een samenleving die zich afwendt van haar geestelijke wortels. Voor veel christenen in Europa is de zaak van Räsänen inmiddels een symbool geworden. Een toetssteen voor de vrijheid van geweten en het recht om het Evangelie te mogen verkondigen - ook als dat botst met de heersende cultuur.
Ondanks meerdere vrijspraken, blijft het Openbaar Ministerie vasthouden aan haar aanklacht. Zowel in 2022 als in 2023 werd Räsänen vrijgesproken van het aanzetten tot haat, maar de zaak is opnieuw in hoger beroep gegaan en ligt nu bij het Finse Hooggerechtshof.
Praatmee