Eenwordingsbesluit GKv en NGK is getekend: 'Laten we als kerken niet bakkeleien'
De Kerkorde voor de fusiekerk Nederlandse Gereformeerde Kerken werd afgelopen weekend op één tegenstem na unaniem vastgesteld. Ook het formele besluit om per 1 mei a.s. als NGK en GKv een herenigde nieuwe kerkgemeenschap te vormen werd met algemene stemmen aangenomen.
Zaterdag was de laatste bijeenkomst van de gezamenlijke Landelijke Vergadering (NGK) en Generale Synode (GKv) die voorafgaat aan het samengaan van beide kerkgenootschappen. Ds. Jan Mudde las uit 1 Korintiërs 13, en hij benoemde nadrukkelijk dat al het werk dat in de afgelopen maanden en jaren verzet is met het oog op de eenwording daadwerkelijk gedragen is door liefde voor God en onderlinge liefde.
De beide voorzitters van de Landelijke Vergadering en de Generale Synode sloten achtereenvolgens de gezamenlijke bijeenkomst af met dankwoorden. Daarin was speciaal aandacht voor het werk van de leden van de Werkgroep Toekomstige Kerkorde: de mensen die zich ingespannen hebben voor de harmonisatie van de pensioenen, commissies en deputaatschappen die in de afgelopen decennia, de griffie en vele anderen hebben deze stap naar eenwording mogelijk gemaakt. Ook werd er verdriet uitgesproken over kerken en kerkleden die nu een andere koers kiezen en het kerkverband verlaten.
Ad de Boer, voorzitter van de Regiegroep, kijkt dankbaar terug: 'Een nieuwe generatie neemt het stokje over. Mooi!', laat hij weten via Twitter. 'Ds. Geert van Dijk (1969) 'fantaseert' over ruzie tussen Petrus en Andreas en tussen Jacobus en Johannes over de beste vismethoden. Ze zijn elkaar jaren kwijt geweest. Dan roept Jezus hen en gaan ze in één boot verder. Net als wij vandaag als kerken. Laten we niet bakkeleien over de netten, maar ze uitwerpen om de wereld die Jezus niet kent, met Hem bekend te maken. Laat het zo zijn dat liefde de harten opent voor de accenten die de ander in de kerk legt en die anders zijn dan jouw accenten.'
Na afloop van de slotvergadering werd er een dankdienst belegd, waarin het heilig avondmaal gevierd werd. De Boer: 'Het lichaam van Christus, gebroken, en Zijn bloed vergoten tot een volkomen verzoening van al onze (kerkelijke) zonden. Hij is de basis van de eenheid van de kerk. Die eenheid in Christus is veelkleurig, zegt dit prachtige schilderij dat ik vandaag kreeg als dank voor wat ik als voorrecht beleefde: meehelpen bij de hereniging van de kerk die ik zag scheuren. Wie maakt dat nou mee? Omgaan met die veelkleurigheid is een uitdaging.
Ik moet dezer dagen ook vaak denken aan de mensen die zwaar hebben geleden onder de breuk, juist doordat ze geen partij wilden kiezen, en die de heling niet meer meemaken: predikanten en hun vrouwen en kinderen, gewone kerkleden. Ds. Mark Janssens bracht vandaag ook hen in gebed.' De Boer ziet uit naar 12 mei. Op die dag wordt in de Jacobikerk in Utrecht de eenwording gevierd aan de hand van een afwisselend programma met muziek van onder meer de band Sela, video, korte inhoudelijke bijdragen en een een liturgische viering.
Foto credits: LV/GS Zoetermeer 2022-2023
Praatmee