Wat kunnen christenen leren van sabbatical Kees Kraayenoord? Ds. Messemaker antwoordt
“De komende maanden zal ik hier niet zijn, ook niet in de diensten”, zo liet Kees Kraayenoord vorige week weten tegenover zijn gemeente Mozaiek0318. Veel christenen vinden zijn keuze voor een sabbatical getuigen van moed. Zou iedere voorganger een sabbatical kunnen gebruiken? Ds. M. Messemaker bespreekt dit in de CIP Podcast.
"Een sabbatical zou één keer in de zoveel tijd goed zijn voor iedere voorganger, los van de vraag of je wel of niet leiding geeft aan een snelgroeiende kerkelijke gemeente", stelt de predikant van de hervormde gemeente in Cillaarshoek. "De dingen die als voorganger op je af komen zuigen je leeg. Kraayenoord geeft aan dat hij dagelijks aan de voeten van Jezus tijd doorbrengt, maar soms heb je wat meer ruimte nodig om helemaal los te komen van alles wat op je afkomt. De ene voorganger zal daar meer behoefte aan hebben dan de ander. Maar een sabbatical is goed voor een mens!
In Marcus 6 kiest de Heere Jezus samen met zijn discipelen ook voor een sabbatical. Daarvoor waren ze twee aan twee op zendingsreis geweest. Er staat geschreven dat ze tijd doorbrachten aan het Meer van Galilea. Veel mensen weten niet dat Paulus voordat hij aan zijn roeping als apostel begint drie jaar doorbracht in de woestijn. Een sabbatical van drie jaar! Blijkbaar had Paulus dat nodig. In Hosea zegt de Heere over zijn volk Israël: 'Ik zal haar lokken, en zal haar voeren in de woestijn; en Ik zal naar haar hart spreken.' Juist in de stilte, waar al het comfort weg is, kan God tot ons spreken.
In het geloofsleven hebben we periodes van stilte en rust nodig. We leven in een opgejaagde tijd, ook in de kerkelijke wereld. Het zoeken van de stilte hebben we allemaal nodig, maar dit geldt met name voor voorgangers omdat zij een bijzondere roeping van de Heere hebben gekregen", aldus Messemaker.
Beluister het volledige fragment in de CIP Podcast vanaf minuut 35:30:
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.
Foto: Geloofstoerusting
Praatmee