cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jurjen ten Brinke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 maart 2022 door Jeffrey Schipper

Oorlog Oekraïne: gezin Jurjen ten Brinke laat zich niet leiden door angst - CIP Podcast

De oorlog in Oekraïne is nog altijd het gesprek van de dag. Ook aan de keukentafel bij Jurjen ten Brinke kwam de invasie van Poetin regelmatig aan de orde, zo vertelt pastor en EO-presentator Jurjen ten Brinke in de CIP Podcast.

In antwoord op de vraag in hoeverre de oorlog in Oekraïne ook de familie Ten Brinke bezighoudt, antwoordt hij: “We vroegen ons aan de keukentafel af wat wij praktisch voor Oekraïne kunnen betekenen, bijvoorbeeld door goede doelen te steunen. Mijn zoontje vraagt regelmatig of ik hem wil schminken. We hebben blauw-gele schmink gekocht. Gisteren had hij twee Oekraïense vlaggen op zijn wangen. De dag erop koos hij voor twee v’tjes: één v staat voor victorie en de ander voor vrede. Bijzonder om te zien dat een stoere jongen van 11 jaar met gekleurde wangen naar school gaat om zo’n statement te maken.”

Ook de vrees voor een mogelijke Russische atoombom kwam thuis ter sprake. “Ja, we hebben het erover gehad. De conclusie was dat wij daar niet heel bang voor zijn. Al snel kwam een deze week veel gedeeld citaat van C. S. Lewis ter sprake: ‘Worden we straks allemaal door een atoombom weggevaagd, laat die bom dan vallen terwijl we zinnige en menselijke dingen aan het doen zijn –bidden, werken, onderwijs geven, lezen, muziek beluisteren, de kinderen in bad doen, tennissen, met vrienden een biertje drinken en een pijltje gooien– en niet als bange schapen bijeengedromd aan de atoombom staan te denken.’

“Zelf zit ik als doener ook zo in elkaar. Ik ben van het type hands on. Laten leiden door angst is voor niemand goed. Tegelijkertijd vind ik het mooi dat andere mensen de Oekraïne-oorlog wél aangrijpen als gelegenheid om de grote levensvragen te stellen. Ieder z’n kracht!”, aldus Ten Brinke.

Beluister de volledige podcast over Oekraïne:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een heel goed en behartenswaardig citaat van C.S. Lewis!