Emeritushoogleraar verlaat GKv vanwege vrouwelijke ambtsdragers: begrijpelijk?
De gereformeerd-vrijgemaakten waren jarenlang een gesloten bastion. De deuren naar 'de wereld' zijn opengezet. "De huidige ontwikkelingen zijn voor veel GKv'ers te veel om te behappen", merkt theoloog Jan Hoek op in de CIP Podcast. Onlangs besloot prof. dr. F. van der Pol, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) op te zeggen. Hoek bespreekt dit nieuws in de podcast.
"Dat vrouwelijke ambtsdragers sinds kort worden toegestaand is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Al jarenlang is er op het gebied van de spiritualiteit vervreemding ontstaan. Mensen merken dat er anders gepreekt wordt dan vroeger. Kortom, binnen de GKv is er veel aan de hand. Dit maakt duidelijk dat er bij razendsnelle ontwikkelingen ongelukken kunnen gebeuren en het moeilijk is om als verschillende flanken naar elkaar om te zien, zodat 'kop' en 'staart' bij elkaar blijven."
Hoek begrijpt de christenen die stellen dat 'vrouw in ambt' geen reden zou moeten zijn voor het verlaten van een kerkverband. "Kijk naar de wereldwijde kerkelijke kaart. Er zijn heel wat rechtzinnige kerken die vrouwelijke ambtsdragers kennen. Mensen die het gezag van de Bijbel erkennen komen tot verschillende conclusies. Ik zeg niet dat dit een ondergeschikt punt is, maar mensen die voor en tegen vrouwelijke ambtsdragers zijn zouden elkaar binnen één kerk moeten verdragen."
Beluister het volledige fragment vanaf minuut 20:
Praatmee