cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Hoek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Emeritushoogleraar verlaat GKv vanwege vrouwelijke ambtsdragers: begrijpelijk?

De gereformeerd-vrijgemaakten waren jarenlang een gesloten bastion. De deuren naar 'de wereld' zijn opengezet. "De huidige ontwikkelingen zijn voor veel GKv'ers te veel om te behappen", merkt theoloog Jan Hoek op in de CIP Podcast. Onlangs besloot prof. dr. F. van der Pol, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) op te zeggen. Hoek bespreekt dit nieuws in de podcast.

"Dat vrouwelijke ambtsdragers sinds kort worden toegestaand is de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Al jarenlang is er op het gebied van de spiritualiteit vervreemding ontstaan. Mensen merken dat er anders gepreekt wordt dan vroeger. Kortom, binnen de GKv is er veel aan de hand. Dit maakt duidelijk dat er bij razendsnelle ontwikkelingen ongelukken kunnen gebeuren en het moeilijk is om als verschillende flanken naar elkaar om te zien, zodat 'kop' en 'staart' bij elkaar blijven."

Hoek begrijpt de christenen die stellen dat 'vrouw in ambt' geen reden zou moeten zijn voor het verlaten van een kerkverband. "Kijk naar de wereldwijde kerkelijke kaart. Er zijn heel wat rechtzinnige kerken die vrouwelijke ambtsdragers kennen. Mensen die het gezag van de Bijbel erkennen komen tot verschillende conclusies. Ik zeg niet dat dit een ondergeschikt punt is, maar mensen die voor en tegen vrouwelijke ambtsdragers zijn zouden elkaar binnen één kerk moeten verdragen."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 20:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Meneer Hoek,

Als je op een IETSIE PIETSIE klein detail toe GEEFT richting de wereld, zet je daarmee de deuren OPEN voor verdere AFKALVING.

Toen bekend werd dat de vrouw in het ambt geaccepteerd was, heb ik PER DIRECT, zoals ik al 2 jaren daarvoor kenbaar gemaakt had, mijn bezoek aan de GKv-kerk stopgezet.

Teven gemeld dat vermoedelijk HOMOPRAXIE het volgende strijdpunt wordt.

ZES MAANDEN later start `Kampen` de studie of de klassieke visie op homopraxie nog houdbaar is in de moderne tijd?

ZUM KOTZEN! KAMPEN! Op.3:16