Rik & Jeffrey over Arie Boomsma, Noord-Korea en Temptation Island

Iedere woensdag bespreken Rik & Jeffrey in de CIP Podcast de meest noemenswaardige nieuwsberichten uit de christelijke wereld. Deze week spreken ze onder andere over Arie Boomsma die terugkeert bij de EO, de nieuwe kijkcijferhit Temptation Island en mogelijke vrede tussen Noord- en Zuid-Korea.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Temptation Island is een nieuwe hit op tv. Het is een realityshow waarin stellen zich opsplitsen in twee groepen. De mannengroep vertoeft een week in een villa met bloedmooie vrijgezelle vrouwen. De vrouwengroep in een villa met leuke knappe vrijgezelle mannen. Houden ze temidden van de verleiding stand? Iedere week scoort het programma tussen de 1,6 en 2 miljoen kijkers.
Volgens Rik kiezen deze stellen ervoor om hun relatie te testen door op de rand van een ravijn te gaan lopen. "Zo test je een relatie niet. Zou jij met je vrouw een week lang op de rand van een ravijn gaan lopen om je relatie te testen?" Over de programmamakers is hij ook niet echt te spreken, helemaal niet omdat zij het presenteren "als een relatietest, terwijl het enige doel is smeuïge televisie maken om zoveel mogelijk kijkers en advertentieinkomsten te trekken. Wees daar dan gewoon eerlijk over."
"Ik kan veel hebben, maar Tempation Island is wat mij betreft Sodom en Gomorra."
De EO en Arie Boomsma hebben elkaar na tien jaar gevonden in de overtuiging dat verhalen over jongeren in de knel, vaak op zoek naar identiteit en erkenning een platform verdienen. "Als Boomsma goed is in het maken van programma's voor de EO met normen en waarden die christenen belangrijk vinden, zou hij van harte welkom moeten zijn. Ook al stelt hij zich anders op dan iemand als Bert Dorenbos (voormalig EO-directeur, red.)."
Rik, over de mensen die niets moeten hebben van Arie Boomsma: "God houdt ook van Arie Boomsma. Dat willen zijn critici liever niet horen."
Jeffrey vraagt zich af of dit een typisch voorbeeld is van vergeving en verzoening. "Boomsma komt op programma's op commerciële zenders goed voor de dag. De EO kan iemand als hem goed gebruiken om nieuwe doelgroepen aan zich te binden."
Verder is Rik optimistisch over mogelijke vrede tussen aartsvijanden Noord- en Zuid-Korea. Sinds vorige week lijkt er een doorbraak te komen. Rik ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor de Amerikaanse president Donald Trump. "Denk ook aan de tienduizenden vervolgde Noord-Koreaanse christenen. Het zou mooi zijn als Trump tijdens onderhandelingen kan eisen dat hulpverleners toegang krijgen tot de strafkampen."
"Je kunt verder van Trump vinden wat je wilt maar hij verdient respect voor het feit dat hij vrede wil bewerkstelligen in Noord- en Zuid-Korea. Hij durft het gesprek echt aan te gaan. Ik las gisteren in de New York Times dat president Moon van Zuid-Korea hem zelfs zou willen voordragen voor de Nobelprijs van de vrede."
Het duo neemt het in de CIP Podcast ook op voor prinses Amalia die tijdens Koningsdag het doelwit was van spot vanwege haar gewicht.
Praatmee