Hoe christenen reageren op het arrestatiebevel tegen Netanyahu
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vanwege vermeende oorlogsmisdaden in de Gazastrook arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu en de Israƫlische voormalige minister van Defensie Yoav Gallant. Christenen reageren verdeeld op dit nieuwsfeit.
Netanyahu en Gallant worden onder meer verdacht van inzet van uithongering als wapen, een oorlogsmisdaad, en "moord, vervolging en andere onmenselijke daden" die neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid. Overigens werd er ook een arrestatiebevel tegen Hamasleider Mohammed Diab Ibrahim al Masri (ook wel bekend als Mohammed Deif) uitgevaardigd.
"Nederland werkt volledig samen met het Internationaal Strafhof", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). Nederland is hiertoe verplicht omdat ons land het Statuut van Rome heeft ondertekend dat aan de basis ligt van het ICC. Israƫl erkent het ICC niet. Om die reden noemt Naomi Mestrum, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israƫl (CIDI) de arrestatiebevelen "betekenisloos". "De kracht van het Strafhof is dat het kan functioneren als er geen goede eigen rechterlijke macht is, en die bestaat in Israƫl wel."
President Herzog noemde de beslissing āabsurdā en voegde eraan toe: āDe beslissing is te kwader trouw genomen en heeft universele gerechtigheid veranderd in een universele grap. De keuze is gemaakt voor de kant van terrorisme en het kwaad, en tegen democratie en vrijheid. Hiermee heeft het internationale rechtssysteem zichzelf veranderd in een menselijk schild voor de misdaden tegen de menselijkheid van Hamas.ā
Reacties uit christelijk Nederland
'Met alle respect voor de positie van het Internationaal Strafhof: de premier van Israƫl op ƩƩn lijn plaatsen met de hoogste Hamas-terrorist, geeft geen pas. De eerste bestrijdt de haat en terreur van de tweede', stelde SGP-leider Chris Stoffer via het sociale medium X. Bekijk ook onderstaande video:
CDA-Kamerlid Derk Boswijk juicht de opstelling van minister Veldkamp toe. 'Dit is essentieel omdat een klein land als Nederland groot belang heeft bij de internationale rechtsorde', stelt de politicus. Sara van Oordt van Christenen voor Israƫl uitte tegenover het Nederlands Dagblad haar verbazing en bezorgdheid. Ze vindt de maatregel te snel genomen. Van Oordt suggereert dat de Verenigde Naties Israƫl vaker onterecht veroordeelt en vraagt zich af of er mogelijk politieke motieven spelen achter de beslissing van het Internationaal Strafhof.
Remco van Mulligen van het Christelijk Collectief Geen Genocide in Gaza, daarentegen, verwelkomt deze stap als een belangrijke beweging richting gerechtigheid. Hij benadrukt dat dit aantoont dat internationaal recht niet alleen voor Afrikaanse leiders geldt, maar dat ook westerse leiders, zoals Netanyahu, verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor misdaden. Hij hoopt dat deze situatie voor christenen een aanleiding is om Israƫl realistischer te beschouwen, en zowel de positieve als negatieve kanten van het land erkent.
Praatmee