"Veel Pakistaanse huiseigenaren willen geen huis verhuren aan christenen"

Interview 27 september 2024 Peter Siebe
Kerk in Pakistan

Dat zegt directeur Azhar Mushtaq van het Pakistaans Bijbelgenootschap. Zijn land is nummer 7 op de ranglijst van Open Doors van landen waar christenen het zwaar hebben. Begin maart bracht hij een werkbezoek aan het NBG.

Mushtaq komt uit een christelijke familie, is Anglicaans priester en woont in Karachi. Sinds twee jaar is hij directeur van het Pakistaans Bijbelgenootschap (PBG). Christenen zijn zwaar in de minderheid: van de 240 miljoen Pakistanen is 96 procent islamitisch en 2 procent christen.  

Noodhulp na de overstromingen 
In de zomer van 2022 werd Pakistan getroffen door de ergste overstromingen ooit. Door hevige regenval vanwege klimaatverandering stond een derde van het land onder water. 30 miljoen Pakistanen raakten alles kwijt. Mushtaq: "Onze gebouwen en medewerkers leden geen schade, maar kerken in de landelijke gebieden wel. We bezochten zwaar getroffen kerken in het noorden en boden noodhulp. Praktische hulp – kleding, bedden en voedsel – én geestelijke hulp: we gingen met hen in gebed en wie zijn Bijbel of gezangboek kwijt was kreeg van ons een nieuw exemplaar. De noodhulp was er voor alle getroffenen – ook moslims of hindoes. Dat hoort bij ons getuigenis. Alle mensen zijn Gods mensen. We maken geen onderscheid." Dat viel op – er waren ook organisaties die alleen hindoes of moslims hielpen. 

"Veel huiseigenaren – ook in steden – willen geen huis verhuren aan christenen."

Het hoofdkantoor annex winkel van het PBG staat in Lahore en een kleiner kantoor in Karachi. Daarnaast zijn er boekwinkels in Baluchistan en Peshawar en verkooppunten in andere steden. In totaal werken er voor het PBG zo’n 40 mensen, betaald en vrijwillig. Zij voorzien de 4,8 miljoen christenen in dit grote en dichtbevolkte land te voorzien van Bijbels en materiaal rondom de Bijbel. 2020 was een mijlpaal: toen werd de Bijbel in het Pasjtoen gepresenteerd. "We nodigden ook islamitische wetenschappers uit en gaven een exemplaar aan", vertelt Mushtaq. "Ze voelden zich vereerd en waren er blij mee. Ook 2023 was het feest: toen verschenen er vertalingen van het Nieuwe Testament in vier kleinere Pakistaanse talen."

Discriminatie
Hoe is het om directeur te zijn van het PBG in een land waar de haat tegen het christendom soms hoog oplaait? "Ik ben voorzichtig met wat ik zeg, want het kan zomaar verdraaid worden", zegt Mushtaq. "Ik geef bijvoorbeeld geen commentaar op de strenge islamitische wetten in ons land of de toepassing daarvan." In een grote stad als Karachi voelt Mushtaq zich vrij om te zeggen dat hij christen is en om conform zijn geloof te leven. "Alleen evangeliseren is niet mogelijk. Dat doe ik dus ook niet." Maar, zegt hij: "Voor mensen met een laagbetaalde baan, bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp, is het zelfs in een stad riskant om te vertellen dat ze christen zijn. 

En dat geldt nog sterker voor christenen in gebieden waar het opleidingsniveau laag is. Ze zijn in hun dorp vaak de enige christelijke familie. En als je dan samenwerkt met niet-christenen, vertellen je collega’s je dat je je eigen beker moet meenemen. Ze willen niet uit dezelfde beker drinken als jij. Veel huiseigenaren – ook in steden – willen geen huis verhuren aan christenen. En als christen krijg je nergens een toppositie. Discriminatie is wijdverbreid."

"We trekken ons bewust niet terug in onze eigen bubbel. We hopen dat mensen door ons gedrag iets van Christus in ons zien."

Samenwerking met de islam
Het Bijbelgenootschap werkt aan goede relaties met de islam. "Vreedzaam samenleven vinden we belangrijk", zegt Mushtaq. "Daarom hebben we goede contacten met de imam van de Badshahi moskee, een grote moskee van de overheid. Als we buitenlandse gasten hebben, bezoeken we die moskee en omgekeerd komen hun bezoekers bij ons. We trekken ons bewust niet terug in onze eigen bubbel. We willen onderdeel zijn van de samenleving. We hopen dat mensen door ons gedrag iets van Christus in ons zien. Zij waarderen ons en wij waarderen hen. Wij hebben een fraai Bijbelmuseum met ruim 400 Bijbels, manuscripten en andere voorwerpen. Ook moslims bezoeken dat, bijvoorbeeld leraren en studenten, om kennis te nemen van het christelijk geloof. Sommige islamitische vrienden zeggen zelfs dat hun geloof niet compleet is als ze niet in Jezus geloven."

Evangeliseren verboden 
Pakistan kent een strenge wet op godslastering. Christenen worden regelmatig aangeklaagd omdat ze die wet zouden hebben overtreden. Het bekendste slachtoffer was Asia Bibi, een vrouw die negen jaar in de gevangenis zat en uiteindelijk toch vrijgelaten werd. "We hebben het niet gemakkelijk als christelijke organisatie", erkent Mushtaq. "We zijn enorm dankbaar voor de steun en het gebed van talloze mensen. Ons werk is soms gevaarlijk. Pakistanen denken al snel dat wij evangeliseren – en dat is verboden. We moeten ons soms in een bocht wringen om die indruk te vermijden. Ik was een keer bij een diploma-uitreiking van een alfabetiseringsproject.

Eén van de deelnemers had openlijk gezegd: “Wij willen de Bijbel leren lezen en daarom deze cursus doen.” Maar de dorpsraad moest wel instemmen met de cursus. De plaatselijke predikant had duidelijk gemaakt dat het niet om evangelisatie ging, en dus was die toestemming gekomen. Bij de diploma-uitreiking gaf ik alle deelnemers een Nieuwe Testament – behalve de islamitische deelnemers. Eén van hen, een oude man met een lange baard, zei tegen me: “Jongeman, ik wil ook zo’n Nieuwe Testament, waarom sla je mij over?” Zo word je soms verrast."

"Ik leerde dat leven met Jezus geen zaak is van wilskracht of wetenschappelijk bewijs. Het gaat om innerlijke leiding door de Geest."

In de voetsporen van Tomas
Verrassend is ook dat het christelijk geloof geen koloniaal importproduct is, maar teruggaat tot de eerste eeuw na Christus. Volgens de legende is Tomas in het huidige Pakistan en India geweest om het evangelie te verkondigen. "Archeologische vondsten hebben bevestigd dat het christendom hier toen al bekend was", vertelt Mushtaq. "Er zijn zogenaamde Thomaskruisen gevonden, zoals het Taxilakruis, dat bewaard wordt in de Anglicaanse kathedraal in Lahore. In die kerk werkte ik twee jaar als priester." Taxila was destijds een belangrijke stad in de regio Punjab. 

Tomas twijfelde aan Jezus’ opstanding, maar Mushtaq heeft nooit getwijfeld aan het christelijk geloof waarmee hij werd opgevoed. Wel deed hij een zoektocht om erachter te komen of zijn roeping in de kerk lag. "Toen ik veertien was, bezocht ik een jeugdkamp. Daar werd uitgelegd dat werken als voorganger niet gemakkelijk is. Als je je daartoe geroepen voelde, kon je voor je laten bidden. Dat heb ik toen gedaan." Het was een beslissend moment. "Daarna leerde ik dat leven met Jezus geen zaak is van wilskracht of wetenschappelijk bewijs. Het gaat om innerlijke leiding door de Geest, die vrede en harmonie geeft."

Samenwerking 
De kostprijs van een Bijbel is gestegen de laatste twee jaar. Voor veel Pakistanen is een Bijbel (te) duur.  Mushtaq bezocht de Bijbelgenootschappen in Nederland en Spanje om fondsen te werven voor Bijbelverspreiding onder mensen die geen Bijbel kunnen betalen. Ook zoekt hij naar steun voor een lopend vertaalproject van de 100 Stappen Samenleesbijbel in het Urdu. Mogelijk kan die steun van het NBG komen. Mushtaq is enthousiast over andere projecten en producten van het NBG: "Hemels groen, bijvoorbeeld. Zorg voor de schepping is een van de United Bible Societies-prioriteiten en zeer actueel in Pakistan. Ik heb voorgesteld Hemels groen te vertalen in het Engels, zodat wij het kunnen vertalen voor de kerken in ons land. Dat geldt ook voor kindernevendienstmethode Bijbel Basics en andere uitgaven voor kinderen en jongeren. Zoiets kunnen we goed gebruiken. Als Bijbelgenootschappen werken we immers samen aan hetzelfde doel – de Bijbel voor iedereen – en we gebruiken elkaars expertise. Maar, vergeet vooral niet voor ons te bidden. Dat is het belangrijkste."

Bovenstaand artikel verscheen op de site van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#368 Patrick & Jeffrey over de SGP, strafbaarstelling illegaliteit en pro-Palestijnse PKN-dominees
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Britse Lagerhuis
Nieuws

Ochtendgebeden in Brits parlement worden niet afgeschaft

In het Britse Lagerhuis wordt al eeuwenlang elke werkdag begonnen met gebed. Deze gewoonte ligt echter opnieuw onder vuur. Humanists UK noemt de praktijk “oneerlijk” voor parlementsleden die geen christen zijn en pleit voor afschaffing. Toch gaf de h

Nigeria geweld
Nieuws

Nigeriaanse christenen gedood na nieuwe aanvallen Fulani-herders

In Nigeria zijn christenen opnieuw slachtoffer geworden van geweld. Fulani-herders vielen maandagavond twee dorpen aan in de staat Kaduna, waarbij twee christenen werden gedood en drie anderen gewond raakten. Dit melden lokale bewoners aan Christian

Ursula von der Leyen
Nieuws

Haat tegen christenen neemt toe: Spaanse organisatie roept EU op tot actie

De Spaanse organisatie Observatorium voor Godsdienstvrijheid (OLRC) heeft deze week een dringende oproep gedaan aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Ze vragen om de aanstelling van een speciale EU-coördinator die haatmisdri

Europese Unie
Nieuws

Hongaarse politica slaat alarm na ‘antichristelijk’ rapport

"Binnen de Europese Unie (EU) wordt goddeloosheid steeds meer zichtbaar", waarschuwt de Hongaarse regeringscommissaris Bernadett Petri. Aanleiding is een rapport van het European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), dat volge

Rafael en Remilyn
Getuigenis

Rafael: van gangster tot Gods dienaar

Rafael, uit Cavite op de Filipijnen was gevreesd, gewelddadig en verslaafd. Maar toen Gods Woord hun gezin bereikte via het Project Filippus van Bible League, begon er iets te veranderen. Vandaag leidt hij zijn gezin in gebed en verspreidt hij het Ev

Kenneth Moales Jr
Nieuws

Amerikaanse voorganger overleeft gewelddadige carjacking: "Een wonder dat ik nog leef"

Voorganger Kenneth Moales Jr. uit de Amerikaanse staat Connecticut overleefde eind juni een gewelddadige carjacking in Baltimore. Tijdens de carjacking werd hij door een 16-jarige jongen met een vuurwapen bedreigd. Moales, verbonden aan de Pentecosta

Ds. G. van Zanden
Video

Hervormde predikant vraagt toehoorders of hij hun internetgeschiedenis mag zien

"Mag ik jullie internetgeschiedenis eens zien? Nee, hé? Dat dacht ik wel", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee stelde deze vraag in een recente preek aan zijn luisteraars. De predikant wees hen erop dat ze een streep m

Ds. D. M. Heikoop
Boekfragment

Wees nuchter en waakzaam: Petrus’ alarm tegen de duivel

Achter alle weerstand die christenen in hun omgeving ontmoeten en achter alle kwaadsprekerij over hen, ziet Petrus één vijand bezig: de duivel (Grieks: diabolos) (vs. 8), de grote tegenstander van God en Zijn gemeente. En daarom roept hij met een tweevou

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het is essentieel om Gods Geest alle ruimte te geven"

Als je wil dat Gods Geest werkzaam wordt in je leven, moet je Hem wel de ruimte geven. Dat stelt spreker en schrijver Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Levenslicht'. Van de Kamp behandelt in deze video Handelingen 19 waar Paul

Don Ceder en Mirjam Bikker
Nieuws

ChristenUnie stelt Kamervragen over onveiligheid Joodse leerlingen op scholen

De ChristenUnie maakt zich grote zorgen over het toenemende antisemitisme binnen het Nederlandse onderwijs. Kamerleden Mirjam Bikker en Don Ceder hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en

Billy Graham
Nieuws

Excuses voor gebruiken van Graham-preken in anti-Trump-campagne

De politieke organisatie Evangelicals for Harris, inmiddels omgedoopt tot Evangelicals for America, heeft excuses aangeboden. De groep gebruikte preekfragmenten van de in 2018 overleden evangelist Billy Graham in een campagne tegen president Donald T

Ds. W. A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag kun je weten of je wel of niet uitverkoren bent

'Ben ik wel of niet uitverkoren?' Het is een vraag die met name christenen uit de rechterflank van de refogezindte bezighoudt. Volgens ds. W. A. Zondag kun je echter wél weten of je wel of niet uitverkoren bent. In onderstaand preekfragment noemt de

Henk Willem Laan
Video

Henk-Willem Laan aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Henk-Willem Laan is aanstaande zondag te zien bij Hour of Power. De directeur van Stichting Het Gehandicapte Kind heeft zelf een zoon die meervoudig gehandicapt is. "Joas is mijn geliefde zoon en inspiratiebron, waardoor ik dit werk ben gaan doen. Er

Uitgezet
Nieuws

Amerika zet vader én voorganger na twintig jaar uit: "We zijn uit elkaar gerukt"

Pastor Maurilio Ambrocio is na een verblijf van meer dan twintig jaar in Amerika uitgezet naar Guatemala. De 42-jarige vader van vijf kinderen leidde jarenlang de Iglesia de Santidad Vida Nueva in Florida. In april werd hij tijdens een routinematige

LHBTI
Video

Wat zegt de Bijbel over het LHBTI-denken? Documentaire op komst

In een tijd waarin liefde vooral wordt verbonden aan gevoel, zelfexpressie en identiteit, rijst de vraag: is er nog ruimte voor een andere stem? Wat zegt de Bijbel over liefde, identiteit en waarheid - en hoe verhouden die zich tot thema’s als homose

Syrie
Nieuws

Raad van Kerken vraagt in brief aan ministers steun voor Syrische christenen

De Raad van Kerken heeft in een brief aan het demissionaire kabinet om steun gevraagd voor christelijke minderheden in Syrië. Dat meldt de organisatie zelf op haar website. Reden daarvoor is dat de positie van christenen in het land steeds benarder l

pastor
Nieuws

Baptistenpredikant en gemeentelid vermoord tijdens kerkdienst in Nigeria

Tijdens een kerkelijke bijeenkomst zijn deze week een predikant en een gemeentelid van de Bege Baptistenkerk in Yaribori (Katsina, Noordwest-Nigeria) doodgeschoten. De aanval werd vermoedelijk door islamitische extremisten uitgevoerd. Een vrouwelijke

pakistan
Nieuws

Twee christelijke jongens in Pakistan vrijgesproken van blasfemie na jarenlange rechtszaak

Twee jonge christenen uit Pakistan zijn deze week vrijgesproken van blasfemie. Ze zaten bijna twee jaar vast op basis van valse beschuldigingen. De katholieke jongens Adil Babar en Simon Nadeem waren nog maar 18 en 14 jaar oud toen ze in mei 2023 wer

Jacobs
Column

Voor het bouwen van een brug zijn twee kades nodig

Opperrabbijn Jacobs was in Friesland bij een bijeenkomst als onderdeel van zijn opdracht om bruggen te bouwen. Maar dat bouwen van bruggen gaat vaak erg moeizaam, zo zet hij uiteen in zijn nieuwe onderstaande dagboek. 'Om een verbinding te maken tuss

Jan Pieter Verweij
Opinie

Tegen de stroom in: op zoek naar profetische politiek

Het kabinet is gevallen, de eerste congressen zijn geweest en de eerste lijsttrekkers benoemd. De race is begonnen. Het regent al verkiezingsbeloften: “deze keer niet met de PVV”, “deze keer maken we “het strengste asielbeleid wel waar”, “deze keer r