"Veel Pakistaanse huiseigenaren willen geen huis verhuren aan christenen"

Interview 27 september 2024 Peter Siebe
Kerk in Pakistan

Dat zegt directeur Azhar Mushtaq van het Pakistaans Bijbelgenootschap. Zijn land is nummer 7 op de ranglijst van Open Doors van landen waar christenen het zwaar hebben. Begin maart bracht hij een werkbezoek aan het NBG.

Mushtaq komt uit een christelijke familie, is Anglicaans priester en woont in Karachi. Sinds twee jaar is hij directeur van het Pakistaans Bijbelgenootschap (PBG). Christenen zijn zwaar in de minderheid: van de 240 miljoen Pakistanen is 96 procent islamitisch en 2 procent christen.  

Noodhulp na de overstromingen 
In de zomer van 2022 werd Pakistan getroffen door de ergste overstromingen ooit. Door hevige regenval vanwege klimaatverandering stond een derde van het land onder water. 30 miljoen Pakistanen raakten alles kwijt. Mushtaq: "Onze gebouwen en medewerkers leden geen schade, maar kerken in de landelijke gebieden wel. We bezochten zwaar getroffen kerken in het noorden en boden noodhulp. Praktische hulp – kleding, bedden en voedsel – én geestelijke hulp: we gingen met hen in gebed en wie zijn Bijbel of gezangboek kwijt was kreeg van ons een nieuw exemplaar. De noodhulp was er voor alle getroffenen – ook moslims of hindoes. Dat hoort bij ons getuigenis. Alle mensen zijn Gods mensen. We maken geen onderscheid." Dat viel op – er waren ook organisaties die alleen hindoes of moslims hielpen. 

"Veel huiseigenaren – ook in steden – willen geen huis verhuren aan christenen."

Het hoofdkantoor annex winkel van het PBG staat in Lahore en een kleiner kantoor in Karachi. Daarnaast zijn er boekwinkels in Baluchistan en Peshawar en verkooppunten in andere steden. In totaal werken er voor het PBG zo’n 40 mensen, betaald en vrijwillig. Zij voorzien de 4,8 miljoen christenen in dit grote en dichtbevolkte land te voorzien van Bijbels en materiaal rondom de Bijbel. 2020 was een mijlpaal: toen werd de Bijbel in het Pasjtoen gepresenteerd. "We nodigden ook islamitische wetenschappers uit en gaven een exemplaar aan", vertelt Mushtaq. "Ze voelden zich vereerd en waren er blij mee. Ook 2023 was het feest: toen verschenen er vertalingen van het Nieuwe Testament in vier kleinere Pakistaanse talen."

Discriminatie
Hoe is het om directeur te zijn van het PBG in een land waar de haat tegen het christendom soms hoog oplaait? "Ik ben voorzichtig met wat ik zeg, want het kan zomaar verdraaid worden", zegt Mushtaq. "Ik geef bijvoorbeeld geen commentaar op de strenge islamitische wetten in ons land of de toepassing daarvan." In een grote stad als Karachi voelt Mushtaq zich vrij om te zeggen dat hij christen is en om conform zijn geloof te leven. "Alleen evangeliseren is niet mogelijk. Dat doe ik dus ook niet." Maar, zegt hij: "Voor mensen met een laagbetaalde baan, bijvoorbeeld als huishoudelijke hulp, is het zelfs in een stad riskant om te vertellen dat ze christen zijn. 

En dat geldt nog sterker voor christenen in gebieden waar het opleidingsniveau laag is. Ze zijn in hun dorp vaak de enige christelijke familie. En als je dan samenwerkt met niet-christenen, vertellen je collega’s je dat je je eigen beker moet meenemen. Ze willen niet uit dezelfde beker drinken als jij. Veel huiseigenaren – ook in steden – willen geen huis verhuren aan christenen. En als christen krijg je nergens een toppositie. Discriminatie is wijdverbreid."

"We trekken ons bewust niet terug in onze eigen bubbel. We hopen dat mensen door ons gedrag iets van Christus in ons zien."

Samenwerking met de islam
Het Bijbelgenootschap werkt aan goede relaties met de islam. "Vreedzaam samenleven vinden we belangrijk", zegt Mushtaq. "Daarom hebben we goede contacten met de imam van de Badshahi moskee, een grote moskee van de overheid. Als we buitenlandse gasten hebben, bezoeken we die moskee en omgekeerd komen hun bezoekers bij ons. We trekken ons bewust niet terug in onze eigen bubbel. We willen onderdeel zijn van de samenleving. We hopen dat mensen door ons gedrag iets van Christus in ons zien. Zij waarderen ons en wij waarderen hen. Wij hebben een fraai Bijbelmuseum met ruim 400 Bijbels, manuscripten en andere voorwerpen. Ook moslims bezoeken dat, bijvoorbeeld leraren en studenten, om kennis te nemen van het christelijk geloof. Sommige islamitische vrienden zeggen zelfs dat hun geloof niet compleet is als ze niet in Jezus geloven."

Evangeliseren verboden 
Pakistan kent een strenge wet op godslastering. Christenen worden regelmatig aangeklaagd omdat ze die wet zouden hebben overtreden. Het bekendste slachtoffer was Asia Bibi, een vrouw die negen jaar in de gevangenis zat en uiteindelijk toch vrijgelaten werd. "We hebben het niet gemakkelijk als christelijke organisatie", erkent Mushtaq. "We zijn enorm dankbaar voor de steun en het gebed van talloze mensen. Ons werk is soms gevaarlijk. Pakistanen denken al snel dat wij evangeliseren – en dat is verboden. We moeten ons soms in een bocht wringen om die indruk te vermijden. Ik was een keer bij een diploma-uitreiking van een alfabetiseringsproject.

Eén van de deelnemers had openlijk gezegd: “Wij willen de Bijbel leren lezen en daarom deze cursus doen.” Maar de dorpsraad moest wel instemmen met de cursus. De plaatselijke predikant had duidelijk gemaakt dat het niet om evangelisatie ging, en dus was die toestemming gekomen. Bij de diploma-uitreiking gaf ik alle deelnemers een Nieuwe Testament – behalve de islamitische deelnemers. Eén van hen, een oude man met een lange baard, zei tegen me: “Jongeman, ik wil ook zo’n Nieuwe Testament, waarom sla je mij over?” Zo word je soms verrast."

"Ik leerde dat leven met Jezus geen zaak is van wilskracht of wetenschappelijk bewijs. Het gaat om innerlijke leiding door de Geest."

In de voetsporen van Tomas
Verrassend is ook dat het christelijk geloof geen koloniaal importproduct is, maar teruggaat tot de eerste eeuw na Christus. Volgens de legende is Tomas in het huidige Pakistan en India geweest om het evangelie te verkondigen. "Archeologische vondsten hebben bevestigd dat het christendom hier toen al bekend was", vertelt Mushtaq. "Er zijn zogenaamde Thomaskruisen gevonden, zoals het Taxilakruis, dat bewaard wordt in de Anglicaanse kathedraal in Lahore. In die kerk werkte ik twee jaar als priester." Taxila was destijds een belangrijke stad in de regio Punjab. 

Tomas twijfelde aan Jezus’ opstanding, maar Mushtaq heeft nooit getwijfeld aan het christelijk geloof waarmee hij werd opgevoed. Wel deed hij een zoektocht om erachter te komen of zijn roeping in de kerk lag. "Toen ik veertien was, bezocht ik een jeugdkamp. Daar werd uitgelegd dat werken als voorganger niet gemakkelijk is. Als je je daartoe geroepen voelde, kon je voor je laten bidden. Dat heb ik toen gedaan." Het was een beslissend moment. "Daarna leerde ik dat leven met Jezus geen zaak is van wilskracht of wetenschappelijk bewijs. Het gaat om innerlijke leiding door de Geest, die vrede en harmonie geeft."

Samenwerking 
De kostprijs van een Bijbel is gestegen de laatste twee jaar. Voor veel Pakistanen is een Bijbel (te) duur.  Mushtaq bezocht de Bijbelgenootschappen in Nederland en Spanje om fondsen te werven voor Bijbelverspreiding onder mensen die geen Bijbel kunnen betalen. Ook zoekt hij naar steun voor een lopend vertaalproject van de 100 Stappen Samenleesbijbel in het Urdu. Mogelijk kan die steun van het NBG komen. Mushtaq is enthousiast over andere projecten en producten van het NBG: "Hemels groen, bijvoorbeeld. Zorg voor de schepping is een van de United Bible Societies-prioriteiten en zeer actueel in Pakistan. Ik heb voorgesteld Hemels groen te vertalen in het Engels, zodat wij het kunnen vertalen voor de kerken in ons land. Dat geldt ook voor kindernevendienstmethode Bijbel Basics en andere uitgaven voor kinderen en jongeren. Zoiets kunnen we goed gebruiken. Als Bijbelgenootschappen werken we immers samen aan hetzelfde doel – de Bijbel voor iedereen – en we gebruiken elkaars expertise. Maar, vergeet vooral niet voor ons te bidden. Dat is het belangrijkste."

Bovenstaand artikel verscheen op de site van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#339 Jeffrey & Richard Groenenboom over een indrukwekkend getuigenis uit Eritrea
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Larissa en Jesse
Levensverhaal

Larissa en Jesse schreven over hun zoektocht naar geluk: "Alleen het geloof in Jezus geeft voldoening"

Jesse had maar één verlangen: zoveel mogelijk vrouwen in bed krijgen. Dat deed hij in combinatie met het kijken naar porno. Larissa wilde maar een ding: het perfecte Instagram-plaatje, en daarvoor wilde ze alles wel doen. Beiden waren diep ongelukkig

Wilkin van de Kamp
Video

Moeten we ook na bekering om vergeving van zonden vragen? Wilkin van de Kamp geeft uitleg

Moeten we nog om vergeving van zonden vragen als we tot bekering zijn gekomen? Die vraag stelt Wilkin van de Kamp aan de orde in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God.' Volgens de christelijke spreker en auteur blijft het noodzakel

Ds. G. van Wijk
Video

Ds. Van Wijk: "God vraagt straks niet wat we van ds. De Groot of ds. Belder vonden"

"God vraagt straks niet: "Wat vond je van ds. Van den Herik, ds. Mulder, ds. De Groot of ds. Belder?", merkte ds. G. van Wijk onlangs op in een preek. De hervormde predikant uit Hedel preekte over Lukas 7 en stelde dat kerkgangers soms erg druk zijn

bidden
God

Tobbende Refoweb-vragensteller: 'De Heere lijkt onbereikbaar'

'Als ik zondags naar de preek luister, heb ik het idee dat gelovigen dingen zien en voelen die voor ongelovigen verborgen zijn. Dit kan mij benauwen. Ook ik moet zalig worden! Maar hoe ga ik die dingen die zij zien en mijn zonden ook zien? Ik wil zo

Vrijwilligers
Nieuws

Tientallen vrijwilligers Christenen voor Israël helpen getroffen Israëli's

Veertig vrijwilligers van Christenen voor Israël hielpen deze week met allerhande werkzaamheden in een van de zwaarst getroffen dorpen van de aanslag van 7 oktober. In het dorp, kibboets Be’eri, werd een kwart van de 400 tellende gemeenschap vermoord

 Laura Kieboom-van der Stoep
Video

Komend weekend is violiste Laura Kieboom-van der Stoep te gast bij Hour of Power

Aan tafel bij Jan van den Bosch zit deze week violiste Laura Kieboom-van der Stoep. Ze vertelt openhartig over een donkere periode in haar leven waarin ze op een bijzondere manier Gods aanwezigheid heeft ervaren. Bovendien zal ze waarschijnlijk iets

katholiek vs
Nieuws

Amerikaanse rechter: overheid mag christelijke werkgevers niet dwingen tot 'abortusverlof'

Een federale rechter heeft de Biden-regering tegengehouden in haar poging om christelijke werkgevers te dwingen verlof te geven voor abortus en IVF-behandelingen. Rechter Daniel Traynor uit North Dakota oordeelde maandag dat de Equal Employment Oppor

Henk Jochemsen
Podcast

Henk Jochemsen bespreekt argumenten voor- en tegenstanders abortus

In deze aflevering van ‘De Podcast van je Leven!’ praat Chris Develing met praktisch filosoof en ethicus Henk Jochemsen over de ethische benadering van het onderwerp abortus. Chris Develing vroeg hem naar de sterkste argumenten van zowel voor- als te

Meerartikelen

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Roedie Rap

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Roedie Rap te gast. Hij woont inmiddels, samen met zijn vrouw Jeanette, alweer ruim 40 jaar in Australië. Roedie groeide op in een christelijk gezin, terwijl Jeanette via haar studie in contact kwam m

IB Studiehuis cursus
Nieuws

Stichting Israël en de Bijbel start cursus ‘Gods plan met Israël’

Stichting Israël en de Bijbel start op 2 november in Wierden met de cursus over Gods plan met Israël onder de naam IB Studiehuis. In acht zaterdagen worden de grote lijnen van Gods handelen met het Joodse volk besproken, met als belangrijkste lesboek

De Leerlingen
Boekfragment

Jezus zegt niet: koop geen drie paar schoenen

We denken dat we van alles nodig hebben om gelukkig te zijn, terwijl we eigenlijk weinig nodig hebben. De apostel Paulus lijkt de spijker op de kop te slaan in zijn eerste brief aan Timotheüs. Het is zo makkelijk om, bewust en onbewust, mee te gaan i

Graham
Nieuws

Evangelicals for Harris lanceert miljoenencampagne tegen Trump en gebruikt Billy Graham

De politieke actiegroep Evangelicals for Harris lanceert een advertentiecampagne gelanceerd tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De campagne, die meer dan één miljoen dollar kost, maakt gebruik van beelden van de overleden evangel

Ruth Padilla DeBorst
Nieuws

Theoloog zorgt met Israël-uitspraken voor opschudding tijdens congres

Het Lausanne congres heeft woensdag excuses aangeboden aan de afgevaardigden die aanstoot namen aan de opmerkingen van een spreker. Tijdens de bijdrage van Ruth Padilla DeBorst werd de dispensationalistische eschatologie bekritiseerd. Dit is een syst

Oeganda
Nieuws

Christelijke evangelist in Oeganda mishandeld door moslims

In het oosten van Oeganda is een christelijke evangelist zwaar mishandeld nadat hij het evangelie deelde. De 41-jarige Robertson Eriot werd op vrijdag 20 september aangevallen en liep ernstige verwondingen op, waaronder hoofdletsel en een gebroken ha

Oekraïense gebedshuizen
Nieuws

Meer dan 600 Oekraïense gebedshuizen verwoest sinds Russische invasie

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn minstens 600 gebedshuizen vernietigd volgens een nieuw rapport van Mission Eurasia en het Oekraïense Instituut voor Religieuze Vrijheid (IRF). Het rapport, getiteld 'Faith Under Fire', brengt

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. G. van Zanden waarschuwt voor overspel: "Eén dubbelzinnig appje is er één te veel"

"Eén dubbelzinnig appje naar een vrouw of een man die niet de jouwe is, is er één te veel!", merkte ds. G. van Zanden onlangs op in een preek. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee preekte over Jozef en de vrouw van Potifar. Zij probeerde Jozef

Sjacko
Video

Sjacko lag overhoop met zijn collega: "Een man uit de kerk zei dat ik voor hem moest bidden"

Jarenlang kon Sjacko geweldig met zijn collega opschieten, totdat hij ruzie met hem krijgt en er plotseling een kille werksfeer is. Elke dag gaat Sjacko daardoor met lood in zijn schoenen naar zijn werk. Als hij in de kerk aan iemand vertelt wat er o

Genadeklanken
Video

Luister naar 'Al de weg leidt mij mijn Heiland' van Genadeklanken

'Al de weg leidt mij mijn Heiland, wat verlangt mijn ziel dan meer? Zou ik immer aan Hem twijf'len, die mij voortleidt keer op keer?' Deze woorden spreken van een rotsvast geloof in God. Ze zijn afkomstig uit het lied 'Al de weg leidt mij mijn Heilan

podcast Iconen van de Geschiedenis
Podcast

Paul Blokhuis wijst op christelijke martelaar die hem diep heeft geraakt

In de podcast Iconen van de Geschiedenis vertelt voormalig staatssecretaris Paul Blokhuis hoe twee bijzondere historische figuren, Dietrich Bonhoeffer en Syb Talma, zijn politieke keuzes beïnvloedden. In een boeiend gesprek met Bart D’Hanis en Sebas

Jan-Anne van Lunteren
Dagelijks leven

Ik heb geen vrienden (en dat is een bewuste keuze)

Wanneer ben je alleen en wanneer ben je eenzaam? Jan-Anne van Lunteren heeft een zeer klein sociaal netwerk. Eerder legde de zestiger in gesprek met Cvandaag uit waarom hij hier bewust voor heeft gekozen. Jan-Anne schreef onlangs een gedicht. In het