Journalist Frénk van der Linden: "De Bijbel is een onwaarschijnlijk rijk boek"

Interview 27 mei 2025 7 minuten Peter Siebe
Frénk van der Linden

Hij is een gelauwerde journalist met talloze interviews en documentaires op zijn naam en zo’n vijftien boeken. Van zichzelf zegt Frénk van der Linden: "Ik ben een nieuwsgierig mens met alle geluk van de wereld." De Bijbel noemt hij "een onwaarschijnlijk rijk boek. Neem het verhaal van Jozef. Dat zou iedereen moeten kennen."

Zijn geluk en zijn nieuwsgierigheid hebben alles met elkaar te maken, vindt Frénk. "Want dankzij mijn nieuwsgierigheid heb ik me kunnen verzoenen met nare dingen in mijn leven. En die eigenschap hielp me ook om voor het eerst de goede liefdesrelatie te krijgen die ik nu heb."

De aanleiding voor het gesprek met Frénk over de Bijbel is zijn nieuwste boek Romanreuzen. Daarin interviewt hij 52 romanschrijvers. Er zit een heel project aan vast, met als doel: jongeren aan het lezen krijgen. "Voor Jan en alleman geldt: we moeten “op verhaal komen”. Ieder mens moet een manier vinden om met z’n eigen leven en de wereld om te gaan. Dat doen we door een verhaal te maken over waar we vandaan komen, welke afslagen we hebben genomen en hoe we beland zijn waar we nu zijn. Er zijn geen grotere meesters van het verhaal dan romanschrijvers. Maar door ontlezing raken we dat helaas kwijt. Daarom heb ik romanschrijvers gevraagd welke boeken hún leven hebben verrijkt. Met dit boek en project hoop ik het lezen te stimuleren. Romans lezen werkt verbindend. Het draagt ongelooflijk bij aan begrip voor anderen. Je kunt je inleven in iemand uit Rwanda of Tietjerksteradeel, maar ook – tot je schrik – in bijvoorbeeld een kampbeul in Auschwitz."

Hoe ben jij met lezen begonnen?
"Dat kwam door een vriendje op de middelbare school. Ik haalde mijn eerste boeken uit de bibliotheek toen ik merkte dat ik bij dat vriendje thuis niet mee kon praten over boeken. Dat wilde ik nooit meer meemaken. Mijn eigen favoriet is het boek Hermione betrapt van de Vlaamse magisch-realistische schrijver Hubert Lampo. Dat gaat over een journalist die in Parijs een toneelvoorstelling gaat recenseren. En wat blijkt: op het toneel heeft een vrouw de hoofdrol van wie hij dacht dat ze dood was. Op z’n vijftiende had hij haar leren kennen en was er een kalverliefde ontstaan. Maar daarna had hij een rouwkaart gekregen, waarop stond dat zij was overleden – een actie van haar ouders, omdat die het niet eens waren met de romance tussen hun dochter en deze jongen. De geliefden worden alsnog heel gelukkig met elkaar, terwijl mijn ouders, toen ik dit boek las, zeer ongelukkig met elkaar waren. Ze hebben elkaar na hun scheiding veertig jaar niet gesproken. Ik omarmde Hermione betrapt omdat het in een relatie dus ook góéd kon aflopen."

"De Bijbel is een onwaarschijnlijk rijk boek. Niet alleen literair, ook moreel en geestelijk."

Drie van jouw 52 schrijvers noemen de Bijbel hét boek dat hen verrijkte: Maarten ’t Hart, Kader Abdolah en Franca Treur. ’t Hart vindt de Bijbel "een ongelooflijke verzameling van de prachtigste geschriften". Ben je het daarmee eens?
"Zeker. De Bijbel is een onwaarschijnlijk rijk boek. Niet alleen literair, ook moreel en geestelijk."

Hoe zie jij zelf de Bijbel?
"Het is een collectie inspirerende, fantastisch vertelde verhalen. Tegelijk is het ook een bron van gruwelen, als ik denk aan passages uit het Oude Testament waarin God zou hebben opgedragen om kinderen van ongelovigen te doden. Maar wat voor mij prevaleert is dat de kernethiek uit de Bijbel – heb je naaste lief als jezelf – ook de manier is waarop ik in het leven wil staan."

Daar hoort volgens de Bijbel bij: God liefhebben. Dat is hierbij een onmisbaar element.
Frénk, tastend: "Ik ken geen persoonlijke God. Ik heb heel lang en vaak geprobeerd Hem te ontmoeten, maar dat is niet gebeurd. Ik betwijfel in hoge mate of Hij bestaat, maar ik blijf het open houden. Intussen geldt: ik vind het belangrijker wat mensen dóén dan wat ze denken of geloven. Ik vind overtuigd atheïsme net zo afschuwelijk als een hermetisch gesloten godsdienstige opvatting."

Je eerste vrouw, Lineke, is gereformeerd. Terwijl jij uit een katholiek gezin kwam.
"Lineke is een kleindochter van EO-oprichter Johan Rippen. Ik leerde haar kennen via mijn kamergenoot Gijs van Beuzekom tijdens mijn studie journalistiek. Gijs leidde een gereformeerde jeugdvereniging, die een debat over de kruisrakettenkwestie organiseerde. Daar was Lineke aanwezig. Zij heeft mij mijn moeder teruggegeven, met wie ik jarenlang geen contact wilde. Zij, met haar geloof, is één van de stemmen die mijn geweten gevormd hebben. Ik vond wel dat haar opa Rippen zich min of meer gevangen had gezet in zijn gereformeerde geloof. Dat heeft een treurige kant, vind ik. Zelf nadenken en voelen lijkt dan op te houden.

"Ik vind overtuigd atheïsme net zo afschuwelijk als een hermetisch gesloten godsdienstige opvatting."

In ons katholieke gezin kreeg ik de Bijbelverhalen mee en met de feestdagen gingen we altijd naar de kerk. Ik zat op de katholieke lagere school en ging zelfs een jaar lang elke dag naar de kerk. Het aantal bijgewoonde missen werd vermeld in je schoolrapport en ik wilde het hoogste aantal scoren. De katholieke rituelen, de wierook en de gewaden boeiden me enorm. Ik vond het magisch, het was een opvoering, een verhaal waar ik naar zat te kijken.

Als tiener kreeg ik twijfels aan het instituut kerk, maar intussen zocht ik wel naar verdieping in zaken als ethiek, spiritualiteit en filosofie. En dat deed ik door naar Taizé te gaan, het klooster in Frankrijk waar elk jaar tienduizenden jongeren uit de hele wereld komen. Mijn leraar godsdienst en maatschappijleer organiseerde daar reizen naartoe voor leerlingen. Hij woonde bij ons om de hoek; ik ging vaak naar hem toe om over van alles te praten. Ik ben vier keer naar Taizé geweest. We lagen soms midden in de nacht in de kerk op de grond – of in de armen van een meisje, haha – we praatten met jongeren uit allerlei landen, we baden, zongen en mediteerden. Het ging over God, over politiek, over alles … Het was een van de allerbelangrijkste ervaringen in mijn leven."

Hoezo dát?
"Allereerst omdat ik in Taizé een sterk besef kreeg dat waarheid “perspectivistisch” is. Hoe mensen iets waarderen, hangt samen met wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Ook heeft Taizé bijgedragen aan mijn keuze voor journalistiek. Niets is leuker, ontdekte ik daar, dan leren, jezelf ontwikkelen, het tegendeel ontdekken van wat je zelf van iets vindt. Taizé stimuleerde me enorm om overal te kijken, te luisteren, te proeven, en over alles na te denken."

"Eigenlijk ben ik zoiets als een niet-christelijke christen. Voor mijn levenspraktijk zijn de tien geboden heel belangrijk."

Hoe vaak lees jij in de Bijbel?
"Bijna elke maand. De Bijbel is één van de belangrijke dingen in het leven. Ik heb me er intensief in verdiept, vooral toen ik ging schrijven voor het christendemocratische blad De Tijd. Christendemocraten vond ik nogal eens gelijkhebberig of hypocriet. En zij vonden mij vaak kritisch, té kritisch. Op de mavo kreeg ik een keer een keer een klap in mijn gezicht omdat ik aan een leraar – die nota bene godsdienst gaf – een vraag stelde die hem niet beviel. De les ging over de tocht van het volk Israël door de woestijn en ik vroeg me af hoe het zat met de afstand tussen Egypte en Kanaän en de lengte van die tocht. De leraar draaide om de vraag heen, daarom herhaalde ik mijn vraag. Toen werd hij kwaad. Hij vond waarschijnlijk dat ik hem voor schut zette. Maar eigenlijk ben ik zoiets als een niet-christelijke christen. Voor mijn levenspraktijk zijn de tien geboden heel belangrijk."

 Heb je een favoriet Bijbelverhaal?
"De gelijkenis van de zaaier, in Marcus 4. Het is een wat ambivalent verhaal. Gaat het om de zaaier – degene die het woord uitstrooit – of over de grond, die bepaalt of het zaad wel of niet ontkiemt? En is het zaad Gods Woord, of is het breder? Ik ben zelf ook een soort zaaier en herken me daarom wel in dit verhaal. Ik hoop dat de woorden die ik zaai, iets doen. Dat ze mensen helpen om hun denkwereld te ontwikkelen, waardoor ze betere keuzes maken.

Overigens, met Jezus heb ik het heel moeilijk. Wat Hij zegt vind ik geweldig: anderen zuiver behandelen, vergevingsgezind zijn, liefde belichamen. Maar iemand de andere wang toekeren als je wordt geslagen – dat vind ik too good to be true. Als je Zelensky bent of een geallieerde soldaat in Normandië in 1944, dan moet je daar toch niet aan dénken? De perfecte goedheid van Jezus stuit me tegen de borst. Die maakt het leven soms onmogelijk. De spanning die Jezus bij me oproept, daar ben ik nog niet uit."

"De perfecte goedheid van Jezus stuit me tegen de borst. De spanning die Jezus bij me oproept, daar ben ik nog niet uit."

Welk Bijbelverhaal zou iedere Nederlander moeten kennen?
"Het verhaal van Jozef in Genesis 37 en de volgende hoofstukken. Dramatisch, boeiend en met veel humor. Hoe de broers van Jozef op hun neus kijken als die onderkoning van Egypte hun verguisde broer blijkt te zijn … Ook Gerard Reve vond het een geweldig verhaal. Een betere aanbeveling van dit verhaal is niet nodig, toch?"

Bovenstaand artikel verscheen op de website van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#366 Jeffrey & Martin Koornstra over een zieke kerk, herleving in de kerk en opwekking
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

indonesie
Nieuws

Twee kerkbouwers doodgeschoten in Indonesië

Twee Indonesische bouwvakkers zijn op brute wijze vermoord terwijl zij werkten aan de bouw van een kerk. Het incident vond plaats op 4 juni in het dorp Kwantapo, district Asotipo, in de provincie Papoea. Dat schrijft International Christian Concern. 

Albanese
Nieuws

Christelijke partijen stellen Kamervragen na dreigbrief VN-rapporteur aan CvI

De christelijke partijen hebben samen met VVD en JA21 Kamervragen gesteld over de dreigende brief die VN-rapporteur Francesca Albanese naar Christenen voor Israël (CvI) stuurde. Daarin schreef ze onder meer dat CvI ‘waarschijnlijk’ betrokken is bij o

schreeuw om leven
Persbericht

Schreeuw om leven ontvangt voor het eerst meer dan één miljoen euro aan steun: "Diepe dankbaarheid"

In 2024 heeft Stichting Schreeuw om leven voor het eerst meer dan één miljoen euro aan inkomsten ontvangen. De stichting is diep dankbaar voor deze bijzondere mijlpaal en ziet hierin een bevestiging van de breed gedragen steun voor haar missie: het o

Kees van Helden
Opinie

Een mini-abortuspil als nieuwe anticonceptie

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor natuurlijke anticonceptie. Vanuit de pro-abortuslobby wordt de stijging van het aantal abortussen speciaal toegeschreven aan falende natuurlijke anticonceptie. Op sociale media circuleren al een aan

PKN
Nieuws

Kritiek op PKN-statement over Gaza: 'Dit is lafheid'

Na de massale demonstratie ‘Trek een Rode Lijn’ afgelopen weekend, waarbij zo’n 150.000 mensen in Nederland de straat opgingen om het geweld in Gaza te veroordelen, is er forse kritiek ontstaan op de reactie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant waarschuwt: "Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we aan Jezus niet genoeg"

Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we ten diepste niet genoeg aan het offer van de Heere Jezus. Dat stelde ds. P. den Ouden - hersteld hervormd predikant in Katwijk aan Zee - in een recente preek. "De Roomse Kerk zei: 'Je mag niet zomaar

Chris Develing
Video

Britse vrouwen niet langer strafbaar voor abortus na 24 weken: Chris Develing reageert

Het Britse Lagerhuis stemde deze week in met een wetswijziging waarbij vrouwen na 24 weken zwangerschap zonder strafrechtelijke vervolging voor abortus kunnen kiezen. Het wetsvoorstel werd met 379 stemmen vóór en 137 tegen aangenomen en gaat nu naar

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat gelukkig worden een keuze is

Het woordenboek omschrijft geluk als 'gunstig toeval' en 'gunstige omstandigheid'. Simpel gezegd: je hebt het of je hebt het niet. Maar God zegt daar in Zijn Woord iets heel anders over, namelijk dat we gelukkig zullen worden als we Hem trouw blijven

Meerartikelen

Ds. A. J. Schalkoort
Video

Terugkijken: ds. A. J. Schalkoort beantwoordt Refoweb-vragen

Ds. A. J. Schalkoort is emerituspredikant binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). In deze aflevering van Pastorie Online, het programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, gaat ds. Schalkoort in op actuele geloofsvragen. Het thema van deze

Abigail en Gabriel
Nieuws

Ook Israëli's lijden: "We zijn oorlogsmoe"

"Veel Israëli's voelen zich nu, hoe paradoxaal ook, veiliger in Israël dan daarbuiten," zeggen medewerkers Abigail en Gabriel van organisatie Israel en de Bijbel. Ze vertellen over ‘7 oktober’, de spagaat van de Israëli’s, hun verdeeldheid, de trauma

Roudin
Levensverhaal

Hoop voor vluchtelingen: "Mijn hart is opengegaan en ik ben met liefde gevuld"

Roudin groeide op in een Koerdisch gezin in Aleppo. Toen zijn moeder op wonderbaarlijke manier genezen werd, kwam hij tot geloof in Jezus. Hij ervoer in de loop van zijn leven veel onderdrukking: eerst omdat hij Koerd was, later omdat hij christen wa

Manuel Voordewind
Video

Waarom is armoede de wereld nog niet uit?

Het lijkt een simpele vraag: waarom is armoede de wereld nog niet uit? Manuel Voordewind, adviseur bij christelijke hulporganisatie Tearfund, legt het je uit. Volgens organisatie Tearfund is armoede niet enkel gebrek aan geld en spullen. Het gaat ook

piri ceder
Nieuws

Christelijke partijen geschokt door motie GroenLinks/PvdA: "Heel verwerpelijk"

Een voorstel van GroenLinks/PvdA om geen verdedigingswapens meer naar Israël te sturen, leidde donderdag tot grote ophef in de Tweede Kamer. Ook christelijke politici waren verbijsterd en geschokt over het voorstel dat volgens hen tienduizenden onsch

CGK-synode
Nieuws

Vier CGK-predikanten spreken zich uit: ‘Er is geen grond om uiteen te gaan’

In aanloop naar de landelijke bijeenkomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op 27 juni in Rijnsburg, doen vier predikanten van zogenoemde middengemeenten een vurige oproep aan hun kerkverband. Ze roepen op om niet te kiezen voor een breu

nicaragua
Nieuws

Christenen in Nicaragua steeds vaker slachtoffer van ernstige mishandeling in gevangenissen

Christelijke politieke gevangenen in Nicaragua worden in toenemende mate geconfronteerd met geweld, marteling en discriminatie. Dat meldt International Christian Concern, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. In gevangeniss

Engelse kerk
Nieuws

Onderzoek: Christendom nog altijd grootste religie ter wereld, maar aandeel daalt

Hoewel het christendom nog altijd de grootste religie ter wereld is, neemt haar aandeel af. Dat blijkt uit  grootschalig onderzoek van het Pew Research Center. Daartegenover groeit het aantal moslims én ongelovigen. Islam groeit sneller dan het chris

YoungHoon Kim
Nieuws

Man met hoogste IQ ter wereld spreekt uit dat Jezus Christus God is

De man met het hoogste IQ ter wereld, YoungHoon Kim, heeft openlijk zijn geloof in Jezus Christus uitgesproken. Op zijn X-profiel noemt hij zichzelf 'Wereldrecordhouder Hoogste IQ' met een score van maar liefst 276. In een X-bericht schreef Kim eerde

Kees en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is Kees Brouwer te gast

Zondag is Kees Brouwer te gast in Hour of Power. Zeven jaar geleden verloor hij zijn vrouw, daarna werd hij zelf ernstig ziek: PMSA, een progressieve spierziekte die lijkt op ALS. Inmiddels is Kees tot aan zijn strottenhoofd verlamd en zit hij in een

Terug naar de Bron
Persbericht

Christelijke organisaties bundelen krachten voor evangelisatiecampagne in Oud-Alblas

Drie christelijke organisaties uit de Alblasserwaard houden eind juni een aantal bijeenkomsten in een tent in Oud-Alblas. Ze doen dat onder de titel ‘Terug naar de Bron’. Hamburgers, uitleg over God en de Bijbel, kindertheater en veel samen zingen. D

Farshid Seyed Mehdi
Video

Terugkijken: Iraanse voorganger bespreekt impact Israëlische aanvallen op Iran

Israël en Iran zijn al meer dan tien jaar met elkaar in een conflict verwikkeld. Maar sinds vorige week voeren de twee landen dagelijks luchtaanvallen op elkaar uit. Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er tot dusver aan Iraanse kant minstens 58