Kerken in oorlogsgebied Oekraïne verwelkomen honderden kerkgangers

Sinds de oorlog werd de zuidelijke Oekraïense stad Kherson bezet door de Russen en bevrijd door Oekraïne. Nu is Kherson opnieuw een stad onder belegering, aangezien de Russen opnieuw proberen om de stad in te nemen. Ondanks dit alles verwelkomen kerken in het oorlogsgebied honderden kerkgangers, een explosieve groei, laat CBN News weten. Het christelijke nieuwsmedium reisde naar deze frontlinie in het zuiden en vond een spookstad. Straten zijn praktisch leeg. Huizen zijn verlaten. Bijna alles is dichtgetimmerd.
Ondanks het gevaar voelt pastor Oleh Derkanchenko zich geroepen om in Kherson te dienen. De linkeroever van de rivier Dnjepr wordt gecontroleerd door Russische troepen en de rechteroever door Oekraïners. De kerk van Derkanchenko, genaamd Antonivka Kherson Kerk, bevindt zich aan de Oekraïense zijde. "Er zijn momenten waarop Russische granaten 25 meter links van de kerk vallen en soms 30 meter rechts van de kerk, maar niets raakt ons. God beschermt ons", stelt de pastor.
Voor de Russische invasie woonden ongeveer honderd mensen zijn zondagse samenkomsten bij. Vandaag de dag stroomt zijn kerk over. "Sinds Kerst 2022 bezoeken rond de 500 mensen en soms wel 700 mensen onze kerkdiensten. Op zondagen hebben we een volle tuin met mensen", zegt Derkanchenko. CBN News bezocht de locatie die ooit de thuisbasis was van een evangelische kerk. Het werd vernietigd nadat een bom op het dak viel. Overal zijn de tekenen van kogelgaten en granaatinslagen te zien. De kerk komt hier niet meer samen. In plaats daarvan komen ze elke zondag samen in een tent.
"Mensen begrijpen dat de kerk vandaag een centrum van hoop en innerlijke vrede is", zei Derkanchenko. Onlangs beleden verschillende mensen hun geloof in Jezus Christus en werden ze gedoopt in een badkuip. "We hebben zelfs mensen die naar het oorlogsgebied komen om onze kerk te bezoeken vanuit andere regio’s. Mensen vertellen me vaak dat ze zich hier in de kerk rustiger voelen dan thuis. Dit heeft alles te maken met de goedheid van God", vervolgt Derkanchenko.
Dit is niet de enige kerk die in Kherson actief is. Pastor Andrii Skantsev geeft leiding aan de Kerk van Jezus Christus. Ook zijn kerkelijke gemeente kent een explosieve groei. "Voor de oorlog bezochten ongeveer 150 mensen de kerk, maar sinds het begin van de oorlog is het aantal kerkbezoekers toegenomen. Sommigen zijn gedoopt, nadat ze zich bekeerden tot het christendom. Tijdens de oorlog zijn tot nu toe twee á drie keer zoveel mensen gedoopt dan ervoor."
De pastor beseft dat dit alles niet zonder risico is. "De Russen weten precies waar onze kerk is. Tijdens de bezetting van Kherson was er letterlijk 50 meter hiervandaan een voertuig met Russische agenten die in de gaten hielden wat we in de kerk deden." Vluchten is voor Skantsev geen optie. “De mensen die besloten om hier te blijven, hebben onze hulp nodig. En door hier te blijven, kunnen we laten zien wie Jezus Christus is.”
Bekijk de reportage van CBN News:
Praatmee