cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Bram Hofland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 februari 2023 door Ds. Bram Hofland

CGK Urk neemt een pijnlijk en eenzijdig besluit: wil de échte CGK’er opstaan?

Jaren van gesprek, uren vergaderen, en een boze vrouw… Ja, mijn vrouw. ‘Moet je nu alweer naar de classis?’, klinkt het terwijl ik op pad ben naar de vierde vergaderdag van de voortgezette najaarsclassis 2022 van Zwolle, ondertussen in 2023. Spannende thema’s, moeilijke onderwerpen. Een spanning die al jarenlang loopt tussen kerken in de classis Zwolle rondom allerlei vragen, de laatste rondom vrouw en ambt en homoseksualiteit. Zo lang duren deze gesprekken, zo kwam ik achter, dat de opa van mijn vrouw (Jan Plantinga) al betrokken was bij verzoenende gesprekken tussen kerken alhier.

Jaren van gesprek om elkaar te verstaan. Lastig, omdat eigenlijk dit de enige classis is waar het er zo moeizaam aan toe gaat. Er is zelfs sprake geweest van een voorstel om Zwolle uit het kerkverband te zetten… hier spelen die problemen. In de rest van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) zijn er meer gemeenten als Zwolle, en daar wordt gedoogd, gedragen, ruimte gegeven of het gesprek aangegaan. Niet alleen rondom vragen van de regenbooggemeenschap (lees ons rapport inzake homoseksualiteit en homoseksuele relaties) maar ook rondom vrouw en ambt (mag een vrouw dienen in de kerk?). Afgelopen vergaderingen op de classis werd er veel gesproken over deze vragen. De ene gemeente geeft zich aan onveilig en niet erkend noch gehoord te voelen, en ook niet gezien in de worsteling met de besluiten. De andere gemeente geeft aan op te komen voor gezamenlijke besluiten en daarmee voor de kerk van Jezus Christus. Allemaal willen we hetzelfde... en toch.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wil de échte CGK’er opstaan? Bestaan er echte CGK’ers? Ik lees dat de Heere Jezus wel zondaren ontvangt en met hen eet, maar CGK’ers, Ger.gemmers, of…..? Laten de gelovigen in de CGK niet opstaan maar op de knieén gaan. Doorgrond mij, o God en ken mijn hart. Beproef mij, en ken mijn gedachten. En zie, of bij mij een schadelijke weg zij; en leid mij op de eeuwige weg. Ps. 139:23-24