cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Johan Lock
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

13 december 2022 door Jeffrey Schipper

Johan Lock verliet na een lange strijd de kerk: lijdt hij aan een posttraumatische kerkstoornis?

Na heftige gebeurtenissen in zijn pinkstergemeente verliet Johan Lock de kerk. Lijdt hij momenteel aan een posttraumatische kerkstoornis? Vijf jaar na de publicatie van zijn roman ‘De erfenis van Adriaan’ blikt Lock uitgebreid terug in de Cvandaag podcast. “Ik kan weer onbevangen naar de kerk gaan en de Bijbel lezen. De sociale druk is ervan af.”

Johan was jarenlang verbonden aan pinkstergemeente De Kandelaar in Rotterdam, geleid door een voorganger die in zijn roman Adriaan wordt genoemd. “Adriaan is de meest gedrevene van de groep gelovigen en wordt beschouwd als de gezalfde des Heren (een overtuiging die typerend is voor pinksterkringen en die bij deze groep ook nog eens door profetie wordt bevestigd), daardoor wordt alles wat hij doet en zegt bij voorbaat als geestelijk wijs en waar beschouwd en krijgt hij op zijn minst altijd het voordeel van de twijfel”, vertelde Lock vijf jaar geleden in dit Cvandaag-interview.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Toch was de kandelaar een goeie gemeente. Veel mensen hebben er Jezus leren kennen. Ik denk dat het voor deze Lock echt moeilijk was omdat hij in de familie zit"Gewone" gemeenteleden keken nuchterder naar de leiders. Er waren vaak prachtige diensten. (ik spreek van de jaren 70/80.