cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 oktober 2022 door Redactie

Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden

Deputaten kerkorde en kerkrecht van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben uitsluitsel gegeven over de vraag of gemeenten die, tegen de kerkelijke regels in, vrouwen in het ambt hebben benoemd vermaand mogen worden. 'Het is in de CGK niet mogelijk om vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Doen kerken dat toch, dan is er alle reden om die kerken op dat schenden van de gezamenlijke kerkordelijke afspraken aan te spreken, en in die zin te vermanen', onderstreept het deputaatschap.

De generale synode heeft in april besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. “Gemeenten die toch zusters in de ambten hebben benoemd, moeten hierop nu in de classes opnieuw worden aangesproken en vermaand”, stelde synodevoorzitter ds. J. G. Schenau.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Behoudende CGK-dominees vrezen 'geitenpaadjes om ingrijpende maatregelen te voorkomen'
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik begrijp oprecht niet waarom deze kerken niet naar een ander kerkverband gaan. Het is droevig en je wilt als herder de kudde bij elkaar houden. Maar zoals gezegd staat de kwestie vrouw in het ambt niet op zichzelf en gaat dit hand in hand met andere vrijzinnige opvattingen die ver weg staan van de orthodox bevindelijke meerderheid binnen de cgk. Neem stelling in en hak knopen door. Deze progressief vrijzinnig protestantse kerken komen eerder tot hun recht bij een kerkverband als NGK of GKv. Zet ze eruit, dan maar een kleinere cgk.