cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
cgk-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 april 2022 door Redactie

Meerdere CGK-gemeenten willen ambt tóch openstellen voor vrouwen

Hoewel de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vorige week besloot dat er geen ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers hebben meerdere kerken aangegeven tóch vrouwen toe te laten tot het ambt. Dat blijkt volgens het Reformatorisch Dagblad uit classisverslagen in De Wekker, het landelijk orgaan van de CGK.

Verschillende kerken werden de afgelopen jaren opgeroepen om te wachten met het bevestigen van vrouwelijke ambtsdragers totdat de synode zich hierover had uitgesproken. Dat is vorige week dus gebeurd, maar de uitkomst was niet zoals de bewuste gemeentes gehoopt hadden. Daarom besluiten ze tegen de uitspraak van de generale synode in te gaan. Zo heeft CGK Zuidlaren besloten om het ambt van ouderling en diaken open te stellen voor vrouwen. De samenwerkingsgemeente in Rotterdam-Zuid (CGK en GKv) heeft zelfs besloten alle ambten open te stellen voor vrouwen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
In deze tijd moeten we vooral respect voor alles hebben tot in het bizarre toe. Dat gaat aan de kerken niet voorbij. Zo kunnen dwarsliggende kerken wel respect voor vrouwen in het ambt hebben, maar gehoorzaamheid (daaraan ontbreekt het in deze tijd aan) aan een besluit van de synode daaraan gaat men voorbij. Een knuppel in het hoenderhok gooien is niet zo moeilijk. Maar het daarna oproepen tot vrede dat is bijzonder moeilijk. Hier past het de kerken te gehoorzamen aan het synodale besluit.