cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Pool-Joël Boertjens-Anne Borkent
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 september 2021 door Jeffrey Schipper

Coronapas vergroot verdeeldheid in christelijk Nederland: hoe nu verder?

Verontwaardigde christenen gingen er vorige week met gestrekt been in na een aankondiging van het evenement Simply Jesus Come Together. Aanleiding was deze stellingname van de initiatiefnemers van het evenement van stichting Go and Tell: 'We volgen hierbij de richtlijnen die de overheid voor grote evenementen stelt. Dit betekent dat je bij de entree een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test moet vertonen.' Critici vinden dat een christelijk evenement daarmee het signaal afgeeft dat niet iedereen welkom zou zijn. De coronapas legt veel verdeeldheid en polarisatie bloot. Hoe nu verder? Drie christenen geven antwoord.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Begrijpen jullie dat de organisatoren van Simply Jesus de coronamaatregelen in acht nemen en wat vinden jullie van de heftigheid van de reacties?
Joël Boertjens schreef een boek over polarisatie, dat half oktober verschijnt. “In zijn reactie is David open over zijn beweegredenen. Hij geeft aan dat hij niet anders kan dan de richtlijnen van de overheid te volgen én dat corona vele slachtoffers maakt, waaronder recent zijn vriend Jan Zijlstra. Ik proef dat hij met zijn organisatie juist deze keuze maakt uit bescherming voor de bezoekers van Simply Jesus Come Together. Je kunt het met zijn afweging wel of niet eens zijn natuurlijk, maar ik mis in de heftige reacties de waardering voor de intenties van David. In zijn zoektocht naar wijsheid komt hij, al biddend, uit op zijn conclusie.”

"Waarom niet flink balen, het er volstrekt mee oneens zijn, maar tóch waarderen dat andere broers en zussen uit het huisgezin van God tot een ander standpunt komen dan jijzelf huldigt?"

De voorganger van Mozaiek020 vindt het daarom “verdrietig in veel reacties veroordelingen te lezen. Deze doen mijns inziens geen recht aan de hartsgesteldheid van David en zijn team. Waarom dan niet flink balen, het er volstrekt mee oneens zijn, maar tóch waarderen dat andere broers en zussen uit het huisgezin van God tot een ander standpunt komen dan jijzelf huldigt? Wat voor doel dient het om de ander direct weg te zetten als ‘blind’ en ‘ongeestelijk’? Hiermee geef je voeding aan nóg meer tweedracht. Deze tijd vraagt niet om méér veroordeling, maar om méér liefde, juist als je van standpunt verschilt.”

Pastor Anne Borkent heeft vragen voor de organisatoren van Simply Jesus. "Ik denk dat je met vragen stellen meer bereikt dan met harde kritiek of zelfs verwensingen, die ik ook voorbij zag komen als reactie. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruik van de coronapas, en ik zou vanuit mijn geweten daar niet in mee kunnen gaan. Dit komt door mijn wereldbeeld en overtuigingen die ik hierover heb. De organisatie ziet dit klaarblijkelijk anders. Daarom heb ik wat vragen gesteld als reactie op de Facebook-video, wie weet gaan ze daar over nadenken."

Anne Borkent

De auteur van het boek 2021. Terug naar het normaal? licht zijn opmerking toe: "Ik proef dat ze de overheid vertrouwen en dat ze niet anders denken te kunnen. De vraag die ik hun zou stellen is waar ze dan wél de grens zouden trekken? In de video hoor ik dat ze hopen dat de maatregelen per 1 november helemaal zijn opgeheven, maar is dit niet wat naïef, zeker gelet op de ontwikkelingen de afgelopen anderhalf jaar? Verder moet je jezelf afvragen waar je eigenlijk aan meedoet. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor deze pas, zoals een artikel in De Volkskrant onlangs aangaf. Het gebruik van de pas beschouwt mensen ook als 'ziek tot het tegendeel bewezen is'. En de pas leidt per definitie tot uitsluiting en verdeeldheid. Moet je dan niet een grens trekken?"

"Het gebruik van de pas beschouwt mensen ook als 'ziek tot het tegendeel bewezen is'. Moet je dan niet een grens trekken?"

“Er bestaan zeer uiteenlopende meningen en standpunten rondom het coronavirus, de maatregelen van de regering, vaccineren en het vaccinatiebewijs”, maakt spreker Jan Pool duidelijk. Hij sprak tijdens de Opwekkingsconferentie over polarisatie en wantrouwen. “Als je de tijd neemt om te luisteren naar de motivatie van iemand hoe diegene tot een bepaald standpunt is gekomen, kun je meestal ook wel begrip voor die ander krijgen.” Pool begrijpt dat de organisatoren van Simply Jesus ervoor gekozen hebben om de richtlijnen van de overheid te volgen. Maar hij begrijpt ook de bezwaren die geuit worden en de emoties die het los maakt.

Tegelijkertijd is Pool bezorgd over de felheid van de reacties. “Mijn zorg gaat niet over het feit dat die meningsverschillen er zijn, maar wel over de polarisatie en verdeeldheid die ik zie ontstaan in de reacties op die meningsverschillen. De wijze waarop we elkaar aanvallen, veroordelen, en in verschillende kampen plaatsen baart mij grote zorgen. Ik zie bij veel christenen de liefde verkillen. En volgens mij is het liefhebben van elkaar nog steeds het grootste gebod.”

Jan Pool maakt zich zorgen over toenemende polarisatie in christelijk Nederland en publiceerde onderstaande video:

Evangelist David de Vos toonde in een videoboodschap begrip voor de boze christenen en benadrukte tegelijkertijd dat corona een gevaarlijk virus is. Helpt deze reactie om polarisatie in christelijk Nederland tegen te gaan?
Joël Boertjens: “David laat op een mooie manier zijn hart zien, vind ik. Hij toont empathie, hij baalt net zo hard mee. Ook zet hij zijn argumenten op een rijtje en geeft aan dat iedereen vrij is om zelf zijn of haar eigen mening te vormen. Een dergelijke verbindende manier van spreken vind ik zeker helpend. Door te reageren op polarisatie op een authentieke empathische manier zoek je de verbinding met de reageerders in plaats van hen op jouw beurt ook weer weg te zetten. Ik vind dat we er als christenen alles aan moeten doen om ook botte reageerders, van welk ‘coronakamp’ dan ook, tegemoet te treden in liefde. Hiermee wandelen we een tweede mijl, zelfs met degenen die op social media reacties plaatsen die in de buurt komen van lastering. Bijna altijd zie je dat, wanneer er échte ontmoetingen worden aangegaan, het wederzijdse begrip en waardering groeit. Ook als je het oneens blijft.”

"Ik zie bij veel christenen de liefde verkillen. En volgens mij is het liefhebben van elkaar nog steeds het grootste gebod."

Anne Borkent: “Ik vond het persoonlijk een hele goede video, recht uit het hart. Hij laat zien dat hij de boosheid begrijpt. Hij valideert de gevoelens van degenen die kritiek hadden of pijn ervoeren. Dat is heel sterk. Ik vond dat hij echt zijn best deed om zijn toehoorders het gevoel te geven dat ze gehoord zijn. Desondanks is de vraag of het helpt, de verdeeldheid is er nu eenmaal. Er zijn zij die zeer veel bezwaren hebben tegen (het gebruik van) de coronapas en zij die er pragmatisch mee omgaan. Persoonlijk ben ik best verbaasd over het feit dat christelijke organisaties van deze pas gebruik maken. Maar laten we er vooral respectvol met elkaar over praten. Laten we onszelf niet uit elkaar spelen, dat is precies wat de vijand wil!”

Jan Pool: “Ook daarin maakt iedereen zijn eigen afweging. Als ik in Davids schoenen had gestaan had ik hetzelfde gedaan. Het doel van zijn videoboodschap was volgens mij begrip tonen voor de christenen die fel op hem reageerden en ook begrip krijgen voor zijn besluit om de maatregelen van de overheid te volgen. Een deel van de christenen die het oneens met hem is zal hierdoor wellicht begrip voor hem hebben gekregen en een ander deel niet.”

Jan Pool

Ervaren jullie polarisatie in jullie eigen kerkelijke gemeente of christelijke omgeving en hoe gaan jullie daar mee om? Wat willen jullie meegeven aan christenen in Nederland?
Jan Pool: “Ja, ik ervaar natuurlijk ook in mijn omgeving die polarisatie. Dat doet mij verdriet! Ik doe mijn best om door middel van persoonlijke gesprekken, preken en videoboodschappen die polarisatie te bestrijden. We moeten ons realiseren dat satan steeds opnieuw probeert de Kerk krachteloos te maken door verdeeldheid te zaaien. Hij doet dat door onderlinge relaties te verzieken. Hij strooit kwistig rond met het zaad van wantrouwen. Hij zet ons tegen elkaar op, zodat we elkaar bestrijden met onze standpunten en de liefde verkilt.

"Ik probeer mijn steentje bij te dragen door allereerst uit mijn eigen bubbel van gelijkstemden te stappen en regelmatig mensen te ontmoeten die heel anders denken dan ik."

Laten we niet langer toestaan dat meningsverschillen over wat voor thema dan ook ons uit elkaar drijven. Val elkaar niet af op sociale media, maar spreek met respect over elkaar. Laten wij een voorbeeld geven hoe we het hardgrondig met elkaar oneens kunnen zijn en elkaar toch van harte kunnen liefhebben. Als we dicht bij het liefdevolle hart van Jezus blijven, blijven we ook in die liefde verbonden met elkaar! Door dit te doen, zullen we de eenheid bewaren en een krachtige kerk zijn in deze verwarrende en onzekere tijd.”

Joël Boertjens (rechts op de foto): “De polarisatie is vandaag de dag, ook in de christelijke wereld, ongekend. Of het nu gaat om corona, ethische dilemma’s, politieke voorkeur of generaties en culturen die tegenover elkaar staan: de frictie groeit en groeit. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door allereerst uit mijn eigen bubbel van gelijkstemden te stappen en regelmatig mensen te ontmoeten die heel anders denken dan ik. Daarbij probeer ik als richtlijn voor mijzelf te hanteren: hoe breng ik de ander dichter bij Jezus in plaats van dat ik haar of hem misschien wel juist verder van Hem afduw? Als we dit als uitgangspunt nemen, ben ik ervan overtuigd dat vele online en offline reacties er heel anders uit gaan zien. Dat kunnen we in Nederland wel gebruiken, zeker onder christenen!”

Anne Borkent: “Je kunt het als voorganger of christelijk leider tegenwoordig niet gauw goed doen. Als je wel samenkomt en zingt, dan breng je mensen in gevaar. Kom je niet samen of houd je afstand, dan ben je bang. Als je je wel uitspreekt tegen de coronapas, dan breng je verdeeldheid. Spreek je je niet uit, dan ben je een lafaard. Laten we wat liever voor elkaar zijn. Laten we bidden voor onze leiders. Zij hebben heel wat te verdragen en zij hebben gebed heel hard nodig. Daarvan zul je uiteindelijk ook zélf de vruchten plukken”, aldus de voorganger, verwijzend naar Hebreeën 13:17-19.

Zaterdagmiddag 16 oktober 2021 vindt van 14:00 – 16:00 uur het mini-symposium ‘Doorbreek polarisatie’ plaats. Stuur Joël Boertjens een e-mail om aan te melden. Eerder dit jaar maakte CIP.nl met Anne Borkent deze 5-delige videoserie over de coronamaatregelen, de noodzaak van kerkgang en het wel of niet gehoorzamen van de overheid.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Door de ogen van Jezus gezien is iedereen welkom.Ga je toch mensen toegang weigeren, al is het nog zo begrijpelijk, dan wordt je hetzelfde als elk ander theater.Laat kerken geen theater worden maar een plaats zijn waar iedereen altijd toevlucht kan vinden.

In Jezus naam, amen.