Unieke verklaring ruim 500 jaar na pijnlijke kerkscheuring: “Gescheiden optrekken is ongepast”
“Zou Luther vandaag de dag uit de kerk zijn gezet? De kans op herhaling van zetten is niet groot”, stelt dr. Arjan Plaisier. Ruim vijfhonderd jaar na de breuk tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de kerken van de Reformatie brengen protestanten en katholieken een unieke verklaring uit. Volgens de initiatiefnemers van het Platform Rome-Reformatie is de tijd rijp voor zichtbare eenwording. “Katholieken en protestanten belijden dezelfde Heer. Dan is het ongepast om gescheiden op te trekken”, vertelt de aan de PKN verbonden emerituspredikant als woordvoerder van het Platform Rome-Reformatie.
In de verklaring spreken jullie het verlangen uit naar het herstel van de ene katholieke en apostolische kerk. Waar komt jullie verlangen naar zichtbare eenheid tussen de kerk van Rome en de kerken van de Reformatie vandaan?
“Zoals het lastig is om antwoord te geven hoe een verliefdheid is begonnen, is het ontstaan van dit verlangen niet concreet aan te wijzen”, maakt Plaisier duidelijk. “Vroeger was het not done om als hervormde gelovige bij een gereformeerde bakker of slager binnen te lopen. De katholieke concurrent was niet eens het overwegen waard. In de vorige eeuw zijn de ogen voor elkaar geopend en ik geloof dat dit het werk van de Heilige Geest is geweest. Dit ging gepaard met een groeiend besef dat we het ten diepste niet kunnen maken om achter onze kerkmuren gescheiden op te trekken. Deze verklaring komt voort uit ontwikkelingen die al decennialang gaande zijn.”
Wat zegt deze verklaring over de breuk tussen Rome en de kerk van de Reformatie, ruim vijfhonderd jaar geleden?
“Die breuk heeft niemand gewild. Maarten Luther dacht toentertijd niet: ‘Ik ga maar eens een eigen kerk beginnen.’ De aanzet tot hervormingen binnen de kerk leidden onverhoopt tot een breuk, en die had betrekking op een wezenlijk vraag: hoe krijg ik een genadig God? Sindsdien gaat God een weg door de Rooms-Katholieke Kerk én een weg door de kerken van de Reformatie.
Inmiddels zijn we vijfhonderd jaar verder en staat de zaak er anders voor. Je zou elkaar de vraag kunnen stellen of Luther uit de huidige Rooms-Katholieke Kerk zou zijn gezet of eruit zou zijn gestapt. De kans op een herhaling van zetten is niet groot, gelet op ontwikkelingen die in de achterliggende eeuwen in beide tradities hebben plaatsgevonden.”
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee